Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість — 2024 для юросіб

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чому саме для юросіб? Бо тільки вони зобов’язані щороку самостійно нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо власної нерухомості і подавати не пізніше 20 лютого річну декларацію. Оскільки ця дата вже не за горами, згадаємо разом правила обчислення і декларування цього податку.

Зосередимося тут лише на складанні річної звітності з податку на нерухомість. Якщо хтось і досі не уточнив податкові зобов’язання з цього податку за попередні два роки у зв’язку із воєнним звільненням, вам допоможуть статті «Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38 і «Уточнюємо податок на землю та нерухомість через воєнне звільнення: приклади від ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 74.

Платники податку

З числа юридичних осіб платниками нерухомого податку є власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі нерезиденти (п.п. 266.1.1 ПКУ). Тобто

визначальним критерієм, за яким юрособа належить до платників податку на нерухоме майно, є наявність права власності на об’єкт нерухомості

Причому ці права мають бути належним чином зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) (див. лист ДПСУ від 22.03.2023 № 637/ІПК/99-00-04-01-03-06). Саме на підставі інформації з цього реєстру, наданої органами державної реєстрації прав на нерухоме майно згідно з п.п. 266.7.4 ПКУ, податкова й перевірятиме вашу декларацію.

У зв’язку з цим є сенс перед складанням звітності отримати витяг із ДРРП щодо власної нерухомості*, особливо якщо відсутній доступ до оригіналів правовстановлюючих документів. У такому разі ви матимете повну гарантію, що до декларації потраплять лише ті об’єкти, на які зареєстровано право власності, і жоден із них при цьому не загубиться.

* Як це зробити, див. за посиланням.

Об’єкт та база оподаткування

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі