Теми статей
Обрати теми

Митниця нарахувала імпортний ПДВ на пільгові товари

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Під час ввезення на територію України у митному режимі імпорту товарів, які наразі підпадають під генераторну пільгу згідно з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, митниця нарахувала ПДВ. Як діяти платнику?

ПК за ПДВ-пільгованим імпортом без пільги

Якщо митниця при ввезенні на територію України нарахувала імпортний ПДВ на пільговані за п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ товари, то фактично імпортер сплатив суму ПДВ до бюджету. Контролюючим органом для справляння імпортного ПДВ є саме митний орган (п.п. 41.1.2 ПКУ).

Наразі ПДВ-платник має право включати до податкового кредиту (ПК) усі суми ПДВ, у тому числі й суми, сплачені на митниці, незважаючи на те, чи буде він використовувати придбані товари в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, чи ні (п. 198.1 ПКУ). Отже, всю сплачену на митниці суму ПДВ імпортер має включити до ПК. І саме вона збільшить розмір реєстраційного ліміту імпортера через показник ΣМитн (п. 2001.3 ПКУ, див. статтю «Ліміт реєстрації податкових накладних» // «Податки & бухоблік», 2023, № 35).

Головна умова для імпортного ПК — сплачений на митниці ПДВ та наявність оформленої митної декларації (МД), що підтверджує його сплату (пп. 198.2, 201.12 ПКУ)

Загалом право на ПК з’являється на дату подання МД для митного оформлення. Тобто ПК на підставі МД можна відобразити лише у тому періоді, яким датовано МДправило «365 днів» для імпортного ПДВ не працює.

Тож за фактом ви повернете тимчасово заморожені обігові кошти у сумі сплаченого імпортного ПДВ, коли відобразите ПК у рядку 11.1 ПДВ-декларації. Підставою для цього як раз і буде МД.

А чи можна змінити МД? Так! Відомості, зазначені в МД, можуть бути змінені або МД може бути відкликана за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу митного органу (ч. 1 і 7 ст. 269 МКУ). Порядок внесення змін до МД, їх відкликання та визнання недійсними визначено у Положенні № 450*.

* Положення про митні декларації, затверджене постановою Кабміну від 21.05.2012 № 450.

Згідно з п. 37 Положення № 450 після завершення митного оформлення зміни до МД можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення митним органом аркуша коригування. Відтак тільки коли матимете на руках аркуш коригування до МД, лише тоді на його підставі відкоригуєте ПК шляхом заповнення рядка 11.1 ПДВ-декларації зі знаком «мінус» (див. лист ДПСУ від 15.07.2021 № 2787/ІПК/99-00-21-03-02-06, БЗ 101.24).

Подальші внутрішні постачання — з пільгою

Отже, ПДВ-пільговані товари ввезли без пільги — митники не застосували пільгу з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Проте у разі якщо ці товари є в Переліку № 224*, їх подальше постачання на території України підпадатиме під цю генераторну пільгу (див. статті «Генераторна пільга після 01.05.2023: трагедії не відбулося» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36 і «Генераторна пільга: що важливіше — код чи назва» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

* Перелік товарів, затверджений постановою Кабміну від 20.03.2020 № 224.

Тому хоча при імпорті пільги не було, продавати товар з Переліку № 224 доведеться з пільгою. Відмовитися від цієї податкової пільги (у якомусь одному або декількох періодах) не можна (п. 30.4 ПКУ). Оскільки пільга встановлена не для окремих платників податків, а для певних операцій.

При цьому ПК, сформований із імпортного ПДВ, повинен зберігатися.

Нараховувати компенсуючі та/або розподільчі податкові зобов’язання з ПДВ і розраховувати коефіцієнт розподілу антиЧВ (у додатку Д6 до ПДВ-декларації) імпортеру-продавцю не потрібно

Позаяк таке послаблення прямо передбачено п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Докладно про це читайте у статті «Компенсуючі ПЗ і розподіл ПДВ при застосуванні генераторної пільги» // «Податки & бухоблік», 2023, № 39.

А якщо на ПДВ-пільгований товар помилково нарахували ПДВ? Тоді доведеться виправляти помилку. Відкоригувати надміру нарахований ПДВ продавець має шляхом складання розрахунку коригування і перевиписування нової пільгової податкової накладної з одночасним поверненням коштів покупцеві або їх заліком у рахунок майбутніх постачань (див. статтю «ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93).

Щодо постачань кінцевим споживачам (неплатникам ПДВ) у роздробі, то краще ціну залишити без змін, однак нарахований ПДВ все ж відкоригувати (див. статтю «Генераторна пільга в чеку РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі