Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звітність підприємця на сільгоспЄП

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
ФОП-єдиноподатники групи 4 у загальному випадку є платниками ЄСВ «за себе». Відповідно вони мають відзвітувати за цим внеском. Причому, на відміну від звітності з єдиного податку, ЄСВ-звітність вони подають за попередній 2023 рік. За якою формою її слід скласти і як правильно заповнити, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Наявність воєнної пільги, передбаченої п. 919 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464), дозволяла всім ФОП, у тому числі єдиноподатникам групи 4 протягом 2023 року не сплачувати ЄСВ «за себе». Крім того, для окремих категорій підприємців передбачено й інші ЄСВ-пільги. Про особливості подання звітності ЄСВ-звільненцями ви можете дізнатися зі статей «ЄСВ-звітність для ФОП-пільговиків» // «Податки & бухоблік», 2024, № 5 та «ФОП не сплачував ЄСВ «за себе» — ЄСВ-додаток з декларацією за 2023 рік подавати не треба» // «Податки & бухоблік», 2024, № 6. Якщо ж ЄСВ-пільгами у 2023 році ви не користувалися або користувалися, але не у всіх місяцях, то наведена нижче інформація буде для вас корисною.

Почнемо нашу розмову про ЄСВ-звітність підприємців-єдиноподатників групи 4 з правил нарахування та сплати ними єдиного внеску. Причому зазначимо, що ці правила не залежать від того, працював підприємець весь 2023 рік на сільгоспЄП або частину року перебував на спецЄП.

Обчислення та сплата ЄСВ

Платники. Відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ єдиноподатниками групи 4 можуть бути лише ФОП, які провадять діяльність у межах фермерського господарства (далі — ФГ), зареєстрованого згідно із Законом України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-ІV.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі