Теми статей
Обрати теми

Бухоблік і фінзвітність аграріїв на сільгоспЄП

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Сільгоспники-юрособи, які працюють на єдиному податку (ЄП) у групі 4, зобов’язані вести бухгалтерський облік нарівні з усіма іншими підприємствами. Чи передбачені якісь особливості ведення бухобліку для сільгосппідприємств? Яку фінзвітність аграрії повинні складати, кому і коли подавати? Давайте розберемося.

СільгоспЄП і спрощена фінзвітність

Сільгосппідприємства — платники ЄП групи 4 ведуть бухгалтерський облік за загальними правилами. Наразі Закон про бухоблік* взагалі не виділяє єдиноподатників в окрему категорію підприємств і не дозволяє їм вести бухоблік та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Та й стосувалося це послаблення виключно юросіб-єдиноподатників групи 3 за ставками 3 % і 5 %.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Також такі єдиноподатники групи 3 відтепер прямо не названі серед щасливчиків, які можуть подавати спрощену річну фінзвітність (п. 2 Порядку № 419*, див. статтю «Єдиноподатники! Для фінзвітності — орієнтуйтеся на категорію підприємства» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93). Тож спецнорма п.п. 2 п. 2 розд. І НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність», яка безумовно дозволяє юрособам-єдиноподатникам групи 3 за ставками 3 % і 5 % складати фінзвітність мікропідприємства у складі форм № 1-мс і № 2-мс, на сьогодні мертва.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

За якими формами, куди і коли звітувати на сільгоспЄП?

Зараз усі єдиноподатники-юрособи (групи 3 за ставками 2 %, 3 % і 5 %, а також на сільгоспЄП) звітують залежно від своєї бухгалтерської категорії, а не за фактом перебування в лавах спрощенців. Позаяк Закон про бухоблік не виділяє єдиноподатників в окрему класифікаційну групу підприємств. Отже,

аграрії-юрособи групі 4 мають вести бухоблік і подавати фінзвітність у звичайному порядку — залежно від того, до якої категорії підприємств (великих, середніх, малих або мікро-) вони належать

Критерії для розмежування підприємств визначені ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік (див. статтю «Первинка, оприлюднення, консолідована фінзвітність, таксономія — з 10.08.2022 по-новому» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

Відтак, мікро- і малі сільгоспники (крім МСФЗ-зобов’язаних) можуть складати та подавати скорочену фінзвітність згідно з НП(С)БО 25 (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, п. 2 Порядку № 419, п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»):

мікропідприємства — фінзвітність мікропідприємства в складі Балансу (форма № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс);

малі підприємства — фінзвітність малого підприємства в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м).

Звітуючи за НП(С)БО 25, малюки (і мікро-, і малі) можуть вести бухоблік за спрощеним Планом рахунків (затвердженим наказом Мінфіну від 19.04.2001 № 186). А мікросільгоспники — ще й користуватися обліковими спрощеннями, передбаченими п. 7 розд. I НП(С)БО 25, та подавати спрощену фінансову звітність виключно за рік (п. 2 Порядку № 419).

Втім, за бажання і мікро-, і малі підприємства також можуть складати повну фінзвітність (п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1). Але тоді їм в усьому доведеться підпорядковуватися вимогам НП(С)БО 1. Тобто за таких обставин вони втрачають всі привілеї спрощення. Свій вибір такі підприємства закріплюють у наказі про облікову політику (див. статтю «Облікова політика на службі юрособи: обертаємо на свою користь» // «Податки & бухоблік», 2022, № 3).

Усі інші сільгосппідприємства, які застосовують національні стандарти бухобліку, складають та подають щоквартально повну фінзвітність і ведуть бухоблік, використовуючи загальний План рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291). Сільгоспники — великі підприємства складають фінзвітність і ведуть облік за МСФЗ.

Аграрії-юрособи, які перебувають на сільгоспЄП групи 4, подають фінансову звітність тільки органам статистики

Водночас великі сільгосппідприємства, які звітують за МСФЗ, зобов’язані подавати ще й до центру збору фінзвітності (ЦЗФЗ) фінзвітність за таксономією: проміжнуне пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річну — у строки, передбачені для оприлюднення річної фінзвітності. Детальніше про строки і порядок оприлюднення фінзвітності див. у статтях «1. річна фінзвітність: приціл на базові знання» // «Податки & бухоблік», 2021, № 102 і «Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

А ось подавати фінзвітність у податкову сільгосппідприємствам — платникам ЄП не треба. Адже — це обов’язок лише платників податку на прибуток.

Для наочності узагальнимо строки подання фінзвітності сільгоспниками групи 4 до органів статистики у таблиці нижче.

Строки подання фінзвітності аграріями на сільгоспЄП у 2023 році

Вид підприємства

Звітний період

Форма звітності

Строки подання

до статистики

Сільгосп-мікро

рік

мікроФЗ

(ф. № 1-мс, ф. № 2-мс)

не пізніше 28 лютого

Сільгосп-малі

рік

мала ФЗ

(ф. № 1-м, ф. № 2-м)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

Сільгосп-середні

рік

повна ФЗ

(ф. № 1, ф. № 2)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

у повному обсязі з аудитзвітом

не пізніше 1 червня

Сільгосп-великі

рік

повна ФЗ

(ф. № 1, ф. № 2)

не пізніше 28 лютого

квартал

не пізніше 30-го числа

рік (повторно)

у повному обсязі з аудитзвітом

у строк оприлюднення

річної фінзвітності

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі