Теми статей
Обрати теми

Як малодохіднику розпочати створювати резерв сумнівних боргів?

Казанова Марина, податковий експерт
Мікропідприємство — малодохідний платник податку на прибуток раніше не створювало резерв сумнівних боргів. Тепер через погіршення динаміки погашення заборгованостей контрагентами бажаємо його нараховувати. Як почати нарахування резерву сумнівних боргів?

Особливість для малодохідників

У статті мова буде йти про платників податку на прибуток — малодохідників, які не коригують фінрезультат на податкові різниці з розд. ІІІ ПКУ. У чому особливість резерву сумнівних боргів (РСБ) для таких платників?

А в тому, що в бухобліку створений РСБ потрапляє у витрати в момент його нарахування (Дт 944 — Кт 38). У високодохідників через застосування збільшуючої податкової різниці нарахований резерв не потрапляє у податкові витрати (зменшуюче коригування виникне тільки в періоді, коли заборгованість перетвориться на безнадійну відповідно до п.п. 14.1.11 ПКУ). А ось

у малодохідників (які не застосовують податкові різниці) все відбувається за правилами бухобліку. Створений резерв одразу (в періоді його нарахування) зменшить фінрезультат до оподаткування

Тобто витрати за заборгованістю, під яку створено резерв, виникнуть значно раніше, ніж така заборгованість буде визнана безнадійною. А вже в періоді визнання дебіторки безнадійною (в періоді її списання) ця операція вплине на податковий облік малодохідника, тільки якщо списання дебіторки відбудеться понад суму резерву.

При цьому нагадаємо, що строки позовної даності призупинені ще з березня 2020 року, тому поки що немає підстав визнавати безнадійною у зв’язку зі спливом строку давності заборгованість, за якою строк позовної давності мав би розпочатися у період карантину або у період воєнного стану (див. статтю «Строки позовної давності ще не стартували?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 66).

Але одночасно з цим треба врахувати, що:

завищення резерву сумнівних боргів у малодохідника буде одразу означати заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток

Тому важливо, щоб нарахована суму резерву сумнівних боргів була обґрунтована.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі