Теми статей
Обрати теми

ФОП переїхав з (на) території(ю) бойових дій: які наслідки?

Амброзяк Наталя, юрист
Про зміну місцезнаходження ФОП ви можете почитати у статті «Нове місце — нові клопоти, або Як ФОП працювати після переїзду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71. А у цій статті ми поглянемо на пільги для ФОП, які перебувають на території можливих або активних бойових дій (ТМБД або ТАБД відповідно). Також поговоримо про те, чи потрібно ФОП отримувати статус ВПО, якщо він переїхав з території (можливих) бойових дій. З’ясуємо, чи будуть пільги, коли ФОП переїхав зі «звичайної» території на територію (можливих) бойових дій. Крім того, розберемося з ситуацією, коли ФОП переїхав, але ніяких змін ніде не вносив.

Пільги для ФОП, зареєстрованих на ТМБД або ТАБД

Єдиний податок для груп 1 та 2. Нагадаємо, що до 01.08.2023 усі без винятку єдиноподатники груп 1 та 2 могли не сплачувати єдиний податок.

Але з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023) усе змінилося. Єдиний податок для груп 1 та 2 мають право не сплачувати ФОП, які зареєстровані на:

— ТМБД (ще раз нагадаємо розшифровку скорочення ☺ — території можливих бойових дій);

— ТАБД (території активних бойових дій);

— тимчасово окупованій території.

Це правило визначено у п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Не сплачувати єдиний податок платники 1 та 2 груп можуть за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії/виникла можливість бойових дій/почалася тимчасова окупація і до останнього числа місяця, в якому було завершено бойові дії чи окупація.

Усі дати та території дивимося у наказі Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Тобто, наприклад, ФОП групи 2 з податковою адресою в Харкові з 01.08.2023 може продовжувати не сплачувати єдиний податок за періоди з серпня 2023. Принаймні доти, доки Харків припинить бути територією навіть можливих бойових дій.

Також припиняється пільга з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено у ЄДР перереєстрацію ФОП з ТМБД/ТАБД/тимчасово окупованої території на мирну територію України.

Тобто, наприклад, якщо ФОП вніс зміни до ЄДР щодо адреси 25 вересня 2023 року, то сплачувати єдиний податок йому доведеться за період з жовтня 2023 року.

Тут зауважимо, що

йдеться саме про податкову адресу. Тобто ту адресу, яка вказана у ЄДР!

Це не те саме, що і місце провадження госпдіяльності (тобто адреса, де фактично здійснюється госпдіяльність). Про це детально читайте у статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

Штрафи щодо РРО/ПРРО. Починаючи з 1 жовтня 2023 року від РРО-штрафів звільнятимуться ФОП, які вчиняються (вчинялися) на:

— ТМБД — до дати закінчення можливих бойових дій;

— ТАБД — до дати закінчення можливих бойових дій;

— тимчасово окупованій території — до дати деокупації.

Це правило визначене у п. 14 розд. II «Прикінцеві положення» Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Не поширюється ця пільга тільки на тих, хто займається підакцизними товарами.

І тут вже йдеться не про податкову адресу (тобто ту, яка зазначена у ЄДР). Йдеться про місця здійснення господарської діяльності, де відбувається безпосередньо порушення. Тобто це адреси, за якими, наприклад, прив’язані РРО/ПРРО (приміром, магазин), або ж де безпосередньо проводилися розрахунки без їх застосування. Звісно, адреса, вказана у ЄДР, може збігатися з цим місцем. Але це далеко не завжди так.

Детальніше про це читайте у статті «РРО-штрафи на ФОП: до/після 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61.

Неможливість виконання податкових обов’язків. Реєстрація ФОП на ТАБД може ставати підставою для неможливості виконання податкових обов’язків. З ТМБД у цьому випадку складніше. Але тим не менш.

Єдиний момент:

неможливість виконання податкових обов’язків потрібно підтверджувати. І, судячи з практики, це ой як нелегко

Потрібні докази і, як правило, лише місця реєстрації ФОП на тій чи іншій території виявляється недостатнім. Хіба що окупація і неможливість виїхати з окупованої території є вагомим аргументом.

Нагадаємо: підтверджена неможливість виконання податкових обов’язків захищає платника від відповідальності (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Порядок підтвердження неможливості… передбачено у наказі Мінфіну від 29.07.2022 № 225 (детальніше про це можете дізнатися зі статті «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98). Але це саме про можливість виконати свій обов’язок пізніше, а не про можливість не виконувати його взагалі.

ФОП переїхав на ТМБД/ТАБД: чи будуть пільги?

Єдиний податок для груп 1 та 2. Скоріше за все, сплачувати єдиний податок у випадку переїзду ФОП зі «звичайної» території на ТМБД або ТАБД доведеться. Причому, знову ж таки, йдеться саме про ФОП, які змінили свою адресу у ЄДР.

Принаймні так можуть трактувати пільгу з п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ податківці. Усе тому, що у цій нормі є застереження: не сплачувати з серпня 2023 року єдиний податок можуть ті ФОП-єдиноподатники груп 1 та 2, які були зареєстровані на ТМБД або ТАБД на дату початку бойових дій.

Штрафи щодо РРО/ПРРО. Пільги щодо РРО-штрафів можуть залишитися. По-перше, ніяких застережень у РРО-нормах немає. А по-друге, ще раз повторимо: йдеться не про місце реєстрації ФОП у ЄДР, а про місце, де фактично здійснюється порушення. Так, воно може збігатися з адресою з ЄДР, але далеко не завжди.

Неможливість виконання податкових обов’язків. Право на підтвердження неможливості виконання податкових обов’язків у випадку переїзду на ТМБД або ТАБД залишається. Усе тому, що тут найважливіше — наявність підстав для неможливості. Зможете довести — захиститеся від штрафів.

Чи обов’язково ФОП ставати ВПО?

Якщо йдеться про ТМБД та ТАБД, то ніде не зазначено, що ФОП під час переїзду обов’язково має стати ВПО. Але є деякі але.

Наприклад, якщо підприємець переїхав у інший, більш безпечний регіон і йому зручніше спілкуватися з місцевими податківцями, то, скоріше, без статусу ВПО стати на облік у більш близьку податкову не вдасться. Хоча є один лайфхак, про нього скажемо трохи пізніше ☺.

Дивіться, ситуація така. ФОП бере на облік та податкова, яка обслуговує адресу місцезнаходження підприємця. Тобто ту адресу, яка вказана у ЄДР. Зазвичай, це адреса «прописки». Відповідно, щоб ФОП на облік взяла податкова за новим місцем перебування підприємця, потрібно внести зміни до ЄДР. І тут виникне проблема, коли така людина звернеться до держреєстратора. Бо останні воліють, щоб адреса, вказана у паспорті, та адреса місцезнаходження ФОП збігалися. Як альтернативу держреєстратори дозволяють вказати адресу з довідки ВПО. Так, ніби це первинна реєстрація ФОП відповідно до ч. 6 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

А обіцяний лайфхак — змінювати місцезнаходження ФОП через портал Дія. Там ніхто довідку запитувати не буде. Однак надійніше та краще все-таки мати підтвердження через ВПО-довідку.

Алгоритм перереєстрації див. у статті «Нове місце — нові клопоти, або Як ФОП працювати після переїзду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71.

А що як переїхати на безпечну територію і змін ніяких не вносити?

Іноді буває так, що ФОП переїжджає і нікому нічого не повідомляє (включаючи податківців), зміни до ЄДР не вносить і перереєстрацію ніяку не проводить.

Тут можуть виникнути проблеми ось якого плану.

По-перше, адреса, яку ви зазначаєте в графі «Місцезнаходження», — це ваша адреса, на яку ті ж податківці надсилають листи, запити і т. д. І ці документи не можна пропускати. Приміром, якщо ФОП займається підакцизними товарами, то його можуть перевірити на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ через те, що він вчасно не відповів на запит фіскалів.

По-друге, якщо ви, наприклад, перевезли свій бізнес (орендували на новому місці магазини, склади і т. ін.), але не повідомили про це через ту ж форму № 20-ОПП, то можна отримати штраф. Йдеться про ст. 117 ПКУ. Для ФОП це 360 грн. Причому фіскали штрафують за кожен непоказаний об’єкт окремо. А невнесення змін щодо місця провадження госпдіяльності формально може загрожувати скиданням зі спрощенки, про що вони кажуть у категорії 107.04 БЗ (хоча це досить спірна історія).

Висновки

  • Єдиноподатники груп 1 та 2, у яких у ЄДР значилася адреса на ТАБД або ТМБД на початок бойових дій, можуть не сплачувати єдиний податок.
  • Якщо у період з 01.10.2023 РРО-порушення вчинено ФОП на ТАБД або ТМБД, то штрафувати не будуть. Але не завжди йдеться про підприємців, у яких у ЄДР зазначені адреси з цих територій.
  • Якщо ФОП перевозить свій бізнес на безпечну територію (наприклад, орендує на новому місці магазин і починає працювати), то краще повідомити про це податківців. Про те, як це зробити, див. у статті «Нове місце — нові клопоти, або Як ФОП працювати після переїзду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі