Теми статей
Обрати теми

Ретрознижки в обліку продавця

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Для стимулювання продажів підприємства використовують різні системи заохочення клієнтів. Одним з маркетингових інструментів стимулювання покупців є післяпродажні знижки — ретрознижки. Обговоримо порядок їх обліку за національними та міжнародними стандартами.

У діловій практиці ретрознижкою прийнято називати знижку, яку продавець надає після відвантаження (реалізації) товарів стосовно минулих покупок, тобто заднім числом. При цьому сума знижки має бути чітко прив’язана до певного товару. Саме про таку ретрознижку ми говоритимемо сьогодні.

Якщо поступку в ціні оформляти ретробонусом або простою винагородою, тоді облікові наслідки інші. Про них ми розповімо окремо.

Особливістю ретрознижок є те, що у момент продажу товарів продавець ще не знає, чи виконає надалі покупець відповідні договірні умови, щоб отримати знижку. Як правило, подібні знижки надають за результатами досягнутого покупцем певного обсягу закупівель, внаслідок своєчасної оплати або ж дотримання інших, обумовлених договором, умов. Тобто

поки покупець не досягне встановленого рубежу, знижка йому не надається

У первинних документах на відвантаження товарів продавець вказує первинну ціну товарів, установлену договором купівлі-продажу. Якщо надалі покупець виконує умови договору про надання знижки, ціна товару зменшується. Документальним підтвердженням для проведення коригувань у бухобліку продавця служить бухгалтерська довідка або акт про встановлення (узгодження) нової ціни (див. лист Мінфіну від 13.01.2015 р. № 31-11410-08-10/699, «Податки & бухоблік», 2017, № 39, с. 24). На наш погляд, ідеально підійде саме акт про встановлення нової ціни або її зміну, запропонований Мінфіном. Він доведе, що ретрознижка є саме знижкою і зменшує ціну товару. І головне, не дозволить податківцям розглядати її як винагороду за надані маркетингові послуги.

Ретрознижки в нацобліку

Надання післяпродажної знижки для продавця означає зменшення ціни на раніше відвантажений товар. Тобто — зменшення дебіторської заборгованості покупця. Проте на момент відвантаження товару постачальникові ще не відомо, чи виконає покупець умови для отримання знижки. Тому спочатку продавець визнає дохід виходячи з обумовленої договором вартості. І тільки в момент, коли з’явилися підстави для зниження ціни товару, продавець коригує дохід.

Для відображення знижок, наданих після відвантаження товарів, використовують субрахунок 704 «Вирахування з доходу». На суму знижки коригують раніше відображений дохід від реалізації товару та зменшують заборгованість покупця: Дт 704 — Кт 361. Одночасно продавець має право відкоригувати раніше нараховані податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ методом «червоне сторно» (на суму ретрознижки): Дт 704 — Кт 643/2* і Дт 643/2 — Кт 641/ПДВ.

* Рекомендуємо ввести додатковий субрахунок 643/2 «Податкові зобов’язання: РК без реєстрації», який би враховував розрив у часі між складанням РК і фактом його реєстрації в ЄРПН.

Коли ретрознижка надана нерезиденту, на дату оформлення кредит-ноти продавець робить запис: Дт 704 — Кт 362. При цьому перерахунок у гривні здійснюють за курсом НБУ, за яким був розрахований дохід (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 44, с. 14). Якщо першою подією за експортом було відвантаження товару (тобто обліковується монетарна заборгованість), то на суму нерезидентської заборгованості у розмірі знижки курсові різниці нараховують до моменту її надання. Адже саме тоді монетарна заборгованість (у розмірі знижки) трансформується в немонетарну статтю. Сумову різницю, що утворилася, за знижковою заборгованістю показують за Кт 719 або Дт 949.

Приклад. Підприємство-виробник відпустило оптовому покупцеві — платнику ПДВ продукцію на суму 600000 грн (у тому числі ПДВ — 100000 грн). Балансова вартість готової продукції — 430000 грн.

Після відвантаження продукції покупцеві була надана знижка у розмірі 10 %, тобто 60000 грн (600000 грн х 10 % : 100 %).

Таблиця 1. Ретрознижки в нацобліку продавця

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Відвантаження продукції

1

Відвантажено продукцію покупцеві

361

701

600000

2

Відображено ПЗ з ПДВ у складі вартості відвантаженої продукції

701

641/ПДВ

100000

3

Списано собівартість реалізованої продукції

901

281

430000

Післяпродажна знижка

1

Зменшено раніше відображений дохід від реалізації продукції на суму знижки

704

361

60000

2

Відкориговано відображені раніше ПЗ з ПДВ методом «червоне сторно»

704

643/2

10000

643/2

641/ПДВ

10000

3

Отримано оплату за товар

311

361

540000

Ретрознижки в МСФЗ-обліку

У розумінні МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами» ретрознижки — це змінна компенсація (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 91, с. 11). Адже у випадку з ними продавець не може заздалегідь точно визначити суму компенсації, яку він очікує отримати в обмін на товари. Оскільки право продавця на обіцяну компенсацію залежить від настання або ненастання певної майбутньої події. Тобто існує невизначеність в отриманні компенсації за договором — величині доходу.

Наприклад, за умовами договору покупець отримає знижку у розмірі 10 % договірної вартості закуплених товарів за умови, що він протягом року придбає товар певного асортименту в обсязі не менше 5 тисяч одиниць. Ця знижка є змінною складовою і належить до категорії ретрознижок. Оскільки буде надана ця знижка чи ні, залежить від того, чи закупить покупець достатню кількість товару за певний проміжок часу.

Якщо умови для отримання знижки покупець виконає, сума компенсації буде менше базової договірної ціни. Інакше вона відповідатиме початковій ціні договору. Так от, щоб не допустити завищення доходу, його треба одразу зменшити на суму ретрознижки.

Але врахуйте! Змінну компенсацію включають до ціни операції тільки тоді, коли

існує висока ймовірність, що при усуненні невизначеності не відбудеться значного зменшення визнаного доходу

Тобто не можна визнати дохід у сумі більшій, ніж з високою ймовірністю розраховують отримати (§ 56 МСФЗ 15). Іншу частину змінної компенсації можна буде визнати доходом тільки після вирішення невизначеності.

Для цього належить оцінити вплив невизначеності на змінну компоненту одним із двох методів, запропонованих § 53 МСФЗ 15 (див. табл. 2). Вибір методу залежить від того, який із них, з точки зору продавця, надасть кращий прогноз величини компенсації, на яку він матиме право за договором.

Таблиця 2. Оцінка змінної компенсації

Метод

Суть методу

Очікуваної вартості

Очікувана компенсація, зважена на ймовірність можливих значень з діапазону.

Цей метод використовують, коли є велика кількість договорів з аналогічними характеристиками

Найімовірнішої суми

Одне найімовірніше значення очікуваної компенсації з діапазону її можливих значень.

Цей метод частіше використовують, якщо договір передбачає тільки два можливих результати. Наприклад, покупець отримує знижку за досягнення результату в повному обсязі або не отримує її взагалі

У розмірі оціненої одним із методів суми ретрознижки визнають договірне зобов’язання (§ 55 МСФЗ 15). Визнавши його, продавець з високою ймовірністю оцінює факт наявності змінної компенсації, на яку він не матиме права в майбутньому.

Наприкінці кожного звітного періоду § 59 МСФЗ 15 вимагає оновлювати оцінку змінної компенсації з метою достовірного відображення зміни обставин протягом періоду.

Припустимо, у першому півріччі звітного року покупець закупив 1500 од. продукції. Продавець-виробник вважає, що в майбутньому немає підстав для застосування знижки. Тому на дату відвантаження (за умовами договору оплата після відвантаження) визнає дебіторську заборгованість виходячи з ціни 100 грн за одиницю (як це передбачено договором) плюс ПДВ. Тобто — 180000 грн (1500 од. х 100 грн х 120 %).

Протягом наступного третього кварталу обсяги придбань склали 2500 од. За судженнями менеджменту продавця, покупець з великою ймовірністю досягне за підсумками року обсягу 5000 од., який надає право на ретрознижку в ціні у розмірі 10 %. Тоді відсоток очікуваної знижки застосовуємо вже до поточного доходу. Тобто визнаємо його одразу виходячи вже із суми змінної компенсації — з урахуванням ймовірної знижки — у розмірі 225000 грн (2500 од. х 90 грн). А ось на 25000 грн (2500 од. х 100 грн х 10 %) ретрознижки з урахуванням ПДВ на неї у розмірі 5000 грн відображаємо договірне зобов’язання в сумі 30000 грн.

Крім того, оскільки знижка ретроспективна, зменшуємо раніше визнаний дохід (за перше півріччя) на суму знижки за обсяг закупівлі в 1500 од. у розмірі 15000 грн без урахування ПДВ (1500 од. х 100 грн х 10 %).

Як розподіляти ретрознижки між зобов’язаннями щодо виконання, див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 91, с. 29.

ПДВ та ретрознижки

У ПДВ-обліку післяпродажні знижки розглядають як зміну суми компенсації вартості поставлених товарів. Це означає, що у момент відвантаження товарів продавець нараховує ПЗ з ПДВ у повній сумі в загальному порядку.

У нашій ситуації першою подією було якраз відвантаження товарів. А у відвантажувальних первинних документах (видатковій накладній) вказана ціна 100 грн за одиницю. Відповідно, орієнтуючись саме на цю ціну, нараховуємо ПЗ з ПДВ. Адже вона зафіксована у видатковій накладній і є договірною вартістю, тобто базою для оподаткування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). І хоча бухгалтерський дохід визнаємо в зменшеному на суму ретрознижки розмірі, на той момент покупець право на неї поки ще не заробив. Така знижка розрахована на основі професійного судження менеджменту підприємства. На ПДВ-облік вона ніяк не впливає. Тож якщо взяти наш приклад, податкові накладні (ПН) ми складемо на кожну дату відвантаження товарів із загальним обсягом постачання 400000 грн і сумою ПДВ — 80000 грн.

І тільки коли покупець виконає всі необхідні умови для отримання знижки (тобто придбає необхідний обсяг товару), у продавця з’явиться право відкоригувати ПЗ з ПДВ до рівня 90 грн за одиницю товару. У ПДВ-обліку за п. 192.1 ПКУ

знижки, надані після відвантаження товарів, розглядають як зміну суми компенсації їх вартості

На ретрознижку складають розрахунок коригування (РК) до відвантажувальної ПН з умовним кодом причини «101» (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 31, с. 7). Але зменшити раніше задекларовані ПЗ можна тільки після реєстрації РК в ЄРПН.

Якою датою складати РК? Чіткої відповіді на це запитання в нормативці немає. Із ст. 192 ПКУ тільки випливає, що в загальному випадку РК має бути складений на дату проведення перерахунку.

У нашому відвантажувальному випадку логічно було б такою датою вважати дату надання знижки, зафіксовану в акті про встановлення (узгодження) нової ціни. Але податківці прив’язуються до реальної події, що відбулася після перегляду ціни, — розрахунків із покупцем — дати доплати/повернення коштів (див. листи ДПСУ від 06.03.2020 р. № 970/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і ГУ ДПС у м. Києві від 30.10.2020 р. № 4476/ІПК/26-15-04-01-18, БЗ 101.15). Тому безпечніше дату підписання додаткової угоди і дату проведення розрахунків з покупцем оформити одним днем.

Тож виходячи з позиції фіскалів:

якщо товар відвантажений і не оплачений, постачальник повинен скласти коригуючий РК (з кодом «101») за датою оплати, тобто за датою остаточного розрахунку з покупцем;

якщо товар відвантажений і оплачений, тоді РК (з кодом «101») треба виписати на дату погашення заборгованості, що утворилася після узгодження зміни ціни, тобто на дату повернення грошових коштів.

Якщо при зменшенні ціни грошові кошти покупцеві не повертаються, а зараховуються в рахунок оплати іншого товару, то зменшуючий РК складають на дату підписання документа про залік коштів (див. лист ДПСУ від 06.03.2020 р. № 970/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

І ще: якщо ви надаєте післяпродажну знижку покупцям — неплатникам ПДВ, відкоригувати (зменшити) суму раніше нарахованих ПЗ за цим податком не можна (п. 192.2 ПКУ).

Податок на прибуток

Для прибуткових цілей орієнтир — бухгалтерський дохід. Якщо підприємство складає фінзвітність за МСФЗ, то розрахований за правилами міжнародних стандартів. Адже об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування (прибуток або збиток), зафіксований у фінансовій звітності і скоригований на різниці з ПКУ (п.п. 134.1.1 ПКУ). Визначають бухфінрезультат за правилами НП(С)БО або МСФЗ. При цьому ніяких коригувань фінрезультату на суму наданих продавцем ретрознижок ПКУ не встановлює.

Про те, як ретрознижку обліковувати покупцеві, читайте в наступній статті «Ретрознижки в обліку покупця».

Ну а тепер розглянутий вище приклад МСФЗ-обліку ретрознижок перекладемо на мову проводок (див. табл. 3). Уточнимо лише, що покупець за підсумками року виконав умови, необхідні для отримання знижки, а саме — закупив 5000 одиниць продукції.

Для облікових цілей ми задіяли (і вам рекомендуємо) такі додаткові субрахунки:

— 643/1 «ПЗ, що підлягають коригуванню»;

— 643/2 «ПЗ: РК без реєстрації».

Таблиця 3. Ретрознижки в МСФЗ-обліку продавця

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

На думку продавця, покупець не виконає умови для знижки

1

Визнано виробником дохід за відвантаженою продукцією покупцеві в першому півріччі (1500 од. х 100 грн х 120 %)

361

701

180000

2

Нараховано ПЗ з ПДВ і складено ПН виходячи з договірної вартості

701

641/ПДВ

30000

У продавця з’явилася тверда упевненість, що покупець отримає знижку

1

Визнано дохід за відвантаженою продукцією покупцеві в другому півріччі (3500 од. х 90 грн х 120 %)

361

701

378000

2

Нараховано ПЗ з ПДВ і складено ПН за підсумками другого півріччя на договірну вартість виходячи з суми:

— визнаного доходу (3500 од. х 90 грн х 20 %)

701

641/ПДВ

63000

— розрахункової ретрознижки (3500 од. х 10 грн х 20 %)

643/1

641/ПДВ

7000

3

Зменшено дохід за відвантаженою продукцією покупцеві в першому півріччі на суму розрахункової ретрознижки (1500 од. х 10 грн х 120 %)

704

361

18000

4

Відкориговано відображені в першому півріччі ПЗ з ПДВ методом «червоне сторно»

704

643/1

3000

5

Відображено договірне зобов’язання в сумі розрахункової ретрознижки (5000 од. х 10 грн х 120 %)

361

685

60000

Покупець виконав умови для надання знижки

1

Надано ретрознижку покупцеві, підписано акт про встановлення нової ціни

685

361

60000

2

Отримано грошові кошти від покупця

311

361

540000

3

Відображено право зменшити ПЗ при зменшенні суми компенсації, складено РК за датою оплати (методом «червоне сторно»)

643/1

643/2

10000

4

Зменшено ПЗ постачальника на підставі зареєстрованого в ЄРПН зменшуючого РК (методом «червоне сторно»)

643/2

641/ПДВ

10000

висновки

  • За нацбухправилами продавець спочатку визнає дохід виходячи з обумовленої договором вартості. І тільки коли з’явилися підстави застосувати ретрознижку, він коригує дохід.
  • У МСФЗ-обліку майбутні знижки, в наданні яких твердо впевнений продавець, в дохід не включають. На суму розрахункової ретрознижки відображають договірне зобов’язання.
  • У момент відвантаження товарів (перша подія) продавець нараховує ПЗ з ПДВ у повній сумі в загальному порядку. Коли покупець виконає всі умови для отримання знижки, продавець має право їх відкоригувати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі