Теми статей
Обрати теми

Сплатили податок на помилковий рахунок: як боротися з податківцями?

Амброзяк Наталя, юрист
Сплата податків на помилковий рахунок, з точки зору податківців, — порушення. Логіка у контролерів така. Платежі не сідають у картці платника. Тобто ніби податки не сплачені. Якщо помилку не виправити до закінчення строку сплати цих обов’язкових платежів, то виникає заборгованість. А отже — здрастуйте, штрафи та пеня ☹. Однак підкреслимо, що це позиція фіскалів! Чи справді вона правильна і що кажуть суди? Давайте розбиратися разом. Забігаючи наперед: не все так погано ☺.

У чому проблема?

Чому штрафують? Ситуація, коли податківці штрафують у разі сплати податків на помилковий рахунок, існує дуже давно. Як то кажуть, за царя Тимка, як була земля тонка… Окремого штрафу за це немає.

Логіка така: неправильно сплачені кошти податківці не ідентифікують як податок/збір/інший обов’язковий платіж. Коли ж строки для сплати цих податків/зборів/платежів спливають, то з’являється податковий борг. Далі, залежно від ситуації, податківці оцінюють це як несвоєчасну сплату або несплату. Потім, під час перевірки, здійснюють донарахування та відповідним чином штрафують. Йдеться, наприклад, про ст. 124 та 1251 ПКУ.

Коли виникає помилкова сплата? Особливі ситуації. Часто йдеться не тільки про зазначення неправильних рахунків у платіжці (відволіклися, написали неправильну цифру, скопіювали не те і таке інше). Бувають випадки, коли, наприклад, платник подав декларацію з податку на землю у міську податкову, а треба було у податкову району. Відповідно і сплатили податок на помилковий рахунок.

Зверніть увагу:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі