Теми статей
Обрати теми

Додаток АВ: дивідендні аванси

Павленко Олексій, податковий експерт
Додаток АВ до рядка 20 АВ річної декларації з податку на прибуток мають заповнити і подати платники, які протягом 2023 року виплачували (!) дивіденди (п.п. 14.1.49 ПКУ). Тобто якщо дивіденди були лише нараховані, але у 2023 році не виплачені, то заповнювати додаток АВ не потрібно.

Порядок розрахунку дивідендного авансу

У додатку АВ відображають суму виплачених дивідендів та розраховують суму дивідендного авансового внеску, який слід було сплатити у звітному періоді до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. Отриманий результат з рядка 6 додатка АВ переносять до рядка 20 АВ прибуткової декларації.

Нагадаємо: згідно з п.п. 57.11.2 ПКУ нарахувати і сплатити дивідендний авансовий внесок з податку на прибуток до бюджету зобов’язаний будь-який емітент корпоративних прав (крім платників єдиного податку), який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам).

Причому обов’язок з нарахування та сплати дивідендних авансових внесків (і подання додатка АВ) поширюється й на платників держдивідендів (тобто на державні та комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання, а також товариства з відповідною держчасткою, які сплачують держдивіденди до бюджету).

Дивідендний авансовий внесок (за ставкою 18 %) нараховують зверху на суму дивідендів, тобто суму дивідендів на нього не зменшують. Перераховують його до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

Нагадаємо:

платники податку на прибуток сплачують дивідендний авансовий внесок з різниці — суми перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за рік, за який виплачуються дивіденди. Але при цьому слід одночасно дотримуватися двох умов (п.п. 57.11.2 ПКУ):

1) подана декларація з податку на прибуток за відповідний рік (тобто задекларовано податок за рік, за результатами якого платять дивіденди);

2) податкові зобов’язання за такою декларацією повністю погашені (тобто сплачено податок на прибуток за цей рік)

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі