Теми статей
Обрати теми

Гуманітарна допомога в інвалюті: як обліковувати неприбутківцю?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Благодійна організація отримала від благодійника безповоротну цільову фінансову допомогу у формі валютних цінностей. Як цю гуманітарну допомогу відобразити у бухгалтерському обліку такої неприбуткової організації? Давайте з цим докладно розберемося.

Гуманітарна допомога — це...

Гуманітарною допомогою п. 2 ст. 1 Закону № 1192* визначає цільову адресну безоплатну допомогу у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомогу у вигляді виконання робіт, надання послуг. Надавати таку допомогу з мотивів гуманності можуть як іноземні, так і вітчизняні юридичні та фізичні особи — донори.

* Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

До складу отримувачів гуманітарної допомоги входять, зокрема, благодійні організації, утворені у порядку, визначеному Законом № 5073* (п.п. «ґ» п. 5 ст. 1 Закону № 1192). Набувачі гуманітарної допомоги — це фізичні та юридичні особи, які потребують допомоги і яким вона безпосередньо надається (п. 6 ст. 1 Закону № 1192).

* Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Своєю чергою благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів (набувачів благодійної допомоги — зокрема, неприбуткових організацій) для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до Закону № 5073 (ч. 1 ст. 6 Закону № 5073). А

цільову допомогу у формі валютних цінностей, яка має бути використана бенефіціаром протягом строку, визначеного благодійником, вважають благодійним грантом

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі