Теми статей
Обрати теми

Кому і коли подавати річну фінзвітність за 2022 рік?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Давайте з’ясуємо, куди та в які строки слід подавати фінансову звітність. Також акцентуємо увагу на воєнних особливостях фінзвітності за 2022 рік.

Кому подаємо річну фінзвітність?

Річну фінансову звітність підприємства зобов’язані подати (ч. 1 ст. 14 Закону про бухоблік* та абзац перший п. 2 Порядку № 419**):

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

— органам, до сфери управління яких вони належать;

— трудовим колективам на їх вимогу;

— власникам (засновникам) згідно з установчими документами;

— органам державної влади та іншим користувачам відповідно до законодавства.

До останніх належать, зокрема, органи державної статистики та податкові органи.

До статистики річну фінзвітність подають усі без винятку підприємства. А ось

податківцям річну фінансову звітність подають лише платники податку на прибуток разом з відповідною декларацією із цього податку

(п. 46.2 ПКУ, абзац 14 п. 2 Порядку № 419). Роблять це за правилами, передбаченими ПКУ. Водночас подати фінзвітність податківцям зобов’язані і неприбуткові організації як додаток до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (п. 46.2 ПКУ). Щодо єдиноподатників груп 3 і 4, то вони від подання фінзвітності податківцім звільнені. Це обов’язок виключно платників податку на прибуток (п. 46.2 ПКУ).

Всі підприємства, які для складання фінзвітності застосовують МСФЗ, подають її ще й до центру збору фінансової звітності (ЦЗФЗ) на основі таксономії за міжнародними стандартами. При цьому не має значення, ким є підприємство, — МСФЗ-зобов’язаним чи МСФЗ-добровольцем (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

За задумом законодавців, ЦЗФЗ мав би працювати за принципом «єдиного вікна». Тобто підприємству достатньо було б подати фінзвітність у цей центр, а далі держоргани — нацрегулятори, податківці, органи статистики повинні самостійно «діставати» звідти інформацію, що їх цікавить. Але за фактом поки що МСФЗ-підприємства повинні, по суті, двічі подавати фінзвітність:

— окремо — за таксономією до ЦЗФЗ — на виконання вимог Закону про бухоблік;

— окремо — до статистики і податківцям — за нацформами. Адже ніхто не відміняв вимоги п. 46.2 ПКУ (подавати фінзвітність як додаток до декларації з податку на прибуток). Також норма про подання фінзвітності податківцям і до статистики міститься і в Порядку № 419.

Деякі підприємства, окрім подання користувачам, зобов’язані ще й оприлюднювати свою річну фінансову звітність і річну консолідовану фінзвітність на власній вебсторінці або вебсайті (у повному обсязі). Кого саме це стосується, читайте у статті «Оприлюднення фінансової звітності» // «Податки & бухоблік», 2023, № 11. Тут лише, нагадаємо, що до когорти зобов’язаних оприлюднювати річну фінзвітність належать, зокрема, середні і великі підприємства (ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік).

У які строки звітувати?

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік (ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік). Водночас усі підприємства, за винятком мікропідприємств* і непідприємницьких товариств (крім МСФЗ-зобов’язаних), подають також проміжну фінзвітність за перший квартал, півріччя і 9 місяців.

* Якщо мікропідприємство є високодохідником, то йому доведеться звітувати щокварталу.

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути менше 12 місяців, але не більш як 15 місяців (ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік). Відтак, підприємства, які були зареєстровані в період з 1 жовтня по 31 грудня 2022 року, річну фінансову звітність за цей період можуть не подавати. Але на практиці платникам податку на прибуток це здійснити не вийде. Адже прибутківцям усе одно доведеться подати фінзвітність фіскалам за період починаючи з дати, на яку припадає початок обліку новоутвореного підприємства як платника податку, і закінчуючи останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, в якому відбулася постановка на облік (див. лист Мінфіну від 21.02.2017 № 11130-02-2/4779).

Строки подання річної фінансової звітності визначає Порядок № 419.

До статистики. Абсолютно всі підприємства незалежно від приналежності до тієї чи іншої класифікаційної групи (мікро-, малі, середні, великі), а також від аудитзобов’язаності повинні відзвітувати за минулий 2022 рік перед статистикою. Строк подання річної фінзвітності — не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним, тобто — не пізніше 28.02.2023 (п. 5 Порядку № 419). У цей строк усі без винятку підприємства подають дві фінзвітні форми — Баланс і Звіт про фінансові результати (див. статтю «Фінзвітність: як подаємо у 2022-му?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 104).

Також підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, повинні подати до статистики повторно річну фінзвітність — 2022, але у повному комплекті у такі строки:

середні підприємства (які не застосовують МСФЗ) — не пізніше 1 червня року, що настає за звітним, тобто — не пізніше 01.06.2023;

підприємства, що звітують у МСФЗ-форматі, — у строки, передбачені для оприлюднення річної фінзвітності (див. статтю «Оприлюднення фінансової звітності» // «Податки & бухоблік», 2023, № 11). Наприклад, великі — неемітенти повинні подати її не пізніше ніж до 1 червня, а ПАТ — не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом.

Якщо граничний строк подання фінзвітності припадає на неробочий день, такий строк переноситься на перший після вихідного робочий день (п. 10 Порядку № 419).

А якщо підприємство під час війни не має можливості подати фінзвітність у вищезазначені строки?

Цю ситуацію регулює п. 2 Порядку № 419. Там зазначено, що підприємства, які не подали у період дії воєнного стану (ВС) або стану війни проміжну, річну фінансову звітність та консолідовану фінзвітність у визначені строки, мають її подати протягом 3 місяців після припинення чи скасування ВС або стану війни (тобто до спливу цього 3-місячного строку). Зробити це слід за весь період неподання. Тоді відповідальності за несвоєчасне подання фінзвітності не буде (п.п. 2 п. 1 Закону № 2115*). Причому доводити факт неможливості подання фінансової звітності Закон № 2115 не вимагає.

* Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2020 № 2115-IX.

До податкової. Усі без винятку платники податку на прибуток подають податківцям річну фінзвітність у складі прибуткової декларації (абзац шостий п. 5 Порядку № 419). Загальний строк подання — протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (п.п. 49.18.6 ПКУ). Тобто за 2022 рік — не пізніше 1 березня 2023 року.

У цей строк фінзвітність фіскалам (як і в статистику) подають в усіченому вигляді — у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Навіть якщо такі платники ведуть облік за МСФЗ (див. БЗ 102.20.02 // zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Саме ці дві форми є додатком до прибуткової декларації (звіту неприбуткової організації) та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ).

Водночас абзаци перший і другий п. 5 Порядку № 419 вимагають, щоб платники податку на прибуток подавали податківцям Баланс і Звіт про фінансові результати не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним (а не в строки, установлені ПКУ).

Отже, податкові строки подання фінзвітності в різних абзацах п. 5 Порядку № 419 відрізняються. Втім якщо ви своєчасно (не пізніше 28 лютого) відправите річну фінзвітність до статистики в електронному вигляді (через «Єдине вікно подання електронної звітності»), її побачать і податківці. Тобто в будь-якому випадку не буде порушення строків подання фінансової звітності. При цьому немає проблеми в тому, що фінзвітність в електронному вигляді як додаток до декларації з податку на прибуток податківці отримають раніше, ніж саму декларацію.

Датою подання фінансової звітності вважають день її фактичної передачі за належністю. А якщо вона надіслана поштою* — дату отримання адресатом, зазначену на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата (абзац перший п. 4 Порядку № 419).

* З 1 січня 2023 року статистичну та фінансову звітність до статистики слід подавати виключно в електронній формі. Про це див. далі.

Зауважте! Під час війни у зазначений 60-денний строк повинні вкластися платники, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки. Тобто можливість відзвітувати у них була постійно.

У разі ж відсутності у платника можливості своєчасно виконувати свій податковий обов’язок строки звітування будуть іншими (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме подати без штрафів податківцям фінзвітність у складі декларації з податку на прибуток можна буде:

протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення такої можливості. Це якщо можливості відзвітувати не було, а згодом протягом ВС вона відновилася;

протягом 6 місяців після припинення або скасування ВС, якщо до закінчення ВС так і не відновиться можливість виконувати податковий обов’язок.

При цьому платник має підтвердити відсутність можливості виконувати податкові обов’язки. Докладніше про це читайте у статтях: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, «Підтвердження неможливості: якщо податківці відмовили» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87, «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98.

Крім того, платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати річну фінзвітність, подають податківцям фінзвітність повторно. Подати вони мають повний комплект річної фінзвітності разом з аудиторським звітом* не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, тобто за 2022 рік — не пізніше 10.06.2023. Проте

перевірену аудитором річну фінзвітність можна буде подати податківцям без штрафів протягом 3 місяців після припинення або скасування ВС

(п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Деталі читайте у статті «Фінзвітність з аудитзвітом фіскалам — протягом 3 місяців після ВС» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97 (ср. ).

* За роз’ясненнями податківців (див. листи ДПСУ від 02.07.2021 № 2586/ІПК/99-00-21-02-01-06 і від 09.06.2020 № 2356/6/99-00-05-05-02-06/ІПК, БЗ 102.20.01) разом із фінзвітністю доведеться подати й аудиторський висновок, хоча з п. 46.2 ПКУ такий обов’язок не випливає.

До ЦЗФЗ. Річну фінзвітність за таксономією разом з відповідними аудиторськими звітами (якщо обов’язковий аудит проводився на вимогу законодавства) підприємства, які звітують за МСФЗ, мають подати до ЦЗФЗ у ті ж строки, що і для оприлюднення фінзвітності. Залежно від виду підприємства — не пізніше ніж до 30 квітня або до 1 червня 2023 року.

Що стосується консолідованої фінзвітності, то юрособи, які мають дочірні підприємства, подають її відповідним користувачам не пізніше строків, передбачених законодавством для її оприлюднення, — до 30 квітня або до 1 червня року, що настає за звітним. А ось об’єднання підприємств подають консолідовану річну фінзвітність (якщо це передбачено установчими документами) не пізніше 15 квітня року, що настає за звітним (п. 8 Порядку № 419).

Висновки

  • Річну фінансову звітність підприємства зобов’язані подати органам статистики, а платники податку на прибуток — ще й податківцям.
  • У загальному випадку строк подання річної фінзвітності за 2022 рік до статистики — не пізніше 28.02.2023, до податкової (якщо підприємство є платником податку на прибуток) — не пізніше 01.03.2023.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі