Теми статей
Обрати теми

В уточнюючому розрахунку з ПДВ не заповнили рядок 18.2: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Подали уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ за січень (зменшили суму січневого податку в ряд. 18). Проте забули в УР заповнити ряд. 18.2. Як виправити?

Спершу нагадаємо, у якому випадку в УР заповнюють ряд. 18.2, а після з’ясуємо, чи можна ситуацію виправити.

Коли в УР заповнюють ряд. 18.2? Передусім врахуйте: рядок 18.2 заповнюють не в кожному УР на зменшення податкових зобов’язань — ПЗ (коли зменшується ряд. 18 декларацій), а тільки якщо податок за уточнюваний період при цьому не сплачений. Тобто якщо в платника на момент подання УР є «Залишок податкових зобов’язань, несплачений до бюджету за звітний період, який уточнюється, що обліковується Казначейством до виконання в повному обсязі» (далі — «Залишок»). Про величину такого «Залишку» можна дізнатися з Витягу J1402401 (направивши Запит J1302401). Тоді:

— величину такого «Залишку» зазначають у спеціальному полі «Залишок» ряд. 18.2, а

— суму, на яку зменшуються ПЗ (з гр. 6 ряд. 18 УР, але в межах «Залишку»), відображають у ряд. 18.2 УР (приклад заповнення ряд. 18.2 УР див. у статті «До строку сплати подали УР на зменшення податкових зобов’язань: як сплатити податку менше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60). Навіщо так роблять?

Якщо податок за уточнюваний період ще не сплачено, то заповнений в УР ряд. 18.2 допоможе скоригувати суму податку за такий період до його сплати!

Адже суму з ряд. 18.2 УР (тобто зменшення ПЗ) податківці врахують у коригуючих реєстрах, які направлять Казначейству (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). У результаті Казначейство спише з ПДВ-рахунку гроші в меншій (привальній) сумі (з урахуванням коригуючих реєстрів) і платник податків сплатить податку менше — уже з урахуванням зменшення за УР! Таким чином, ряд. 18.2 УР допоможе в уточнюваному періоді скоректувати податкові зобов’язання ще до їх сплати — врахувати їх зменшення за УР (і сплатити їх у правильній сумі — начебто помилки не було).

У протилежному випадку, якщо ПЗ за період, що виправляється, вже сплачені (немає «Залишку»), то скоригувати їх неможливо. Тому в такому разі ряд. 18.2 в УР заповнювати не треба. А після подання зменшуючого УР в ІКП просто виникне переплата. Щоправда, якщо платник хоче скористатися такою сумою переплати, її можна повернути на електронний ПДВ-рахунок (за заявою довільної форми, п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ). Тоді її вийде використати для погашення ПЗ за поточними деклараціями. Детальніше про повернення переплати з ПДВ див. статтю «Куди йде... переплата з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 95.

Тому якщо у вас саме перший випадок — січневі ПЗ на момент подання УР ще не сплачені — то їх справді міг би скоректувати (зменшити) заповнений в УР ряд. 18.2.

Що якщо його в УР не заповнили? Тоді без заповненого ряд. 18.2 дані з УР не врахуються в коригуючих реєстрах і в погашення січневих зобов’язань кошти з ПДВ-рахунку спишуться по повній (як заявлено в декларації, без урахування УР). Щоправда, після подання УР виникне переплата в ІКП. Чи можна в цьому випадку щось зробити?

Чи можна виправити ряд. 18.2? Оскільки не заповнили ряд. 18.2 УР, то означає, допустили помилку в УР. А як відомо, помилки, допущені в УР, виправляють теж через УР — шляхом подання нового УР, складеного з урахуванням показників попереднього УР (БЗ 101.25).

Проте, як випливає з форми УР, ряд. 18.2 може бути заповнений тільки при одночасному заповненні (!) в УР гр. 6 ряд. 18 (тобто при відображенні в ній від’ємного значення). А в цьому випадку вийде, що в наступному УР, що складається, треба заповнити ряд. 18.2, тоді як гр. 4 = гр. 5, а графа 6 — порожня. З урахуванням цього в листі ДФСУ від 18.07.2019 № 3332/6/99-99-12-02-01-15/ІПК, наприклад, пояснювалося, що оскільки за правилами ряд. 18.2 УР може бути заповнений тільки за наявності від’ємного значення в гр. 6 ряд. 18, то новим УР виправити помилки в ряд. 18.2 неможливо.

Частково випадок з ряд. 18.2 нагадує ситуацію з виправленням самоштрафу (у ряд. 18.1 УР), можливість виправлення якого, нагадаємо, податківці не визнають (БЗ 101.25, детальніше див. «Чи можна виправити самоштраф у ряд. 18.1 УР» // «Податки & бухоблік», 2021, № 39). Щоправда, нагадаємо, що воєнні помилки дозволено виправити без самоштрафу та пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Хоча насправді проблема криється в іншому — у недосконалій формі УР, яка не пристосована для виправлення помилок у ряд. 18.2 (як і в ряд. 18.1). Оскільки для цих рядків є тільки гр. 6, а ось гр. 4 — 5 в УР не передбачено. Проте через це платник не повинен втрачати права на виправлення помилки!

Можливо, тому в БЗ 101.25 на питання про те, як виправити помилку, допущену в ряд. 18.2 УР, податківці висловлювалися вже не так категорично і зазначали, що кожна ситуація виправлення помилок, допущених у ряд. 18.2, потребує індивідуального розгляду.

Тому вважаємо, що (навіть при недосконалій формі УР) незаповнення ряд. 18.2 треба спробувати все-таки виправити (звісно, якщо податок за уточнюваний період ще не сплачено). Для цього можна подати новий УР (у якому гр. 4 = гр. 5, а гр. 6 порожня), і в ньому заповнити тільки ряд. 18.2. При цьому можна скористатися нормами п. 46.4 ПКУ і разом з УР подати пояснення про заповнення ряд. 18.2, складені в довільній формі. Такі пояснення подають окремо в електронній формі, оскільки, на відміну від декларації з ПДВ, спеціального поля для пояснень щодо п. 46.4 ПКУ у формі УР не передбачено (БЗ 129.03).

Інакше якщо залишити все як є і ряд. 18.2 не виправляти, то знайте, що тоді на сплату податку за січень з електронного ПДВ-рахунку спишуть завищену суму (як у січневій декларації). А після подання зменшуючого УР до січня в ІКП виникне переплата. І щоб скористатися цією переплатою, наприклад, для погашення ПЗ за поточними деклараціями, її (як відзначалося вище) можна повернути на електронний ПДВ-рахунок за заявою довільної форми.

Довоєнний ПДВ за УР зменшувати не можна. Ну і при виправленні помилок не забувайте про встановлену заборону: тимчасово до закінчення воєнного стану платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто зменшувати показник ряд. 18 довоєнних декларацій (БЗ 101.25, детальніше див. «Заборона на виправлення завищення ПДВ: орієнтир — ряд. 18» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75). Тому доки виправити (зменшити) за УР довоєнний ПДВ платники не можуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі