Теми статей
Обрати теми

Відпускний резерв вийшов із мінусом: чи таке можливо?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
На кінець 2021 року проінвентаризували резерв відпусток і визначили його суму. Проводимо таку інвентаризацію один раз на рік. Розрахували також коефіцієнт резервування на 2022 рік. З березня поточного року більшість співробітників перебуває у відпустці за власний рахунок, а частина працівників у черговій щорічній відпустці. Оскільки нарахована зарплата наразі невелика, сума резерву за звітний місяць теж виходить маленька. Враховуючи це, сальдо за кредитом субрахунку 471 вилазить з мінусом, тобто маємо дебетовий залишок. Хіба це правильно? Чи можуть бути в пасиві Балансу забезпечення з мінусом?

Звичайно, така ситуація — неприпустима. Адже за субрахунком 471 «Забезпечення виплат відпусток» дебетового сальдо виникати не повинно. За рахунком 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» взагалі має бути лише кредитовий залишок. Дивіться чому. Але спочатку нагадаємо: про те, кому обов’язково/не обов’язково створювати забезпечення на оплату відпусток працівникам (або як його на практиці називають — резерв відпусток), як правильно це зробити і як показати нарахування та використання резерву в обліку, ми докладно розповіли у статті «Забезпечення на оплату відпусток» // «Податки & бухоблік», 2021, № 32. Про інвентаризацію залишку резерву відпусток читайте у статті «Плани на грудень: інвентаризуємо резерв відпусток» // «Податки & бухоблік», 2021, № 101. А про те, чи треба під час війни обрахувати заново коефіцієнт резервування, — у статті «Резерв відпусток — чи переглядати методологію під час війни?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Тож, як ми вже наголосили вище, резерв відпусток — це, насправді, забезпечення на оплату відпусток працівникам. А під забезпеченням розуміють зобов’язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу (п. 4 НП(С)БО 11 «Зобов’язання», § 10 МСБО 37 «Забезпечення, умовні зобов’язання та умовні активи»). У свою чергу, зобов’язання — це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди (п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

Створюють забезпечення, тільки коли (п. 12 НП(С)БО 11):

1) виникає зобов’язання внаслідок минулих подій;

2) існує імовірність того, що погашення зобов’язання призведе до зменшення ресурсів, що втілюють в собі економічні вигоди;

3) оцінити зобов’язання можливо розрахунковим шляхом.

Таким чином, головна відмінність забезпечення від зобов’язання — невизначеність строку або суми погашення. Відтак

відповідно до п. 12 НП(С)БО 11 зобов’язання з оплати чергових відпусток працівникам відображають у складі забезпечень

А от у системі МСФЗ суми, пов’язані з нарахованою оплатою відпусток, зазвичай зовсім не показують у складі забезпечень. Такі виплати здебільшого належать до категорії так званих нарахувань. Відображають їх у звітності за статтями звичайної кредиторської заборгованості (§ 11 МСБО 37).

Для цілей обліку відпускного резерву передбачено спеціальний субрахунок 471 пасивного рахунка 47. Нарахування резерву відображають записом: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471 (залежно від категорії працівників, для якої створюється такий резерв, лист Мінфіну від 24.05.2007 № 31-34000-10-10/10654). Тобто відпускний резерв включають повністю до витрат, не чекаючи, поки він буде використаний (п. 12 НП(С)БО 11). Роблять це рівномірно протягом року — у міру щомісячного нарахування резерву.

Використання резерву (тобто при нарахуванні відпускних, компенсації за невикористану відпустку, а також ЄСВ, який припадає на ці суми) показують записами:

Дт 471 — Кт 661 — на суму нарахованих відпускних або компенсації за невикористану відпустку;

Дт 471 — Кт 651 — на суму ЄСВ, нарахованого на відпускні або компенсацію.

Зауважте! Створене забезпечення використовують для відшкодування лише тих витрат, для покриття яких було його створено (п. 16 НП(С)БО 11). А відпускний резерв створюють і відповідно за його рахунок нараховують:

— оплату щорічних (основної та додаткових) відпусток;

— оплату додаткових відпусток працівникам, які мають дітей;

— компенсацію за невикористану відпустку;

— ЄСВ на суми цих відпускних і компенсації.

При цьому використовувати резерв можна тільки до нульового значення. Якщо «запасів» резерву не вистачило, щоб повністю покрити суму відпускних з урахуванням нарахованого ЄСВ, суму перевищення залежно від місця роботи відпускника відразу включають до витрат за допомогою запису: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651. Тобто

за субрахунком 471 не може бути дебетового залишку. Адже не можна використати забезпечення більше, ніж нараховано

Причиною дефіциту резерву може бути що завгодно. У вашому випадку цілком імовірно, що могли неправильно провести інвентаризацію резерву на кінець року або ж відпускний резерв було використано не за призначенням — у Дт 471 списано суми, щодо яких забезпечення не створювали.

Як би там не було, помилку треба виправити і позбутися дебетового залишку за субрахунком 471. Причому якщо ваше підприємство — квартальний платник податку на прибуток і має можливість виконувати свій податковий обов’язок (див. статті «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67 і «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73), то аби відобразити витрати у своєму звітному періоді, доведеться подати уточнюючі декларації до першоквартальної та піврічної прибуткової декларації. Звичайно ж, першоквартальну декларацію слід буде виправити, якщо дебетове сальдо за субрахунком 471 з’явилося ще в березні.

І ще один аргумент на користь того, що сальдо за субрахунком 471 не може піти у мінус. Рахунок 47 належить до класу 4 «Власний капітал та забезпечення зобов’язань». Тобто це пасивний рахунок, кредитове сальдо за яким відображаємо у пасиві Балансу. Згідно з п. 2.52 Методрекомендацій щодо заповнення форм фінзвітності, затверджених наказом Мінфіну від 28.03.2013 № 433, довгострокові забезпечення на оплату майбутніх відпусток працівникам відображають за рядком 1520 «Довгострокові забезпечення» форми № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)». Але ми вважаємо, що створюване забезпечення на оплату відпусток носить поточний характер. Тобто його кредитовий залишок слід наводити у складі рядка 1660 «Поточні забезпечення» форми № 1 (див. статтю «2. форма № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» // «Податки & бухоблік», 2021, № 102). У формах № 1-м і № 1-мс (якщо підприємство створює забезпечення) для цього відведено рядок 1595 «Довгострокові зобов’язання, цільове фінансування та забезпечення».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі