Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок в акцизних накладних та Заявках

Павленко Олексій, податковий експерт
На прохання читачів цей матеріал присвячуємо питанням виправлення помилок в акцизних накладних (АН), зареєстрованих в ЄРАН*, та в Заявках на поповнення залишків пального. Мову ведемо переважно про документи, пов’язані із обігом пального, але майже все нижчевикладене стосується виправлення аналогічних документів, які супроводжують обіг спирту етилового (АН форми «С» та Заявок на поповнення залишків спирту етилового)!

* Єдиний реєстр акцизних накладних.

Загальні норми коригування АН

Виправлення помилок в АН здійснюється шляхом складання розрахунків коригування (РК) до помилкових АН. Ці питання переважно регулюються нормами Порядку № 729** (зокрема, розд. IV та V щодо коригувань АН форм «П» та «С» відповідно).

** Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 № 729.

РК-«заповіді». Спочатку наведемо кілька основних моментів щодо «обігу» виправних та інших РК, а потім розглянемо виправлення конкретних помилок.

1. РК складає платник, який склав АН, показники якої коригуються.

2. РК складається у тій самій кількості примірників, як і кількість примірників АН, до якої його складено. А от

якщо АН складалась у 2 примірниках, але другий не зареєстровано (у тому числі через зазначення помилкових реквізитів отримувача пального або акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне), то РК складається в одному примірнику

3. Складені в одному примірнику РК реєструються в ЄРАН особою, що реалізує пальне, незалежно від того, чи передбачається зміна обсягів реалізованого пального.

4. У 2 примірниках складається РК до АН, складеної у 2 примірниках, другий примірник якої зареєстрований отримувачем в ЄРАН.

У таких випадках:

— якщо обсяг реалізованого пального не змінюється або збільшується, примірники РК до АН реєструються в ЄРАН у порядку, передбаченому для АН. Перший примірник — особою, що реалізує пальне, другий — отримувачем пального (після отримання від особи, що реалізує пальне, першого примірника РК, зареєстрованого в ЄРАН);

— якщо обсяг реалізованого пального зменшується, платник направляє отримувачу пального перший та другий примірники РК, які отримувач пального має зареєструвати в ЄРАН. При цьому платник, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального у податковій декларації за РК після реєстрації усіх примірників такого РК в ЄРАН отримувачем пального.

5. В РК передбачено 7 кодів виду коригування (вони містяться у вступній частині бланка РК). При заповненні РК робиться відповідна відмітка «Х» в одному з полів для кодів у вступній частині РК — залежно від того, який показник АН коригується.

6. РК мають бути зареєстрованими в ЄРАН після реєстрації АН, показники якої виправляються у межах 1095 днів з дати реалізації пального, що відбулась починаючи з 01.07.2019. Але тут треба враховувати «ковідне» та «воєнне» призупинення спливу таких строків (детальніше читайте в статті «Строки податкової давності та перевірки під час війни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63).

Виправлення різноманітних помилок в АН

Виправлення двоетапні. Акцентуємо вашу увагу на такому моменті. Майже всі помилки в АН виправляються у два етапи шляхом:

1) складання й реєстрації РК, який фактично анулює помилкову АН (сторнує зазначений у ній обсяг пального),

а потім —

2) виписування й реєстрації нової АН з коректними (виправленими) даними.

Виняток (виправлення тільки з РК). Виняток із цього правила складає лише виправлення помилки у графах 3 та 4 АН щодо обсягів реалізованого пального (та й то — крім коригувань на пересувному акцизному складі). Тут виправлення одноетапне: для таких помилок не потрібно анулювати помилкову АН, достатньо виписування й реєстрації РК до неї, який відповідним чином виправить («+» чи «-») обсяг реалізації на правильний.

«Справа пахне» штрафами! Коли виправляються помилки, які потребують реєстрації нової АН, пам’ятайте, що вона складається тією ж датою, що й помилкова АН (виняток — лише для випадків, коли помилилися саме з датою складання АН).

Тож у багатьох «виправних» випадках можна «подарунковим бонусом» отримати штраф за несвоєчасну реєстрацію АН за ст. 1202 ПКУ

До того ж з 03.09.2023 для платників, які «мають можливість виконувати податкові обов’язки», вже не діє штрафна амністія Мінфіну* за несвоєчасну реєстрацію АН/РК (та неподання електронних Довідок)! І ці штрафи фіскали скоро застосовуватимуть до тих платників, хто «має можливість», по повній… ☹ Детальніше щодо відміни «поголовної» штрафної амністії за несвоєчасну реєстрацію АН/РК та неподання електронних Довідок див. у матеріалі «Старі акцизні накладні — зареєструвати до 3 жовтня» // «Податки & бухоблік», 2023, № 72.

* Щодо цієї штрафної амністії див. «Штрафи за нереєстрацію/неподання АН, довідок, заявок (а також про документи для перевезення пального)» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33.

Механізми виправлень. А тепер звернемося до таблички, в якій ми згрупували механізми виправлення різних помилок, яких припускаються платники в АН.

Де була допущена помилка

Спосіб і нюанси коригування

Примітки

У графах 3 та (або) 4 АН щодо обсягів реалізованого пального у кг та (або)

РК заповнюється так (крім випадків коригування обсягу пального на пересувному акцизному складі).

У вступній частині РК: код виду коригування «4».

У табличній частині: у першому рядку сторнується помилково зазначений в АН обсяг пального, у другому рядку зазначається правильний обсяг.

У графі 1 зазначається порядковий номер відповідного рядка (1 та 2);

до граф 2, 3 першого та другого рядків таблиці з АН переносяться дані коду товару з УКТ ЗЕД та його опису;

до граф 4, 5 першого рядка таблиці вноситься із знаком «-» помилковий обсяг пального з АН;

до граф 4, 5 другого рядка таблиці вноситься правильний обсяг із знаком «+».

Особливості коригування на пересувному акцизному складі. Складається РК з кодом виду коригування «2»;

цей РК реєструється особою, в якої на дату складання цього РК за даними СЕАРП та СЕ обліковуються обсяги пального, які підлягають коригуванню! Після реєстрації РК в ЄРАН для коригування обсягу пального на пересувному акцизному складі платником складається АН на операцію з реалізації пального на акцизний склад пересувний або АН у разі реалізації такого пального з акцизного складу пересувного на інший акцизний склад/акцизний склад пересувний, в якій зазначається правильний обсяг пального. При цьому дата складання нової АН має відповідати даті складання помилкової АН, а порядковий номер має відповідати поточній нумерації

Див. також п. 5 у першій частині статті.

У рядку 1 РК обсяг, що зменшується, має збігатися з обсягом реалізованого пального, зазначеного в помилковій АН (з урахуванням показників АН та РК до такої АН, зареєстрованих в ЄРАН)

У графах «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» та (або) «Опис товару згідно з УКТ ЗЕД» АН

У вступній частині РК: код виду коригування: «3» або «6».

У табличній частині РК:

у графі 1 — цифра «1»;

до граф 2, 3 переносяться з АН дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його опису;

до граф 4, 5 — обсяги реалізованого пального із знаком «-».

Після реєстрації РК в ЄРАН складається АН на операцію з реалізації пального, яка фактично відбулась (із правильним кодом та/або описом товару). У цій АН зазначається:

— порядковий номер АН, який має відповідати поточній нумерації;

— дата складання нової АН, яка має відповідати даті складання помилкової АН;

— реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника АН, показники якої було скориговано, та дата складання помилкової АН

Код «3» ставиться, коли обидва примірники помилкової АН були зареєстровані.

Код «6» — коли зареєстрований тільки перший.

Такий РК в повному обсязі сторнує обсяг пального, зазначений в АН

У реквізитах акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який отримано пальне

У вступній частині РК: код виду коригування: «2».

У табличній частині:

у графи 1 — 3 переносяться дані з помилкової АН;

до граф 4, 5 вноситься показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального, зазначений у помилковій АН із знаком «-».

Далі складається й реєструється в ЄРАН коректна АН (деталі її складання див. вище)

Якщо помилилися в реквізитах складу, з якого відпущено пальне, то код виду коригування РК буде «3» або «6»

У рядках «Коди операцій для складання в одному примірнику»/«Умови оподаткування»/«Напрям використання» АН

Така АН вважається складеною без факту здійснення госпоперації.

До неї складається РК на зменшення всього обсягу пального, що був зазначений в АН.

У вступній частині РК: код виду коригування: «3» або «6».

Заповнення табличної частини аналогічно попередньому варіанту. Після реєстрації РК в ЄРАН (із кодом «3» — самим платником, із кодом 6 — отримувачем пального) на здійснену операцію складається та реєструється в ЄРАН АН на операцію з реалізації пального, спирту етилового з правильними показниками (деталі її складання див. вище)*

Код «3» ставиться, коли обидва примірники помилкової АН були зареєстровані.

Код «6» — коли зареєстрований тільки перший

Увага! Показники таких АН взагалі не коригуються:

— АН, складені на облікову різницю відповідно до пп. 48, 49 Порядку № 408**. РК до таких АН форми «П» (в яких зазначено код операції «9») не складаються та в ЄРАН не реєструються)***;

— АН, складені на операції з ознаками щодо умов оподаткування:

або «3» (ввезені на митну територію України або вироблені в Україні бензини авіаційні або паливо для реактивних двигунів, що оподатковуються на умовах, установлених п. 229.8 ПКУ, з оформленням податкового векселя),

або «4» (пальне, реалізоване та/або використане як сировина для виробництва непідакцизної продукції, яке оподатковується на умовах, установлених пп. 229.2 — 229.7 ПКУ, з оформленням податкового векселя),

або «9» (ввезені на митну територію України або вироблені в Україні важкі дистиляти та біодизель, які оподатковуються на умовах, установлених п. 44 підрозд. 5 розд. XX ПКУ, якщо замовником такого пального є Міноборони). Після погашення податкового векселя, виданого до отримання або ввезення на митну територію України такого пального, показники АН з ознаками «3», «4» та «9» не коригуються, РК до них не складаються та в ЄРАН не реєструються

* Див. консультацію в БЗ 114.11.03.

** Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 № 408.

*** Щодо проблем зі складанням та некоригуванням АН на облікову різницю читайте в статті «Акцизна накладна на облікову різницю: нюанси і проблеми» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68.

Уся АН помилкова. Коли АН взагалі була помилкова (складена повторно на ту саму реалізацію або реалізація не відбулася) складається РК на зменшення всього обсягу пального, що був зазначений у такій АН. Код виду коригування буде «3» або «6». Щодо реєстрації такого РК в ЄРАН див. першу частину статті (зокрема пп. 1 — 4).

Виправлення помилок у Заявках на поповнення

Виправлення помилок у зареєстрованих Заявках на поповнення (коригування) залишку пального здійснюється за допомогою складання нових Заявок. Виправлення можливе в межах 365 днів з дати складання Заявки.

Помилки в графах «Акцизний склад»/«Акцизний склад пересувний». Виправлення таких помилок двоетапне. Спочатку складається Заявка, у верхній правій частині форми якої робиться відмітка «Х» в полі «коригуюча». У табличній частині цієї Заявки заповнюється лише один рядок таблиці, де зазначається від’ємне (зі знаком «-») значення обсягу пального, що був у Заявці, яка виправляється (додатне значення обсягу пального не зазначається!). Ця коригуюча Заявка в повному обсязі сторнує обсяг пального, зазначений у помилковій Заявці.

Після відміни показників складається нова Заявка з правильними реквізитами та показниками (додатним (зі знаком «+») обсягом пального).

Помилки в графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД». А тут для виправлення вистачить однієї Заявки.

У цій Заявці у рядку 1 таблиці відображаються всі показники Заявки, зареєстрованої з неправильним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД. При цьому показники обсягу реалізованого пального (гр. 5 та 6) та сума акцизного податку (гр. 9) зазначаються зі знаком «-».

У рядку 2 таблиці Заявки зазначаються правильні дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису, умов оподаткування, збільшення обсягу реалізованого пального зі знаком «+» (при цьому збільшення обсягу за правильним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД має збігатися зі зменшенням обсягу за помилковим кодом), ставки акцизного податку, курсу НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального, суми акцизного податку — зі знаком «+».

Щодо виправлень помилок у Заявках див. такі два БЗ 114.11.04 (перше та друге).

Висновки

  • Помилки в АН виправляються шляхом складання РК до таких АН.
  • Зазвичай виправлення відбувається у два етапи: спочатку виписується і реєструється РК, який «обнуляє» показники помилкової АН, а потім складається й реєструється нова коректна АН.
  • Виправити виписуванням РК без складання нової АН можливо лише помилки, допущені щодо обсягів реалізованого пального. Та й то — окрім випадків, коли відпущене пальне «висить» в СЕАРП на пересувному акцизному складі.
  • Оскільки у більшості випадків при виправленні необхідно реєструвати нову АН, яка складається тією ж датою, що й помилкова АН, то такі виправлення можуть супроводжуватись ще і штрафами за несвоєчасну реєстрацію АН за ст. 1202 ПКУ.
  • Щодо помилок у Заявках, то їх виправлення у графах «Акцизний склад»/«Акцизний склад пересувний» має проводитись у два етапи: спочатку складається й реєструється сторнуюча коригуюча Заявка, а потім — нова коректна Заявка.
  • Виправляти помилки в АН можливо у межах 1095 днів з дати реалізації пального, а у Заявках — протягом 365 днів з дати складання. Але при цьому треба враховувати «ковідне» та «воєнне» призупинення перебігу таких строків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі