Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка: воєнні особливості

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Навіть під час війни особи, які працюють на підставі трудових договорів, мають право на щорічні відпустки. Однак у період дії воєнного стану застосовуються спеціальні правила їх надання. Давайте подивимося, які норми законодавства слід ураховувати у цей період.

Під час воєнного стану, як і до його запровадження, звичайні роботодавці надають щорічні відпустки відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Тобто цей нормативно-правовий акт залишається чинним. Але на додаток до нього слід ураховувати приписи Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136). Про встановлені Законом № 2136 особливості надання щорічних відпусток наша подальша розмова.

Святкові та неробочі дні

У мирний час при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховувалися святкові та неробочі дні, встановлені ст. 73 КЗпП. Тобто відпустка фактично продовжувалася на кількість святкових/неробочих днів, які припадали на її період, але такі дні не оплачувалися.

Однак під час воєнного стану не застосовуються норми (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136):

ст. 73 КЗпП, що визначає перелік святкових та неробочих днів;

ст. 781 КЗпП та ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки, якими передбачається продовження щорічних відпусток на святкові та неробочі дні.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі