Теми статей
Обрати теми

Декларація платника єдиного податку — юрособи

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наближається квартальна звітність. Подати квартальну декларацію треба і підприємствам-єдиноподатникам. Тому нагадаємо особливості заповнення декларації платника єдиного податку (ЄП) — юрособи.

Строки подання/сплати

Звітним періодом для єдиноподатників-юросіб групи 3 є квартал (п. 294.1 ПКУ). Тому подати декларацію треба у квартальний строк — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п.п. 49.18.2, п. 296.3 ПКУ). А це означає, що єдиноподатники-юрособи повинні:

подати декларацію за III квартал 2023 року — не пізніше за 9 листопада 2023 року (граничний строк подання), а

сплатити єдиний податок за III квартал 2023 року (за місцем своєї податкової адреси, п. 295.4 ПКУ) — у 10-денний строк за граничним днем подання, тобто не пізніше за 20 листопада 2023 року (оскільки граничний строк сплати випадає на 19 листопада (неділю) і за правилами п. 57.1 ПКУ переноситься на наступний робочий (операційний) день).

У цей же строк, якщо в III кварталі 2023 відбулося перевищення ЄП-доходу, сплачується єдиний податок за підвищеною (подвійною) ставкою із суми перевищення обсягу доходу (п. 295.7, п.п. 3 п. 293.8 ПКУ).

Якщо змінили місцезнаходження. Єдиноподатники подають ЄП-декларацію контролюючому органу за місцем своєї податкової адреси, тобто за своїм місцезнаходженням (пп. 296.4, 45.2 ПКУ). А що коли змінили місцезнаходження, наприклад, з тимчасово окупованої території / території бойових дій? Куди подавати декларацію з єдиного податку і сплачувати податок?

У такому разі виник спірний момент. Оскільки в п. 294.7 ПКУ говориться, що останнім звітним періодом за старим місцезнаходженням є період, у якому подана заява про зміну адреси (а отже, після зміни адреси потрібно звітувати і сплачувати єдиний податок за новою адресою). Проте податківці (з урахуванням положень ч. 8 ст. 45 і ч. 5 ст. 78 БКУ) радять єдиноподатникам-юрособам групи 3 до кінця бюджетного року звітувати і сплачувати ЄП за попереднім (старим) місцезнаходженням. У зв’язку з чим у рядку 5 «Найменування контролюючого органу, до якого подається податкова декларація» ЄП-декларації зазначати найменування контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням платника. І тільки починаючи з 1 січня наступного звітного року — подавати податкові декларації та сплачувати ЄП за новою податковою адресою платника (див. консультації БЗ 108.01.04, БЗ 108.01.04, лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 11.08.2023 № 2438/ІПК/20-40-04-03-10). Тож краще цей момент про всяк випадок уточнити у своїх податківців.

Якщо не велася діяльність (був відсутній ЄП-дохід)

Згідно з п. 49.2 ПКУ платник зобов’язаний звітувати (подавати декларації) за кожен звітний період, у якому виникає об’єкт оподаткування або за наявності показників, що підлягають декларуванню. А отже, можна не подавати звітність (порожні декларації), якщо у звітному періоді:

— відсутній об’єкт оподаткування;

— відсутні інші показники, що підлягають декларуванню.

Тому якщо діяльність з початку року протягом трьох кварталів 2023 не велася (ЄП-доходів з початку року не було), то порожню декларацію за три квартали 2023 року можна не здавати.

Проте слід врахувати, що

єдиноподаткова декларація складається наростаючим підсумком з початку року (п. 296.7 ПКУ)

Тому навіть якщо у звітному періоді (наприклад, у III кварталі 2023 року) діяльність не здійснювалася і ЄП-доходів не було, проте ЄП-доходи були отримані в попередніх звітних періодах цього ж року (наприклад, у I або в II кварталі 2023 року) — а отже, є показники для декларування наростаючим підсумком — то декларацію за III квартал 2023 року слід подати і продублювати в ній раніше отриманий дохід без сплати ЄП. Про це говорять і податківці (БЗ 108.01, БЗ 108.01.05).

Форма декларації

Форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394). За допомогою цієї форми звітують усі єдиноподатники-юрособи групи 3: і платники ПДВ (на ставці ЄП 3 %), і неплатники ПДВ (на ставці ЄП 5 %).

При цьому звітність з єдиного податку складається:

— власне з декларації з єдиного податку і

— додатка «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік», у якому розраховують МПЗ платники ЄП, які володіють або користуються (орендують) сільгоспугіддями. Проте оскільки МПЗ розраховують за підсумками року (п.п. 381.1.4 ПКУ), то подавати такий додаток з розрахунком МПЗ єдиноподатники повинні у складі декларації з єдиного податку за звітний рік (п. 2971.1 ПКУ). Тому разом з декларацією за III квартал 2023 року подавати такий додаток не треба.

Способи подання

Єдиноподатники-юрособи можуть подавати декларацію з єдиного податку будь-яким зручним способом (п. 49.3 ПКУ):

— особисто або через уповноважену особу;

— поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У такому разі відправити декларацію поштою треба не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання (п. 49.5 ПКУ);

— в електронній формі (з дотриманням умов Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV і «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII). У такому разі для подання електронної декларації платник єдиного податку групи 3 (юрособа) використовує ідентифікатор форми J0103508 (БЗ 108.01.05).

Особливості заповнення

Декларацію з єдиного податку заповнюють у гривнях з копійками.

Декларація складається з чотирьох розділів:

— у розділі I — наводять загальні відомості про декларацію, що подається, платника і контролюючий орган;

— у розділі II — показують дані про всі отримані доходи (як «дозволені», так і «заборонені» на ЄП — якщо допущено порушення);

— у розділі III — розраховують суму єдиного податку, що підлягає сплаті за звітний період (як з «дозволених» ЄП-доходів, так і з «заборонених»);

— розділ IV заповнюють при виправленні помилок минулих періодів.

Розглянемо особливості заповнення ЄП-декларації детальніше (а на нюансах заповнення декларації після виходу з 01.08.2023 зі спецЄП потім зупинимося окремо).

Заповнення декларації з єдиного податку юрособи (група 3)

Розділ/рядок

ЄП-декларації

Пояснення

Порядковий № за рік

Передусім, у правому верхньому кутку проставляють порядковий номер декларації, що подається в поточному році. Таку нумерацію ведуть послідовно, наростаючим підсумком з початку року. Тобто ведуть загальну наскрізну нумерацію всіх декларацій (незалежно від типу: «звітна», «звітна нова», «уточнююча», «довідково»), що подаються у звітному році

Розділ I

«Загальні відомості»

У розділі І (шапці декларації) наводять дані про:

тип декларації та податковий (звітний) період (шляхом проставляння відмітки «Х»). При поданні декларації з єдиного податку за III квартал 2023 року зазначають відповідно: тип «звітна» і звітний період «три квартали» 2023 року. А якщо у складі поточної декларації також вирішено виправити помилки, допущені в минулих звітних періодах, то в полі 3 зазначають той помилковий період, помилки якого виправляють. А також у розділі I зазначають

— реєстраційні дані платника податку і

найменування податкового органу, до якого подається декларація.

Врахуйте: відомості, що відображаються в службових полях 1 — 5 шапки, є обов’язковими реквізитами декларації (п. 48.3 ПКУ). За їх відсутності звітність, що подається, втрачає статус податкової декларації (пп. 48.1, 48.2 ПКУ)

Розділ II

«Дохід, що підлягає оподаткуванню»

У цьому розділі єдиноподатники-юрособи узагальнюють інформацію про дохід, отриманий у звітному періоді. Дані наводять наростаючим підсумком з початку року в гривнях з копійками. При цьому відповідно в графі 3 свої доходи відображають єдиноподатники — платники ПДВ (зі ставкою ЄП 3 %), а в графі 4 єдиноподатники — неплатники ПДВ (зі ставкою ЄП 5 %)

1

у ряд. 1 зазначають дохід, отриманий за звітний період від усіх не заборонених єдиноподатнику видів і форм діяльності. При цьому єдиноподатники — платники ПДВ (на ставці ЄП 3 %) в графі 3 зазначають суму доходу без ПДВ (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Врахуйте! Розмір доходу, який відображається в цьому рядку, не може бути більше розміру річного ліміту ЄП-доходу (у 2023 році — 7 818 900 грн, п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Інакше при перевищенні суму перевищення наводять у ряд. 2. Про особливості заповнення ЄП-декларації колишніми спецЄПешниками (у яких своя планка річного ЄП-доходу) окремо скажемо далі.

Якщо змінювали ставку. А що коли протягом року юрособа змінювала ставку єдиного податку? Наприклад, у І — II кварталах 2023 року юрособа-єдиноподатник працювала на ставці 3 %, а з ІIІ кварталу перейшла на ставку 5 %. У такому разі в графі 3 розділу II декларації до кінця звітного 2023 року відображають суму доходів за І і II квартали (отриманих на ставці 3 %), а в графі 4 цього розділу наростаючим підсумком наводять суму доходів починаючи з ІІI кварталу 2023 року (отриманих на ставці 5 %).

Врахуйте: якщо єдиноподатник-юрособа жодних ЄП-умов не порушив, то далі дані з ряд. 1 ЄП-декларації переносять до ряд. 5 (а ряд. 2 — 4 декларації не заповнюють)

ряд. 2 — 4

ці рядки заповнюють єдиноподатники-порушники при порушенні ЄП-умов (перевищенні ЄП-доходу / негрошових розрахунках / заборонених видах діяльності). Доходи від цих порушень оподатковують ЄП за подвійною ставкою (пп. 1, 2, 3 п. 293.5 ПКУ)

2

ряд. 2 заповнюють, якщо у звітному періоді перевищено встановлений річний ліміт ЄП-доходу. Тобто в декларації за III квартал 2023 року цей рядок буде заповнений, якщо ЄП-дохід перевищив 7818900 грн. Тоді до ряд. 2 заносять суму перевищення. Про заповнення цього рядка ексспецЄПешниками скажемо далі

3

у ряд. 3 зазначають дохід, отриманий від негрошових форм розрахунків (бартер, взаємозалік, вексель тощо, п. 291.6 ПКУ)

4

у ряд. 4 зазначають дохід, отриманий від заборонених для єдиноподатників видів діяльності (перелічених у п. 291.5 ПКУ).

Вважаємо, що дозволені ЄП-доходи від діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників ЄП, у ряд. 4 зазначати не треба (а такі доходи слід показувати в ряд. 1). Адже такі доходи, хоча і «викидають» єдиноподатника зі спрощеної системи оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ), проте оподатковуються за звичайною (а не подвійною) ставкою ЄП

5

у ряд. 5 виводять загальну суму всіх доходів (як «дозволених», так і «заборонених»), отриманих юрособою з початку року на ЄП

Розділ III

«Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку»

У цьому розділі розраховують суму єдиного податку, що підлягає сплаті за підсумками звітного періоду. Заповнюється цей розділ у гривнях з копійками наростаючим підсумком з початку року

6

у ряд. 6 зазначають суму ЄП, нарахованого на «дозволені» доходи, отримані з початку року (з ряд. 1 розд. II декларації)

7

у ряд. 7 зазначають суму ЄП, нарахованого на «заборонені» на ЄП доходи (з ряд. 2, 3, 4 розд. ІІ декларації). Такі доходи оподатковуються ЄП за подвійною ставкою (п. 293.5 ПКУ)

8

у ряд. 8 наводять загальну суму ЄП, нарахованого з початку року (як на «дозволені», так і на «заборонені» доходи — сума ряд. 6 і ряд. 7)

9

у ряд. 9 зазначають загальну суму ЄП, нараховану за підсумками попереднього звітного періоду поточного року (тобто показник ряд. 8 попередньої ЄП-декларації, з урахуванням уточнень, проведених протягом звітного кварталу за минулі періоди поточного року, якщо вони мали місце). Тобто при заповненні ЄП-декларації за III квартал 2023 року до ряд. 9 переносять дані з ряд. 8 декларації за II квартал 2023 року (з урахуванням уточнень за їх наявності)

10

у ряд. 10, очистивши дані від наростаючого підсумку, зазначають суму ЄП до сплати за звітний період (квартал)

11

ряд. 11 заповнюють після розрахунку МПЗ у додатку до ЄП-декларації за рік. У ЄП-декларації за III квартал 2023 року цей рядок не заповнюють

12

у ряд. 12 зазначають суму ЄП, яку за підсумками звітного періоду (кварталу) треба сплатити до бюджету. У декларації за III квартал 2023 року до ряд. 12 переносять значення ряд. 10 декларації

Розділ IV

«IV. Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Цей розділ заповнюють тільки в разі виправлення помилок, допущених у деклараціях за минулі звітні періоди. При цьому минулі ЄП-помилки можна виправити будь-яким зручним способом: у поточній декларації або за допомогою уточнюючої декларації (УД) (пп. «а», «б» п. 50.1 ПКУ). Щоправда, в поточній декларації або за допомогою УД можна виправити помилки тільки одного періоду. А якщо треба виправити помилки декількох періодів, то подають декілька УД. Тому якщо ЄП-помилки якогось періоду вирішили виправити в поточній декларації за III квартал 2023 року, то заповнюють розділ IV. Також нагадаємо, що з 01.08.2023 відновив свій перебіг 1095-денний строк, відведений на виправлення помилок (п. 50.1, ст. 102 ПКУ), перебіг якого з 18.03.2020 (через карантин), а потім воєнний стан призупинявся. Детальніше про це див. «Відновлення перебігу ПДВ-строків: розблокування ПН та інші ПДВ-строки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 64

13 — 16

Щоб виправити минулі ЄП-помилки, зазначають помилкову суму зобов’язань з ЄП (у ряд. 13), правильну суму (в ряд. 14). Після чого виводять за ЄП суму недоплати (ряд. 15) або переплати (ряд. 16)

17 — 19

рядки 17 — 19 призначені для відображення 3 (5) % самоштрафу і пені при самовиправленнях. Проте починаючи з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану (ВС) самостійно виправити помилки будь-яких періодів можна без самоштрафу та пені (п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 108.01.05). До того ж п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що виправити помилки за воєнні періоди можна без самоштрафу і пені (БЗ 108.05). Тому при виправленні ЄП-помилок протягом ВС ряд. 17 — 19 в ЄП-декларації не заповнюються

Важливо! Якщо виправлялися помилки поточного року, то при заповненні ряд. 9 слід врахувати результати виправлень. Тому якщо в декларації за III квартал 2023 (тобто способом «у поточній декларації») ви виправляєте помилки минулих періодів поточного року, то в розділах II і ІІІ декларації наводять правильні (виправлені) дані за звітний період наростаючим підсумком. А до ряд. 9 переносять дані з ряд. 8 попередньої декларації за півріччя 2023 року з урахуванням здійснених уточнень.

Заповнення ЄП-декларації єдиноподатником групи 3 (юрособою) покажемо на прикладі.

Приклад. Так, якщо з початку 2023 року сума отриманого ЄП-доходу в єдиноподатника групи 3 — юрособи (на ставці ЄП 3 %) становила 7200000 грн (у тому числі ПДВ — 1200000 грн) і заборонених ЄП-доходів при цьому не було, то декларацію з ЄП за III квартал 2023 року заповнимо так:

Фрагмент декларації з ЄП юрособи групи 3 за III квартал 2023 року

Показники

Код рядка

Ставка єдиного податку

3 %

5 %

1

2

3

4

II. Дохід, що підлягає оподаткуванню

Сума доходу за податковий (звітний) період

1

6000000,00

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 1 + р. 2 + р. 3 + р. 4)

5

6000000,00

III. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку

Сума єдиного податку (р. 1 х С1)

6

180000,00

Загальна сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 6 + р. 7)

8

18000,00

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період

9

11000,00

(умовно)

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 8 - р. 9)

10

7000,00

Загальна сума єдиного податку до сплати (р. 10 + р. 11)3

12

7000,00

Якщо з 01.08.2023 пішли зі спецЄП

Нагадаємо, що особливий режим оподаткування спецЄП (зі ставкою 2 %) було скасовано з 01.08.2023. Детальніше про його скасування див. «Податки & бухоблік», 2023, № 59. На що звернути увагу при заповненні декларації за III квартал 2023 року після виходу зі спецЄП на звичайний ЄП?

ЄП-дохід (ряд. 1). Якщо юрособа у 2023 році була на спецЄП, то дохід, отриманий на спецЄП:

— до складу звичайного ЄП-доходу не включається і в ЄП-декларації (у ряд. 1 розд. II) не відображається, а також

не враховується при підрахунку граничного ЄП-доходу — річного ліміту ЄП-доходу, встановленого для звичайних єдиноподатників п. 291.4 ПКУ (п.п. 91.4.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Тому якщо з початку 2023 були на спецЄП, з якого пішли з 01.08.2023, то в ряд. 1 ЄП-декларації за III квартал 2023 року покажемо ЄП-дохід, отриманий за серпень-вересень 2023 року.

А ось якщо на спецЄП були, скажімо, тільки в II кварталі 2023 (а в I і в III кварталі — на звичайному ЄП), то при заповненні ЄП-декларації за III квартал 2023 у ряд. 1 покажемо весь ЄП-дохід, отриманий з початку року за періоди звичайного ЄП. Тому в ряд. 1 ЄП-декларації за III квартал 2023 року в такому разі відобразимо ЄП-дохід за I квартал і за III квартал 2023 року (коли були звичайними єдиноподатниками).

Річний ліміт ЄП-доходу (і перевищення ліміту в ряд. 2). Також не забувайте про свої тонкощі розрахунку річного ліміту ЄП-доходу до кінця 2023 року після виходу зі спецЄП.

Нагадаємо, що при переході зі спецЄП на звичайний ЄП граничний обсяг ЄП-доходу у 2023 році визначається пропорційно кількості календарних місяців, протягом яких платник не був на спецЄП (п.п. 91.4.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Тому якщо у 2023 році на спецЄП були, наприклад, 7 місяців (із січня по липень), а з 01.08.2023 перейшли в єдиноподатники групи 3, то ліміт ЄП-доходу за решту 5 місяців до кінця 2023 року становитиме: 3257875 грн (тобто 7818900 грн х 5 місяців : 12 місяців) (пп. 4, 6 розд. VI інформаційного листа ДПСУ № 4/2023, БЗ 108.01.01, лист ДПСУ від 14.09.2023 № 3012/ІПК/99-00-04-03-03-06). А якщо, наприклад, зі спецЄП повернулися на звичайний ЄП з 01.07.2023, то ліміт ЄП-доходу за решту 6 місяців до кінця 2023 року становитиме: 3909450 грн (7818900 грн х 6 місяців : 12 місяців) (лист ДПСУ від 11.08.2023 № 2423/ІПК/99-00-04-03-03-06). І

якщо такий ліміт до кінця 2023 року виявиться перевищений, то суму перевищення доведеться показати в ряд. 2 розд. II ЄП-декларації

Детальніше про розрахунок ліміту ЄП-доходу див. «Граничний ліміт доходу для ЄП — 2023: нові нюанси» // «Податки & бухоблік», 2023, № 56.

Заборонена діяльність. Нагадаємо, що якщо в період спецЄП здійснювалася діяльність, заборонена на звичайному ЄП (за п. 291.5 ПКУ — наприклад, торгівля підакцизними алкоголем/тютюном) або була перевищена чисельність працівників (за п. 291.4 ПКУ), то після 01.08.2023 залишитися у звичайних єдиноподатниках дозволялося за умови усунення цих порушень в місячний строк — тобто до 01.09.2023 (п.п. 91.4.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тобто на усунення цих порушень давався «перехідній» період: перехідний місяць — серпень.

Тому вважаємо, що оскільки на врегулювання цієї ситуації законодавчо спеціально відводився місячний строк, то дохід, отриманий у «перехідному» місяці (серпні) від діяльності, забороненої на класичному ЄП (наприклад, від підакцизної торгівлі), повинен оподатковуватися за базовою ставкою ЄП (а не за подвійною — як при звичайних порушеннях) і відображатися в ряд. 1 декларації (а не у складі доходу від забороненої діяльності в ряд. 4 — як при порушеннях у загальному випадку). Детальніше про це див. «Заборонено на спрощенці, але дозволено на спецЄП: як бути з 01.08.2023» // «Податків & бухоблік», 2023, № 59.

Хоча тривожні дзвіночки прозвучали в БЗ 107.01.03 (що стосується, правда, підприємців). Оскільки вона вселяє побоювання, що дохід «перехідного» серпня, отриманий від діяльності, не сумісної з ЄП, податківці можуть змусити оподатковувати як заборонені доходи, а також убачать у цьому причину для зльоту з ЄП. Детальніше про це див. «Отримання ФОП постоплати після скасування спецЄП: фіскальне роз’яснення ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 70.

Висновки

  • Подати декларацію з єдиного податку за III квартал 2023 року треба не пізніше за 9 листопада, а сплатити єдиний податок — не пізніше за 20 листопада 2023 року.
  • У декларації з ЄП наводять дані про всі отримані доходи (як «дозволені», так і «заборонені» на ЄП) і розраховують суму єдиного податку, що підлягає сплаті за звітний період (як з «дозволених» ЄП-доходів, так і з «заборонених»). При цьому «заборонені» доходи оподатковують ЄП за подвійною ставкою.
  • Подавати додаток з розрахунком МПЗ разом з декларацією з єдиного податку за III квартал 2023 року єдиноподатникам не треба.
  • Дохід, отриманий на спецЄП, до складу звичайного ЄП-доходу не включається і в ряд. 1 ЄП-декларації не відображається.
  • Необхідно пам’ятати про свої особливості розрахунку річного ліміту ЄП-доходу до кінця 2023 року після виходу зі спецЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі