Теми статей
Обрати теми

Помилка на помилці: як уточнити нульову декларацію з податку на нерухомість

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік подали без суми податку до сплати, вважаючи, що на підприємство поширюється воєнне звільнення за п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. При цьому замість додатка 2 помилково заповнили додаток 1 теж із нульовою сумою. Крім того, припустилися ще однієї помилки — в додатку неправильно зазначили код КАТОТТГ*, однак на правильність визначення податкового органу, до якого мала бути подана декларація, це не вплинуло. Згодом виявилося, що підприємство права на воєнне звільнення не має. Як виправити ці помилки?

* Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

Воєнному звільненню — зелене світло!

Тривала невизначеність із застосуванням воєнного звільнення, безперечно, додала клопоту тим платникам податку на нерухомість, які у звітній декларації за 2023 рік таки вирішили цим звільненням скористатися. Адже якщо тепер з’ясувалося, що такий платник права на воєнне звільнення не мав, він повинен самостійно донарахувати податкові зобов’язання з нерухомого податку на поточний рік шляхом подання уточнюючої декларації (УД).

Кому, як і за яких умов це слід зробити, йшлося в статті «Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38. Додатково радимо ознайомитися з баченням ДПСУ нових правил застосування воєнного звільнення за посиланням. Як ми і прогнозували,

для цілей справляння податку на нерухоме майно відповідно до п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ застосовується Перелік № 309*, з якого використовуються тільки перелік територій активних бойових дій (частина друга розд. І) та перелік тимчасово окупованих територій (розд. ІІ)

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

ДПСУ нарешті сказала про це прямим текстом (див. також БЗ 106.07). Тож можемо констатувати, що фіскали не вставлятимуть палиці в колеса тим, хто здійснюватиме відповідні уточнення.

У принципі, нічого складного в цьому немає. Загальні правила заповнення УД шукайте в статті «Уточнюємо податок на нерухомість за 2022 рік. Чи ну його до біса?!» «Податки & бухоблік», 2023, № 9 (див. розділ «Як заповнити уточненку»). Вони частково можуть бути застосовані й до тієї ситуації, яку розглядатимемо сьогодні.

Водночас наша ситуація ускладнюється тим, що, декларуючи нульові податкові зобов’язання на поточний рік, платник припустився двох помилок, які наклалися одна на одну і неабияк заплутали механізм уточнення нерухомої звітності. Розберемо по черзі їх вплив за заповнення УД, окремо одна від одної, а потім зведемо все докупи.

Якщо помилились у типі додатка

Декларування податку на нерухомість за 2023 рік відбувалось за оновленою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 № 408 у редакції наказу Мінфіну від 10.11.2022 № 371 з коректурними правками до неї, внесеними наказом Мінфіну від 05.12.2022 № 412 (ідентифікатор форми J0302106). Вона, як і раніше, складається із власне декларації і двох додатків.

У додатку 1 нараховують податок для житлової нерухомості, а в додатку 2 — для нежитлової

Цю ж саму форму декларації застосовують і для подання УД.

Із запитання читача випливає, що його об’єкт оподаткування належить до нежитлової нерухомості, тож він у складі звітної декларації мав би заповнити і подати разом з нею додаток 2. Натомість він помилково заповнив додаток 1, тобто задекларував податкові зобов’язання із житлової нерухомості.

Як діяти в такому випадку, податківці свого часу розповідали в листі ДПСУ від 17.06.2021 № 2468/ІПК/99-00-04-01-03-06. Їхній рецепт був такий:

— подати УД з додатками 1 і 2;

— у додатку 2 задекларувати податкові зобов’язання за нежитлове приміщення;

— внести зміни у додаток 1 шляхом скасування податкових зобов’язань для об’єкта житлової нерухомості.

У нашому ж випадку податкові зобов’язання в додатку 1 до звітної декларації обнуляти не треба. Бо вони й так нульові, оскільки платник передчасно зважився застосувати воєнне звільнення щодо свого об’єкта. Виникає запитання: чи годиться рецепт, запропонований податківцями, для нашої ситуації? Вважаємо, що так, але з певними застереженнями.

По-перше, в додатку 2 до УД треба провести не декларування, а саме уточнення податкових зобов’язань. Тобто в рядку 5 розд. ІІ показати суму до сплати через збільшення податкових зобов’язань, а в рядку 4 розд. ІІ — показники додатка 2 до звітної декларації, що уточнюється (вони будуть нульовими, оскільки такий додаток раніше не подавався). Причому

зробити це можна без самоштрафу на підставі п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Подробиці — в статті «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4 (ср. ).

По-друге, додаток 1 до УД теж слід заповнити, попри те що в графах 23 — 27 розд. І було задекларовано нульову суму до сплати. Пояснюється це тим, що в графах 9 — 17 розд. І цього додатка до звітної декларації стояли певні показники, яких наразі там бути не повинно.

На цьому можна було б і закінчувати, якби не ще одна прикра помилка.

Якщо помилились у коді КАТОТТГ

Ще раз підкреслимо: поки що обидві помилки ми розглядаємо окремо. Тобто в цьому розділі статті вважаємо, що помилки в типі додатка начебто й не було. Був лише неправильно зазначений код за КАТОТТГ, а в решті додаток заповнили правильно.

Згадайте: код за КАТОТТГ зазначається в додатках 1 та 2 до декларації з податку на нерухоме майно в двох місцях, а саме (1) в шапці додатків і (2) в графі 3 розд. І додатків. Причому кожен із цих кодів визначають за різними правилами. І вплив кожного з кодів на декларування податку теж різний.

На жаль, у запитанні читача не конкретизовано, в якому саме місці він схибив із кодом КАТОТТГ. Тож розглянемо наслідки кожної з двох можливих помилок.

Принагідно зауважимо, що для міст з районним поділом податківці вигадали свій порядок подання декларацій із місцевих податків, не передбачений ПКУ (див. БЗ 106.07, а також статтю «Місцеві податки/збори, екоподаток і рента: в яку ДПІ звітувати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41). Про уточнення кодів КАТОТТГ у таких містах ми тут не говоритимемо. Крім того, є певні особливості визначення кодів за КАТОТТГ територіальних громад у м. Києві та м. Кривий Ріг. Їх теж сьогодні не чіпатимемо.

Код у шапці додатка. В полі «Код за КАТОТТГ території територіальної громади»

зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади (ТГ), повноваження якої поширюються на адміністративно-територіальні одиниці (населені пункти), на території яких розташовано об’єкти нерухомого майна

За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окремий додаток. Кількість додатків повинна відповідати кількості ТГ, на території підвідомчих адміністративно-територіальних одиниць яких розташовано(і) об’єкт(и) оподаткування.

Податківці наголошують (БЗ 106.07): у декларації має зазначатися код ТГ, який міститься в КАТОТТГ у колонці «Третій рівень». При цьому в КАТОТТГ у колонці «Назва об’єкта» міститься потрібна назва територіальної громади, а в колонці «Категорія об’єкта» — «Н» (що означає «територія територіальних громад»).

Приклад 1. Декларація подається за об’єкт оподаткування, що розташований на території Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області.

Для визначення коду за КАТОТТГ цієї територіальної громади слід провести пошук у колонці «Назва об’єкта» за назвою ТГ «Оболонська». У колонці «Третій рівень» знаходимо її код — UA53020150000098867. При цьому у колонці «Категорія об’єкта» має значитися «Н».

Головне, що вам слід розуміти:

саме за кодом ТГ в шапці додатка визначається той місцевий бюджет, до якого має сплачуватися податок за всі об’єкти нерухомості, розташовані на території такої ТГ

Тож якщо помилилися в цьому коді, вважай, податок до належного бюджету не задекларували! Те, що його суму показали за іншим кодом ТГ, нічого не важить, адже насправді жодних податкових зобов’язань перед іншим місцевим бюджетом у платника немає.

Як виправити таку помилку? На жаль, вказівок від податківців щодо такої ситуації, пристосованих до оновленої форми нерухомої декларації, на сьогодні немає. Однак проаналізувавши консультацію з БЗ 106.07, що була чинною до 01.01.2023, методом від противного можна зробити припущення про порядок дій саме в нашій ситуації.

Отже, в разі самостійного виявлення неправильно зазначеного коду за КАТОТТГ територіальної громади, суб’єкт господарювання, який має об’єкт/об’єкти нерухомості, розташовані на територіях різних ТГ, що обслуговуються одним контролюючим органом, подає до такого контролюючого органу УД з двома додатками одного типу. В одному з них слід відобразити до зменшення зайво задеклароване податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно за неправильним кодом ТГ, а в іншому — донарахувати через механізм уточнення податкових зобов’язань за правильним кодом ТГ.

Приклад 2. Об’єкт житлової нерухомості розташовано на території Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області, що обслуговується Семенівською ДПІ ГУ ДПС у Полтавській обл. Декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік з додатком 1 подали, помилково зазначивши в його шапці код Семенівської ТГ, що обслуговується тим самим податковим органом.

У підсумку місцевий бюджет Оболонської ТГ недоотримав належну саме йому суму податку. Натомість податок до місцевого бюджету Семенівської ТГ виявився зайво нарахованим.

Після виявлення помилки платник подає до тієї ж податкової УД з двома додатками 1:

в одному з них (із кодом Семенівської ТГ) скасовує податкові зобов’язання для об’єкта житлової нерухомості. Для цього у графах 9 — 27 розд. І зазначає «0», у розд. ІІ в рядку 4 вказує дані раніше поданого додатка 1 до звітної декларації, що уточнюється, та ці ж показники переносить у рядок 6;

в іншому (з кодом Оболонської ТГ) донараховує методом уточнення податкові зобов’язання за цей же об’єкт, що підлягатимуть до сплати належному місцевому бюджету. Для цього в графах 9 — 27 розд. І зазначає правильні показники, а в рядку 4 розд. ІІ — нульові показники (вони будуть нульовими через те, що додаток 1 до звітної декларації, що уточнюється, з кодом Оболонської ТГ не подавався). Суми податку, нараховані до збільшення, опиняться в рядку 5 розд. ІІ. Однак до необхідності нарахувати самоштраф у рядку 7 та пеню в рядку 8 це не призведе, оскільки уточнюємо воєнний 2023 рік. Про підставу ми вже говорили — це п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Код у графі 3 розд. І додатка. У графі 3 «Код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної громади» розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатків 1 та 2

зазначається код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці (населеного пункту), на території якої розташовано об’єкти нерухомості

Податківці наголошують (БЗ 106.07): у додатках має зазначатися код, що міститься в КАТОТТГ у колонці «Четвертий рівень» або «Додатковий рівень» для міст з районним поділом. При цьому в колонці «Назва об’єкта» міститься потрібна назва населеного пункту, а в колонці «Категорія об’єкта» — одна з літер: «М» — міста / «Т» — селища міського типу / «С» — села / «Х» — селища / «В» — райони в містах.

Приклад 3. Об’єкт оподаткування розташовано на території села Горошине, що входить до складу Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області, код за КАТОТТГ громади UA53020150000098867.

У КАТОТТГ проводимо пошук у колонці «Третій рівень» за кодом UA53020150000098867 і знаходимо перелік всіх адміністративно-територіальних одиниць на території Оболонської ТГ. У колонці «Назва об’єкта» знаходимо назву «Горошине», а в колонці «Четвертий рівень» визначаємо код села Горошине, а саме UA53020150050083498.

Власне кажучи,

код у графі 3 розд. І додатка не є визначальним для нарахування податку на нерухомість

За великим рахунком, цей код — не більше ніж довідкова інформація на кшталт тієї, що зазначається в графі 4 «адреса згідно з правовстановлюючими документами» розд. І додатка. І хоча з формальної точки зору це теж помилка, до недоплати податку вона не призводить. Та виправити її все ж варто. Як це зробити?

Готовий рецепт податківці не надали, тож зробимо це самостійно на прикладі.

Приклад 4. Об’єкт житлової нерухомості розташовано на території с. Горошине, що входить до складу Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області. Декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік з додатком 1 подали, помилково зазначивши в графі 3 розд. І код с. Бурбине (UA53020150020045743), що входить до складу тієї самої ТГ.

У підсумку місцевий бюджет Оболонської ТГ отримав належну йому суму податку повністю. Тож жодних числових показників при цьому виправляти не треба. Варто лише подати УД з додатком 1, у графі 3 розд. І якого навести правильний код адміністративно-територіальної одиниці — с. Горошине замість неправильного коду с. Бурбине. За таких умов показники рядка 3 розд. І і рядка 4 розд. ІІ виявляться однаковими, а решта рядків розд. ІІ — порожніми.

Якщо помилились і в типі додатка, і в коді КАТОТТГ

Що ж, нам залишилося найскладніше — поєднати в одній УД виправлення обох помилок, яких платник одночасно припустився у звітній декларації. Та ще й донарахувати податкові зобов’язання через відсутність воєнного звільнення. Зробимо це на прикладах, максимально наближених до ситуації, описаної читачем.

Приклад 5. Об’єкт нежитлової нерухомості розташовано на території Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області, що обслуговується Семенівською ДПІ ГУ ДПС у Полтавській обл. Нульову декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік подали з додатком 1 замість додатка 2. При цьому в шапці додатка 1 помилково зазначили код Семенівської ТГ, що обслуговується тим самим податковим органом.

Щоб виправити обидві помилки, донарахуваши при цьому податкові зобов’язання за нежитлову нерухомість, слід подати УД. Не забудьте (див. БЗ 106.07)

заповнити в УД поле 2.2 рядка 2 шапки декларації, в якому зазначити «2023», а також поле «з урахуванням уточнень з», в якому зазначити «01/01», оскільки уточнення проводимо за весь 2023 рік

До такої УД подаємо два додатки, а саме:

додаток 1 із помилковим кодом Семенівської ТГ для скасування нульових податкових зобов’язань для неіснуючого об’єкта житлової нерухомості. Неподання цього додатка, за великим рахунком, ні на що не впливає, бо сума податку як була, так і залишається нульовою. Однак якщо хочете, щоб усе було правильно, його краще подати. В графах 9 — 27 розд. І цього додатка зазначаємо «0», у розд. ІІ в рядку 4 теж вказуємо нулі (бо в раніше поданому додатку 1 до звітної декларації, що уточнюється, суми податку до сплати були нульовими) і ці ж показники переносимо в рядок 6;

додаток 2 з правильним кодом Оболонської ТГ для донарахування методом уточнення податкових зобов’язань за реальний об’єкт нежитлової нерухомості. Для цього в графах 9 — 26 розд. І зазначаємо правильні показники, а в рядку 4 розд. ІІ — нульові показники (вони будуть нульовими через те, що додаток 2 до звітної декларації, яка уточнюється, з кодом Оболонської ТГ не подавався). Суми податку, нараховані до збільшення, опиняться в рядку 5 розд. ІІ. Решту рядків розд. ІІ, в тому числі щодо самоштрафу та пені, залишаємо порожніми.

У підсумку показники, що помилково потрапили до інтегрованої картки платника (ІКП), відкритої за кодом Семенівської ТГ для житлової нерухомості, будуть повністю анульовані. А на підставі даних додатка 2 буде відкрито ще одну ІКП на 2023 рік з коректним нарахуванням податку за кодом Оболонської ТГ для нежитлової нерухомості.

Приклад 6. Об’єкт нежитлової нерухомості розташовано на території с. Горошине, що входить до складу Оболонської ТГ Кременчуцького району Полтавської області. Нульову декларацію з податку на нерухомість за 2023 рік подали з додатком 1 замість додатка 2. При цьому в графі 3 розд. І додатка 1 помилково зазначили код с. Бурбине (UA53020150020045743), що входить до складу тієї самої ТГ.

Щоб виправити обидві помилки, донарахуваши при цьому податкові зобов’язання за нежитлову нерухомість, теж подаємо УД з двома додатками, а саме:

додаток 1 із кодом Оболонської ТГ в шапці додатка і помилковим кодом с. Бурбине в графі 3 розд. І додатка. За його допомогою будуть скасовані нульові податкові зобов’язання для неіснуючого об’єкта житлової нерухомості. Порядок його заповнення вже, сподіваємося, зрозумілий із попередніх прикладів;

додаток 2 з кодом Оболонської ТГ і правильним кодом с. Горошине. У цьому додатку донараховуємо методом уточнення податкові зобов’язання за реальний об’єкт нежитлової нерухомості. Як його заповнити, теж зрозуміло.

Та це ще не все. Щоб вашу УД прийняли без пригод, не забудьте до її подання сплатити суми недоплати за строками сплати, що вже минули. На сьогодні це авансові внески за І квартал. От тепер все.

Висновки

  • Якщо при звітуванні на поточний рік помилились у типі додатка до декларації, слід подати УД з двома додатками різних типів. У першому скасувати податкові зобов’язання для того об’єкта нерухомості, для якого вони були нараховані помилково, у другому — задекларувати належні податкові зобов’язання за об’єкт нерухомості відповідного типу.
  • За кодом КАТОТТГ у шапці додатка визначається той місцевий бюджет, до якого має сплачуватися податок за всі об’єкти нерухомості, розташовані на території такої ТГ. Виправити помилку в цьому коді можна поданням УД з двома додатками одного типу. В першому обнулити зайво задекларовані податкові зобов’язання за неправильним кодом ТГ, а в другому — донарахувати податок за правильним кодом ТГ.
  • Помилка в коді КАТОТТГ у графі 3 розд. І додатка не є визначальним для нарахування податку на нерухомість. Та виправити її все ж варто. Для цього подають УД з тим додатком, в якому припустилися помилки. В графі 3 розд. І цього додатка наводять правильний код адміністративно-територіальної одиниці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі