Теми статей
Обрати теми

Хотіли приховати збитки — облікували поточні витрати на рахунку 39

Солошенко Людмила, податковий експерт
Щоб не показувати збитки в декларації з прибутку за 2023 рік, вирішили відкласти витрати. Тому витрати на збут (грудневі послуги перевезення і доставки товарів покупцям) облікували як витрати майбутніх періодів на рахунку 39. І віднесли їх на витрати пізніше — тільки в березні (тобто збираємося відобразити в декларації за I квартал 2024, швидше за все, вона буде позитивною). Чим може бути небезпечна ця ситуація? Розберемо наслідки.

У чому помилка?

Помилка в тому, що витрати облікували не в тому періоді. Тобто, намагаючись приховати збитки в податковому обліку, пішли на порушення бухоблікових правил. Тому витрати поточного періоду відклали і відобразили як витрати майбутніх періодів на рахунку 39. І в результаті у витратах цю суму показали із запізненням — у чужому періоді (тільки в I кварталі 2024 року).

Якщо помилку виявлять контролери, то вирішать, що запізнілі витрати в березні відображені неправомірно, податкові зобов’язання такого періоду (I кварталу 2024 року) занижені і податок за такий період недоплачений.

До того ж через невідображення витрат у своєму періоді (у 2023 році) об’єкт оподаткування за 2023 рік виявиться помилково завищений. І хоча податок за 2023 при цьому буде переплачений, проте

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі