Теми статей
Обрати теми

Генераторна пільга в чеку РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство виробляє широку номенклатуру електротоварів: реле, розетки, вимикачі, патрони для ламп тощо і продає їх через свій фірмовий магазин. Попри те що частина такої продукції недавно отримала ПДВ-пільгу, певний час у чеках РРО ще відображалася сума ПДВ. Чи можна якось виправити цю помилку? Як надалі при продажу електротоварів, звільнених від ПДВ, правильно пробивати касовий чек? Зокрема, чи можна за однією покупкою вносити до одного чека товари з ПДВ і ті, що звільнені від оподаткування?

Звідки взялась пільга

Звільнення від ПДВ імпорту та реалізації на території України низки товарів енергетичного профілю, в тому числі й деяких електротоварів, — ми називаємо його генераторною пільгою — передбачено в рамках антиковідної пільги. Остання встановлена п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що діє до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться оголошений КМУ коронавірусний карантин. Тобто поки що до 31 грудня 2022 року.

Генераторна пільга застосовна як до імпортних товарів, так і до товарів, вироблених в Україні (незалежно від дати виробництва/імпорту) на всіх етапах їх постачання

З цим, на щастя, погоджуються й податківці (БЗ 101.12).

Особливість застосування цієї пільги полягає в тому, що на постачання звільнених товарів правила п. 198.5 і ст. 199 ПКУ не поширюються, тобто компенсуючі та розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ) нараховувати не треба.

Що саме і з коли пільгується

Генераторна пільга працює лише в парі з Переліком № 224*.

* Перелік товарів... операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

Кілька суттєвих змін до Переліку № 224 було внесено протягом останнього місяця постановами КМУ:

від 09.11.2022 № 1260набрала чинності 11.11.2022 (див. статтю «Звільнення від ПДВ та ввізного мита: відтепер і для генераторів, деяких електротоварів тощо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87);

від 16.11.2022 № 1288набрала чинності 17.11.2022 (див. статтю «Кабмін спростив генераторну пільгу з ПДВ та ввізного мита» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89);

від 29.11.2022 № 1340набрала чинності 02.12.2022 (див. статтю «Генераторна пільга з ПДВ та ввізного мита: чергові покращення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93).

У підсумку

всі товари, що на сьогодні містяться в підрозділі «Інше» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари...» Переліку № 224 (у тому числі системи безперебійного електроживлення, електрогенераторні установки тощо), звільнені від ПДВ

Серед них, зокрема, й такі електротовари, як:

вимикачі, перемикачі, роз’єднувачі, реле, запобіжники плавкі, пристрої для гасіння стрибків напруги, штепсельні вилки і розетки та інші з’єднувачі, патрони для ламп тощо; з’єднувачі для оптичних волокон, волоконно-оптичних джгутів або кабелів (коди 8535 і 8536);

— пульти, панелі, розподільні щити (код 8537);

— ізолятори (код 8546).

Тобто саме ті, про які йдеться у запитанні читача. Водночас, як випливає із запитання, під ПДВ-звільнення потрапив не весь асортимент товарів, що реалізуються ним уроздріб, а лише його частина. Оскільки раніше, ймовірніше за все, підприємство виробляло й продавало лише оподатковувані товари, запровадження генераторної пільги викликало певні непорозуміння щодо відображення таких операцій у обліку й у касовому чеку.

Якщо звільнені товари оподаткували ПДВ

Що робити в такому разі? При оптових продажах ціну слід або відкоригувати, або надміру отриману суму повернути покупцеві (зарахувати в рахунок інших постачань). Подробиці — у статті «ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93 (ср. ).

А як бути в роздробі?

Узагалі-то, відкоригувати ПДВ і зменшити ціну товару на суму ПДВ треба (див. постанову ВС від 09.06.2022 у cправі № 912/1052/21). Разом з тим у роздробі постачальник не ідентифікує покупця і не може ганятися за ним з вимогою переглянути ціну або повернути суму ПДВ. Тож начебто нічого коригувати не слід (див. питання 6 інформлиста ДПСУ від 16.04.2020 № 10). Але це з одного боку.

З іншого ж боку, згаданий вище лист ДПСУ торкався дещо іншої ситуації. З огляду на це

ліпше ціну залишити без змін (хай навіть це й суперечить логіці договірних відносин), однак ПДВ все ж відкоригувати

Як це зробити на практиці?

За ті дні, коли роздрібний торговець помилково не застосовував пільгу, а в бухобліку показував реалізацію звільнених товарів із ПДВ (проводками Дт 301 — Кт 702 на суму виторгу за такі товари, Дт 702 — Кт 641/ПДВ на суму ПДВ), зараз ці нараховані ПЗ з ПДВ слід відкоригувати записом Дт 702 — Кт 641/ПДВ методом «червоне сторно».

Якщо ж звільнені електротовари разом із оподатковуваними опинилися в оподатковуваній підсумковій податковій накладній (ПН), яку вже зареєстрували, тоді доведеться виправляти таку ПН. Вважаємо, що для виправлення такої помилки можна до підсумкової ПН скласти зменшуючий РК-103, яким із підсумкової ПН вилучити звільнені товари і на них скласти окрему підсумкову пільгову ПН заднім числом — датою продажу.

Однак майте на увазі, що за несвоєчасну реєстрацію ПН на звільнені операції загрожує штраф (деталі — в статті «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82). Тож покваптеся!

Крім того, можуть заблокувати зменшуючий РК, складений на кінцевого споживача — неплатника ПДВ, якщо подати його на реєстрацію після закінчення 14 календарних днів із дати складання коригованої ПН (п. 6 Критеріїв ризиковості операцій).

Сподіваємося, до виправлення помилок у листопадовій декларації справа ще не дійшла і в ній усе буде правильно.

І, нарешті, найголовніше: якщо зайвий ПДВ усе ще сидить у касових чеках, то ваш РРО/ПРРО слід перепрограмувати.

Яким має бути чек РРО/ПРРО

Повне теоретичне підґрунтя для відповіді на це запитання ви можете знайти в статті «А и Б сидели на трубе», або ПДВ у чеку РРО» // «Податки & бухоблік», 2022, № 9. Тут лише нагадаємо, що будь-який РРО/ПРРО програмується так, аби забезпечувати обчислення сум ПДВ за кількома позиціями: за ставками 20, 14, 7 і 0 %, а також операції, звільнені від оподаткування, та операції, що не є об’єктом оподаткування, — з відповідним літерним позначенням кожної з позицій (А, Б, В, Г тощо).

Якщо в одному чеку містяться товари, що звільнені від оподаткування ПДВ, й ті, що оподатковуються цим податком, у чеку слід показувати їх за різними податковими групами

При цьому немає жодних заборон пробивати за однією покупкою в одному чеку товари з ПДВ і ті, що звільнені від оподаткування. Навпаки існує вимога видавати покупцеві фіскальний чек на повну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 Закону про РРО), а не дробити один чек на два.

Швидше за все, ваші побоювання пов’язані з іншим, а саме з тим, що на звільнені від ПДВ постачання завжди потрібно складати окрему ПН. Поєднувати в одній ПН звільнені і оподатковувані операції не можна (п. 17 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307). Тож чеків на кожну покупку у вас має бути по одному, а от підсумкових ПН у кінці дня, протягом якого здійснювалися звільнені операції, доведеться скласти дві.

Підсумуємо. Якщо у вашому асортименті є як оподатковувані, так і звільнені від ПДВ товари, ви маєте до існуючої раніше податкової групи А (ПДВ за ставкою 20 %) додати ще одну податкову групу, скажімо, Д (товари, звільнені від оподаткування).

Крім того, оподатковуваним і звільненим товарам доведеться присвоїти відповідні ознаки, за якими касовий апарат розрізняв би ці дві групи для правильного обчислення суми ПДВ за кожною з них. Це можна зробити самостійно або звернутися до ЦСО, де обслуговується ваш РРО, чи до розробника вашого ПРРО.

Наведемо фрагмент касового чека на рисунку нижче.

img 1

Якщо чек сформували з помилкою

По-перше, виправляти вже пробиті чеки, що містять зайвий ПДВ, не потрібно. Та, власне, це й неможливо.

По-друге, для вас зараз головне — скласти правильну ПДВ-декларацію, навіть якщо касові чеки містять викривлену інформацію про величину ПДВ. Тож якщо ви вже зареєстрували підсумкові ПН з помилкою — хутчіше виправляйте їх. І вже на їх підставі заповнюйте декларацію з ПДВ за листопад.

По-третє, оскільки ви не торгуєте підакцизними товарами, до припинення або скасування воєнного стану РРО-штрафів можна не боятися (п. 12 розд. ІІ Закону про РРО, БЗ 109.18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі