Теми статей
Обрати теми

Дивідендний авансовий внесок: що про нього слід знати?

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо дивіденди виплачує юрособа — платник податку на прибуток іншій юрособі, то в деяких випадках при здійсненні такої виплати вона має сплатити у бюджет авансовий внесок з податку на прибуток. В яких випадках слід сплачувати авансовий внесок, а в яких ні, з’ясуємо далі.

Загальні правила

Правила сплати авансового внеску при виплаті дивідендів прописані у п. 57.11 ПКУ. Втім, якщо юрособа виплачує дивіденди, то це не означає, що вона обов’язково буде сплачувати авансовий внесок з дивідендів. Адже у п. 57.11 ПКУ наведено випадки, коли юрособа звільнена від сплати авансового внеску на дивіденди. Далі наведемо ці випадки.

1. Емітент — платник ЄП. Авансовий внесок з дивідендів не рахує платник ЄП. На це прямо вказує п.п. 57.11.2 ПКУ.

Отже,

якщо дивіденди засновникам виплачує платник ЄП групи 3 та платник сільгоспЄП, то платити авансовий внесок з дивідендів він не повинен (БЗ 108.05)

Якщо дивіденди виплачуватиме платник податку на прибуток, то над ним нависає необхідність виплати авансових внесків з дивідендів. Хоча і для таких платників є звільнення (про них далі).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі