Теми статей
Обрати теми

Благодійний збір коштів для ЗСУ в обліку неприбутківця

Солошенко Людмила, податковий експерт
Неприбуткова організація (НПО) здійснює благодійний збір грошових коштів для допомоги ЗСУ. Іноді для цього НПО проводить виставки/аукціони, на яких за донати/благодійні внески реалізує експонати (фотороботи, вироби ручної роботи тощо), безоплатно отримані від волонтерів і фізичних осіб. Як НПО облікувати такі операції?

Проведення заходу

Статутна діяльність. Можливість проведення благодійного заходу зі збору коштів для реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності НПО може передбачатися профільним законодавством (що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації) та обумовлюватися в статутних документах НПО. Так, наприклад, для благодійних організацій (БО) в числі видів дозволеної благодійної діяльності прямо назване проведення благодійних аукціонів, негрошових лотерей, конкурсів та інших благодійних заходів, не заборонених законом (ч. 9 ст. 5 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, далі — Закон № 5073). А про можливість публічного збору коштів для армії говориться в ч. 8 ст. 7 Закону № 5073 (див. також Порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних Сил України, затверджений постановою КМУ від 30.06.2015 № 451).

Воєнні винятки. До того ж на період воєнного стану (ВС) для НПО зроблено винятки з правил. І дозволено використовувати доходи на фінансування витрат, навіть не пов’язаних зі статутними цілями і напрямами діяльності, визначеними статутними документами НПО (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тому протягом ВС НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням і об’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад та іншим одержувачам, переліченим у п. 63;

— установам і організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету;

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі