Теми статей
Обрати теми

Не відобразили ПДВ-зобов’язання — виправляємо помилку

Казанова Марина, податковий експерт
Від помилок не застрахований ніхто. Сьогоднішній номер присвячений виправленню помилок у ПДВ-звітності. При цьому розглянемо як типові ситуації, так і ситуації «з зірочкою». А розпочнемо з ситуації, коли в декларації з ПДВ помилково не відобразили ПДВ-зобов’язання, внаслідок чого занизили показник рядка 18 декларації. Яким чином виправляти цю помилку? Які вона має наслідки?

Ситуації, за яких у ПДВ-декларації могли бути не відображені податкові зобов’язання (ПЗ), можуть бути різними. Наприклад,

— забули скласти податкову накладну (ПН) на оподатковувану операцію і не показали цю операцію в декларації;

— забули показати ПЗ у декларації за ПН, реєстрацію якої заблоковано;

— забули скласти ПН і нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ;

— забули донарахувати ПЗ до мінбази;

— склали ПН не дату виникнення ПЗ і, відповідно, вона потрапила в декларацію не свого періоду тощо.

Втім, логіка виправлення буде однаковою, про що далі і поговоримо.

Чим загрожує невиправлення таких помилок?

Якщо податківці самостійно виявлять факт невідображення ПЗ, що призвело до заниження показника рядка 18 декларації (а заниження ПЗ, як правило, призводить саме до таких наслідків), то:

— самостійно донарахують ПЗ;

— застосують штраф за ст. 123 ПКУ

у розмірі 10 % від занижених ПЗ (за п. 123.1 ПКУ) або, якщо будуть вважати порушення умисним, — у розмірі 25 % від занижених ПЗ (п. 123.2 ПКУ)

Причому довоєнна практика перевірок свідчила, що податківці одразу бажають застосувати штраф у більшому розмірі як за умисне порушення (більше деталей знайдете у статті «Як працює вина та умисел у податкових штрафах» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82);

— нарахують пеню за несвоєчасну сплату зобов’язань (п.п. 129.1.2 ПКУ).

А якщо виявлять, що на операцію не зареєстрована ПН, то застосують штраф за відсутність реєстрації ПН відповідно до п. 1201.2 ПКУ.

Як виправити помилку?

Базові правила виправлення помилок. Спочатку коротко нагадаємо про основні правила виправлення помилок у ПДВ-декларації.

1. Якщо помилка виявлена вже після граничних строків подання декларації, в якій вона допущена, то виправляти її потрібно шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до помилкової декларації.

2. Одним УР виправляють помилки лише одного періоду.

3. Якщо помилковий період вже виправлявся (тобто до нього вже подавався УР), то при заповненні гр. 4 нового УР беремо дані з гр. 5 останнього поданого УР до цієї декларації.

4. Щодо строку, протягом якого можна виправити помилки, то за загальними правилами помилки можуть бути самостійно виправлені платником протягом 1095 днів, що настають за граничним строком подання декларації (п. 102.1 ПКУ). А саме відлік цього строку починається з дня, наступного за днем граничного терміну подання декларації. А якщо декларація подавалася пізніше — то протягом 1095 днів за днем її фактичного подання. При цьому варто врахувати, що

перебіг цього строку призупинявся на період з 18.03.2020 (початок карантину) по 31.07.2023 (включно)

Тому, наприклад, зараз ще можна виправити помилку навіть у декларації з ПДВ за жовтень 2017 року. Граничний строк її подання був 20.11.2017. До заморожування строку (в період з 21.11.2017 по 17.03.2020 включно) минуло 848 днів і з 1095 днів залишилося 247 днів. Строк, який ще залишається на самовиправлення, визначається так: 01.08.2023 + 247 днів. Це буде 03.04.2024.

5. Якщо помилка призвела до заниження показника рядка 18 декларації (гр. 6 рядка 18 УР сума з позитивним значенням), то

— сума недоплати

має бути до подання УР забезпечена на електронному ПДВ-рахунку

— за загальним правилом платник має нарахувати та сплатити самоштраф за заниження показника рядка 18 (3 % від суми недоплати — сплачується напряму в бюджет, а не через електронний ПДВ-рахунок). Але

починаючи з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану самостійно виправити помилки будь-яких періодів, що призвели до заниження податкового зобов’язання, дозволяється без самоштрафу і пені (п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Більше деталей з цього приводу знайдете у статті «ПДВ: підсумки 2023 та новації 2024» // «Податки & бухоблік», 2023, № 103.

6. Якщо помилка допущена у від’ємному значенні і не вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (не вплинула на рядок 18 або 20.2), достатньо подати один УР — до періоду помилки. Якщо помилка у від’ємному значенні вплинула на розрахунки з бюджетом у наступних періодах (вплинула на рядок 18 або 20.2), то УР подають до періоду виникнення помилки, а також до кожного періоду, в якому ця помилка вплинула на рядок 18 або 20.2.

7. Поки що продовжує діяти норма, яка забороняє подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларування бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто зменшувати показник рядка 18 довоєнних декларацій не можна. А ось

подавати УР на збільшення показника рядка 18 довоєнних періодів можна. Також немає заборони і на подання УР на зменшення показника 18 воєнних періодів

Як заповнювати УР? Заповнюємо заголовну частину, при цьому:

— в полі 02 «Звітний (податковий) період» зазначається звітний (податковий) період, в якому подається уточнюючий розрахунок (категорія 101.25 БЗ);

— в рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» зазначається період, за який виправляються виявлені помилки. Тобто вказуємо тут, до декларації якого періоду подається УР (який період уточнюється).

В самому УР (в основній частині):

до гр. 4 — переносимо всі (а не тільки виправлені) показники з помилкової декларації (а якщо до декларації вже подавалися УР, то беремо дані з гр. 5 останнього УР, поданого до цієї декларації) (категорія 101.24 БЗ);

у гр. 5 зазначаємо правильні показники;

у гр. 6 виводимо різницю з відповідним знаком (при цьому зазвичай знак «+» не ставимо).

Якщо в гр. 6 рядка 18 виходить позитивне значення (тобто збільшується показник рядка 18), то цю суму треба забезпечити до подання УР на електронному ПДВ-рахунку.

Рядок 18.1 («самоштраф») не заповнюємо, оскільки, як ми сказали вище, під час воєнного стану заниження ПЗ можна виправляти без самоштрафу (п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Чи подавати уточнюючі додатки? Виправляти додаток слід тоді, коли допущено помилку у відповідному рядку.

Зазначимо, що якщо мова йде про заниження, наприклад, рядка 1 декларації, то напроти цього рядка вказано посилання на додаток Д1. Але

таблиця 1.1 (як і таблиця 1.2) додатка Д1 заповнюється тільки в тому випадку, якщо на дату подання УР на донараховані ПЗ не зареєстрована податкова накладна / збільшуючий розрахунок коригування

При цьому уточнюючий додаток Д1 в цьому випадку заповнюється тільки на «дельту» (тобто повністю наново переписувати цю таблицю не потрібно).

Якщо ж ПН на дату подання УР зареєстрована, то підстав заповнювати таблиці 1.1 та 1.2 додатка Д1 немає і, відповідно, подавати цей додаток не потрібно (звісно, за умови, що в декларації не виправляються ще й помилки в податковому кредиті).

Приклад. У червні 2023 року помилково не нарахували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ в сумі 5000 грн і не склали та не зареєстрували на цю суму самозведену компенсуючу ПН. У результаті на 5000 грн занизили суму податку в декларації ПДВ за червень 2023 року

Для виправлення помилки (донарахування компенсуючих ПЗ) потрібно:

1) скласти і зареєструвати на забуті компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ зведену компенсуючу податкову накладну (детальніше про її складання див. у статті «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48). Нагадаємо, податківці згодні з тим, що можна складати протягом місяця декілька зведених компенсуючих ПН за п. 198.5 ПКУ.

Звісно, що

ПН складаємо датою виникнення ПЗ (тобто червнем — датою 30.06.2023)

Тому платнику загрожують штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН. Якщо мова йде про ПН на компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ, то штраф за своєчасну реєстрацію такої ПН складатиме 2 % від обсягу постачання (гр. 10 ПН), але не більше 1020 грн за кожну ПН (п. 1201.1 ПКУ);

2) подати УР до податкової декларації за червень 2023 року і донарахувати ПЗ. При цьому нараховувати самоштраф в рядку 18.1 не потрібно (оскільки починаючи з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану самостійно виправити помилки будь-яких періодів, що призвели до заниження податкового зобов’язання, дозволяється без самоштрафу і пені — п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Суму недоплати (5000 грн) до дати подання УР потрібно забезпечити для сплати на ПДВ-рахунку.

img 1

Фрагмент УР до декларації з ПДВ за червень 2023 року

Якщо до моменту подання УР «компенсуюча» ПН не була зареєстрована, то відображаємо її в таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1. При цьому таблицю 1.1 заповнюємо лише на ПЗ, що додаються, — на дельту (5000 грн).

Якщо ПН зареєстрована до моменту подання УР, в такому випадку таблицю 1.1 уточнюючого додатка не заповнюємо і взагалі уточнюючий додаток Д1 не подаємо

img 2

Фрагмент уточнюючого додатка Д1, якщо компенсуюча ПН на момент подання УР не зареєстрована

Висновки

  • Якщо в декларації минулого періоду помилково забули показати податкові зобов’язання за операцією, то для виправлення помилки потрібно подати УР до помилкового періоду і донарахувати «забуті» податкові зобов’язання.
  • Якщо помилка призвела до збільшення показника рядка 18 декларації, то суму недоплати (позитивне значення гр. 6 рядка 18 УР) до подання УР потрібно забезпечити на електронному ПДВ-рахунку. При цьому рядок 18.1 в УР (на суму самоштрафу за заниження ПЗ) не заповнюється, оскільки починаючи з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану заниження ПЗ будь-яких періодів дозволено виправляти без самоштрафу і пені.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі