Теми статей
Обрати теми

ПН/РК блокуватимуть по-новому: зміни до Порядку № 1165

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Утретє за останні пів року Кабмін змінив Порядок зупинення реєстрації податкової накладної (ПН) / розрахунку коригування (РК) в Єдиному реєстрі ПН від 11.12.2019 № 1165 (Порядок № 1165). Не залишився поза увагою і Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації ПН/РК (Порядок оскарження № 1165). Як запевняє Мінфін, змінами буде створено сприятливі умови для сумлінних ПДВ-платників щодо реєстрації ПН/РК. Чи справдяться завіряння — побачимо згодом. А зараз проаналізуємо, що саме змінилося у блокуванні ПН/РК.

Зміни, що коментуються, стартують не відразу, а через 30 днів із дня опублікування постанови Кабміну від 07.11.2023 № 1154. Опубліковано її 9 листопада 2023 року. Тож

зміни до Порядку № 1165 і Порядку оскарження № 1165 запрацюють з 9 грудня 2023 року

Ну а тепер — власне про зміни.

Показники податкового навантаження: для безумовної реєстрації і для позитивної історії

На сьогодні (до внесених змін) критерії податкового навантаження використовуються, щоб безумовно зареєстрували ПН/РК за ознакою 3. Тож і правила розрахунку показників D і Р визначає наразі п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165.

Однак з 09.12.2023 податкове навантаження буде задіяне також при розрахунку показників позитивної історії (див. нижче). Тому визначення показників D, Рпоточ (аналог — Р), Рмакс і Рнайб (аналог — Рм) перенесли в загальну частину, додавши новий п. 21 у Порядку №1165. Що саме змінилося, покажемо у табл. 1.

Таблиця 1. Показники відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків

Показник

Як розраховується?

Що змінилося?

D

Показник D розраховується за формулою:

D = S : T,

де S — загальна сума сплачених сум ЄСВ та податків і зборів, що контролюються ДПС, за період, що припадає на останні 12 звітних місяців, які передують календарному місяцю, у якому ПН/РК прийнято для реєстрації, та за які настав граничний строк сплати суми ПДВ;

T — загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 20 %, 0 %, 7 % і 14 %, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих у періоді, що припадає на останні 12 місяців, які передують календарному місяцю, у якому ПН/РК прийнято для реєстрації, та за які настав граничний строк сплати суми ПДВ

Змінився період для розрахунку: з прив’язкою до строку сплати. Наразі у п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165 йдеться про останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК. Однак з 09.12.2023 при розрахунку показників S і T орієнтир — останні 12 звітних місяців, які передують календарному місяцю, у якому (1) ПН/РК прийнято для реєстрації, та за які (2) настав граничний строк сплати ПДВ. Отже важливо, коли саме прийнято для реєстрації ПН/РК, а не те, коли її було складено.

Водночас для розрахунку цих показників відіграватиме роль сплив граничного строку сплати ПДВ — 30-те число місяця, наступного за звітним. Такий строк має настати

Рпоточ

(аналог P)

Рпоточ — це сума ПДВ, зазначена в зареєстрованих ПН/РК у поточному календарному місяці, з урахуванням прийнятої для реєстрації ПН/РК

При розрахунку показника Рпоточ (аналога показника P) враховуватимуть ПДВ з прийнятої для реєстрації ПН/РК, а не поданої на реєстрацію, як це прописано зараз. Це цілком логічно. Хоча навряд чи наразі ПН/РК, які надійшли до ДПС і щодо яких за результатами перевірки була сформована квитанція про неприйняття (п. 13 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою Кабміну від 29.12.2010 № 1246), беруть участь у розрахунку показника P

Pмакс

Показник Pмакс розраховується за формулою:

Pмакс = Pнайб х 1,4,

де Pнайб — найбільша місячна сума ПДВ, зазначена у ПН/РК, зареєстрованих за операціями останніх 12 місяців, які передують місяцю, в якому ПН/РК прийнято для реєстрації, та за які настав граничний строк подання ПДВ-декларації

При обрахунку показника Pнайб (аналог показника Pм) найбільшу місячну суму ПДВ теж будуть вибирати серед ПН/РК, зареєстрованих за останні 12 місяців, що передують місяцю, в якому ПН/РК прийнято для реєстрації. Зараз — в якому складено ПН/РК. Ще одна нова умова — за звітний місяць має настати граничний строк подання ПДВ-декларації (тобто 20-те число місяця, наступного за звітним)

З 09.12.2023 значення показників D, Рпоточ та Pмакс відображатимуться в Електронному кабінеті (ЕК). На сьогодні ж в ЕК платника можна знайти значення лише двох показників D та P. А от збільшену в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК там поки що не висвітлюють.

Ознаки безумовної реєстрації ПН/РК: увага на керівника та податкове навантаження

Нагадаємо: якщо ПН/РК відповідають ознакам безумовної реєстрації, то вони не перевіряються на ризиковість (тобто реєструються автоматично без блокування). Ознаки безумовної реєстрації наведені в п. 3 Порядку № 1165 — усього їх 7 (див. статті «Загальний механізм блокування: робота СМКОР*» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53 і «Критерії безумовної реєстрації: що в них нового?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 15). Зміни, що коментуються, торкнулися ознаки 2 безумовної реєстрації (обсяги постачання) і ознаки 3 (податкове навантаження).

Обсяги постачання (п.п. 2 п. 3 Порядку № 1165). За цією ознакою і надалі не блокуватимуть ПН/РК, якщо одночасно виконуються відразу чотири умови:

1) з початку місяця обсяг постачання (без ПДВ) менше 500 тис. грн;

2) у поточному місяці обсяг постачання одному покупцю — платнику ПДВ не перевищує 50 тис. грн;

3) за минулий місяць сплачено до бюджету більше ніж 20 тис. грн ПДВ (крім ввізного);

4) керівник не займає аналогічну посаду більше ніж у трьох (включно) платників. Ось тут увага!

Раніше керівнику можна було займати не більше 3 крісел у платників ПДВ, а тепер — будь-яких платників, як тих, хто має ПДВ-статус, так і неплатників ПДВ

Адже у п.п. 2 п. 3 Порядку № 1165 слова «платників податку» (тобто ПДВ-платників) замінили на — «платників податків».

Податкове навантаження (п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165). Щоб безумовно зареєстрували ПН/РК за цією ознакою, ПДВ-платнику з 09.12.2023 потрібно буде одночасно виконати такі умови:

1) за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому прийнято для реєстрації ПН/РК, сплатити до бюджету ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) більше 10 (!) млн грн. Тобто

аби спрацювала ця безумовна ознака, замість теперішнього 1 млн грн ПДВ-платіж до бюджету має перевищувати 10 млн грн

Утім і надалі сюди не враховуватиметься ввізний ПДВ, який сплачується при імпорті товарів. Знов-таки йдеться про 12 місяців, що передують місяцю прийняття для реєстрації ПН/РК, а не місяцю, в якому складено такі ПН/РК;

2) податкове навантаження за цей період має перевищувати 5 % (D > 0,05);

3) значення показника Pпоточ повинно бути менше, ніж значення Рмакс. Тобто сума ПДВ у вже зареєстрованих у поточному календарному місяці ПН/РК з урахуванням прийнятої для реєстрації ПН/РК (показник Рпоточн) не повинна перевищити в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ, зазначену у вже зареєстрованих ПН/РК за один із 12 попередніх календарних місяців (показник Рмакс):

— в якому ПН/РК прийнято для реєстрації, та

— за які настав граничний строк подання ПДВ-декларації.

Відтак, як і раніше, одночасно показники D і Pпоточн мають відповідати умові: D > 0,05 і Pпоточн < Pмакс. Інакше ПН/РК потрапить під моніторинг, навіть якщо перший показник податкового навантаження (сплачено ПДВ більше 10 млн грн) дотримано.

Варто зазначити, що «стару» ознаку 3 безумовної реєстрації змінами, що коментуються, перенесено до показників позитивної податкової історії платника (див. далі), а саме — за попередні 12 місяців сплачений ПДВ до бюджету (без ввізного!) > 1 млн грн + одночасно D > 0,05 і Pпоточн < Pмакс (див. про це далі). Цим, на переконання авторів змін, встановлюється запобіжник для використання ризикового податкового кредиту ПДВ-платниками, які наразі при сплаті 1 млн грн за останні 12 місяців реєструють ПН/РК за цією ознакою безумовної реєстрації. Для доброчесних платників можливість автоматичної реєстрації ПН/РК залишається, але вже через показник позитивної історії.

Позитивна історія ПДВ-платника: нові критерії

Як відомо, якщо платник відповідає критеріям позитивної податкової історії, то подана на реєстрацію ПН/РК не буде зупинена. При цьому позитивна податкова історія рятує від ризиковості операції, але не рятує від ризиковості платника.

ПН/РК реєструється автоматично при відповідності хоча б одному з критеріїв позитивної податкової історії платника

До оновлення Порядку № 1165 його додаток 2 містив 6 показників позитивної податкової історії ПДВ-платника. Наразі ж таких показників 9, що, безумовно, збільшує шанси реєстрації ПН/РК в автоматичному режимі.

Позаяк не тільки зросла кількість показників позитивної податкової історії, але й підкориговані вже діючі, пройдемося по кожному з них і прокоментуємо відповідні зміни (див. табл. 2).

Таблиця 2. Показники позитивної податкової історії платника

№ з/п

Показник позитивної історії

Що змінилося?

1

Обсяг постачання поточного місяця та керівник

Цей показник складається з трьох складових, які повинні виконуватися одночасно:

1) обсяг постачання в зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК не перевищує 1 млн грн (без ПДВ);

2) обсяг постачання поточного місяця «в одні руки» не перевищує 100 тис. грн (без ПДВ);

3) керівник займає цю посаду не більше ніж у трьох платників податків.

Отже, за аналогією з ознакою 2 безумовної реєстрації (обсяги постачання) для спрацювання цього показника позитивної історії керівник віднині має право обіймати аналогічну посаду у платників будь-яких податків, а не суто у ПДВ-платників.

А ось щодо врахування у підрахунку порога в 1 млн грн чомусь так само йдеться про подану, а не прийняту для реєстрації ПН/РК

2

Коди УКТ ЗЕД/ДКПП та податкове навантаження

Зазначений показник позитивної історії повністю переписали. Тож аби він спрацював, мають одночасно виконуватися такі умови:

1) платник податку протягом 6 попередніх місяців:

— сформував не менше 75 % податкового кредиту від усього обсягу придбання не більше ніж за 4 кодами УКТ ЗЕД/ДКПП;

— відобразив не менше 75 % податкового зобов’язання від усього обсягу постачання за одним і тим самим кодом УКТ ЗЕД/ДКПП.

Тобто аби мати позитивну податкову історію, ПДВ-платнику потрібно придбавати товари/послуги не більше 4 кодів УКТ ЗЕД/ДКПП у межах 75 %, а продавати в основному (75 %) тільки за одним кодом товарів за УКТ ЗЕД чи послуг за ДКПП;

2) податкове навантаження більше 5 % (D > 0,05);

3) сума ПДВ у вже зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК з урахуванням прийнятої для реєстрації ПН/РК не перевищує в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ, зазначену у зареєстрованих ПН/РК за останні 12 місяців (Pпоточн < Pмакс)

3

Залишкова вартість основних засобів (ОЗ)

Цей показник залишився без змін. Тож платнику податку на прибуток достатньо, щоб залишкова вартість ОЗ перевищувала 5 млн грн

4

Площа земельних ділянок

Цього показника позитивної історії зміни теж не торкнулися. Площа земділянок повинна бути не менше 200 га, для орендованих держ-/комунвласності — не менше 0,5 га (станом на 1 січня поточного року), які задекларовані та за які сплачені відповідні податки

5

Середньомісячна сума сплаченого ПДФО

Цей показник позитивної історії буде прив’язано до сплаченого ПДФО, а не ЄСВ, як це поки діє зараз. Тож аби він спрацював, має одночасно:

1) середньомісячна сума сплаченого ПДФО з зарплати однієї фізособи перевищувати суму ПДФО, розраховану з подвійної мінзарплати;

2) середньомісячна чисельність працюючих за останні 12 місяців становити не менше 5 осіб.

При цьому період 12 місяців обраховується від останнього звітного періоду, передбаченого для подання Об’єднаного звіту, граничний строк подання якого настав

6

Загальна сума сплачених у попередньому році податків та сум ЄСВ

Цей показник залишився без змін — сплачено має бути більше 10 млн грн

7

Податкове навантаження

По факту зазначений новий показник позитивної історії є ознакою 3 безумовної реєстрації «старої» редакції п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165 — податкове навантаження. Тож незабаром, щоб автоматично зареєстрували ПН/РК за цим показником, платнику так само слід одночасно:

1) за попередні 12 календарних місяців сплатити до бюджету ПДВ понад 1 млн грн. Сюди не враховується ввізний ПДВ, який сплачується при імпорті товарів;

2) податкове навантаження має перевищувати 5 % (D > 0,05);

3) не повинно бути різкого стрибка в сумі ПДВ (Pпоточн < Pмакс)

8

Позитивна «блокувальна» історія

Це ще один доданий показник позитивної історії. За ним одночасно мають виконуватися такі умови:

1) щодо всіх ПН/РК, заблокованих протягом 180 днів, що передують даті прийняття ПН/РК для реєстрації, платником подано пояснення та копії документів — сюди, судячи з усього, потрапляють навіть складені помилково ПН/РК, реєстрацію яких зупинено;

2) щодо всіх ПН/РК, за якими настав граничний строк розгляду поданих пояснень та копій документів, прийнято позитивні рішення: регіональною комісією — рішення про реєстрацію або центральною комісією — рішення про задоволення скарги та скасування рішення про відмову в реєстрації. Виходить, аби зберегти позитивну історію, щодо зупинених помилкових ПН/РК теж слід отримувати позитивні рішення про їх реєстрацію? Але ж ці ПН/РК не підтверджують здійснення операції — на них немає документів на розблокування… Чекаємо прояснення ситуації від фіскалів;

3) у ПН/РК, прийнятих для реєстрації у поточному місяці, зазначено коди УКТ ЗЕД/ДКПП, щодо яких були прийняті позитивні рішення комісіями з блокування;

4) у поточному місяці відсутній стрибок по сумі ПДВ (Pпоточн < Pмакс) за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, по якому були прийняті позитивні рішення. Тобто у поточному місяці показник Pпоточ за операціями з кодом УКТ ЗЕД/ДКПП з ПН/РК, щодо яких прийняті позитивні рішення комісій, є меншим, ніж значення Рмакс за таким кодом УКТ ЗЕД/ДКПП;

5) щомісячний обсяг постачання за останні 6 звітних місяців, що передують поточному, перевищує 500 тис. грн

9

Мікс умов по ЄСВ, середньомісячному обсягу, податковому навантаженню

Це також новий показник позитивної історії. За ним протягом 36 місяців перед поточним місяцем мають одночасно виконуватися такі умови:

1) не повинно бути заборгованості зі сплати податків і ЄСВ;

2) податкова та ЄСВ-звітність мала бути подана своєчасно;

3) ПН/РК подана для реєстрації без порушення строків, визначених п. 201.10 ПКУ, а у воєнний час — п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ;

4) середньомісячний обсяг постачання, зазначений у зареєстрованих ПН/РК, перевищує 500 тис. грн.

Водночас у поточному місяці:

— податкове навантаження має бути більше 5 % (D > 0,05) та

— відсутній стрибок по сумі ПДВ за попередні 12 місяців (Pпоточн < Pмакс)

Ризиковість ПДВ-платника

Змінами, що коментуються, прибрано абзац дванадцятий п. 6 Порядку № 1165, який по факту дублював абзац двадцять сьомий п. 6. Стосувався він направлення комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості. Тож наразі тільки абзац двадцять сьомий п. 6 Порядку № 1165 говорить про те, що у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, визначених абзацом одинадцятим п. 6, та прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність ПДВ-платника критеріям ризиковості платник податку отримує таке рішення в ЕК у день його прийняття (додаток 4 до Порядку № 1165). Докладно про ризиковість платника читайте у статті «Ризиковість платника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53.

Чисто технічна правка внесена і до абзацу першого п. 61 Порядку № 1165 — після слів «платника податку за результатами» його доповнено словом «розгляду». Тобто автоматичній реєстрації (якщо вписалася в певні умови) підлягають ПН/РК у разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність ПДВ-платника критеріям ризиковості за результатами розгляду інформації та копій документів, поданих платником податку для підтвердження невідповідності критеріям (див. статтю «Автоматичне розблокування податкової накладної після зняття «ризикового» статусу» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53).

Крім того, віднині

про те, що рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку, прямо передбачено абзацом тридцять шостим п. 6 Порядку № 1165

Раніше, нагадаємо, про це згадувалося лише у додатку 4 до Порядку № 1165, яким, власне, й установлена форма такого рішення.

Також викладено у новій редакції додаток 7 до Порядку оскарження № 1165. Ним визначена форма рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку. До числа реквізитів такого рішення додано його дату і номер.

Рішення за результатами розгляду скарги, нагадаємо, надсилає платнику комісія центрального рівня в ЕК у строк, визначений п. 12 Порядку оскарження № 1165 —протягом 10 календарних днів із дня отримання такої скарги (п. 14 Порядку оскарження № 1165).

Таблиця даних платника

Згідно з поки що діючою редакцією п. 19 Порядку № 1165 комісії контролюючих органів можуть прийняти рішення про скасування вже врахованої Таблиці даних, якщо:

— ПДВ-платника включено до числа ризикових за критеріями ризиковості платника 1 — 5 або

— платник у Таблиці даних зазначив недостовірну інформацію.

Так от, згідно зі змінами до п. 19 Порядку № 1165, які коментуються, скасувати вже враховану Таблицю даних за цих підстав може комісія центрального рівня, якщо Таблицю враховано відповідно до її рішення про задоволення скарги щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість.

Водночас викладено в новій редакції і саму форму рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про неврахування таблиці даних — додаток 6 до Порядку оскарження № 1165. А саме — додали дату і номер такого рішення.

У самому п. 19 Порядку № 1165 передбачили також, що

рішення про неврахування Таблиці даних платника може бути оскаржено:

— в адміністративному або судовому порядку у разі прийняття рішення комісією регіонального рівня;

— у судовому порядку у разі прийняття рішення комісією центрального рівня

До цього подібне застереження містилося у формі рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (додаток 6 до Порядку № 1165).

Подробиці про Таблицю даних читайте у статті «Таблиця даних: правила з 08.07.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53.

Висновки

  • Для безумовної реєстрації ПН/РК за ознакою 3 (податкове навантаження) збільшено показник загальної суми сплати ПДВ за останні 12 місяців з 1 млн грн до 10 млн грн (п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165).
  • Змінами, що коментуються, додано 3 нових показники позитивної податкової історії платника, які дозволять реєструвати ПН/РК в автоматичному режимі. Але виконати їх умови вдасться далеко не всім ПДВ-платникам.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі