Теми статей
Обрати теми

Не відкоригували компенсуючі податкові зобов’язання

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Загальновідомо, що при використанні товарів (послуг) у неоподатковуваній або негосподарській діяльності платник повинен нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (п. 198.5 ПКУ). Але в деяких випадках їх надалі треба коригувати. І ось про це багато платників забувають.

Зміна ціни придбання — привід відкоригувати компенсуючі ПЗ

Ситуація така: платник придбав у постачальника товар за 12000 грн (у т. ч. ПДВ — 2000 грн) і використав цей товар у неоподатковуваних операціях. Постачальник виписав і зареєстрував належну ПН, тому платник збільшив ПК і нарахував компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ (відобразив їх у ряд. 4.1 декларації з ПДВ). База оподаткування встановлена в п. 189.1 ПКУ — за товарами/послугами виходячи з вартості придбання. Таким чином, він нарахував компенсуючий ПДВ на суму 2000 грн.

Згодом постачальник товару зробив знижку на вже відвантажений товар*. Знижка становила 10 %. У результаті товар став коштувати 10800 грн (у т. ч. ПДВ — 1800 грн).

* Це може бути ретрознижка (див. «Ретрознижки в обліку продавця» і «Ретрознижки в обліку покупця» // «Податки & бухоблік», 2020, № 104), а може бути інша причина, наприклад неналежна якість товару.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі