Теми статей
Обрати теми

Витрати НПО: куди можна витрачати кошти?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Неприбуткові організації (НПО) не є платниками податку на прибуток і не сплачують податок на прибуток з отриманих доходів. Але тільки за умови, що використовують доходи в потрібному напрямі — за правилами, встановленими для НПО. Які це правила і куди НПО дозволено використовувати доходи? Розбираємося.

Як можна використовувати доходи?

Правила використання доходів для НПО визначені п. 133.4 ПКУ, яким установлено, на що дозволено/заборонено використовувати доходи (див. табл. 1):

Таблиця 1. Правила використання доходів НПО

НПО:

Норма ПКУ

Напрями використання:

дозволено використовувати доходи

п.п. 133.4.2

— для реалізації цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених статутними документами НПО;

— для фінансування витрат на утримання НПО

заборонено використовувати доходи

п.п. 133.4.1

розподіляти отримані доходи (прибуток) між засновниками (учасниками), членами НПО, працівниками (окрім оплати праці та ЄСВ), членами органів управління та іншими пов’язаними особами

Таким чином, НПО дозволено використовувати отримані доходи тільки за двома напрямами: (1) на здійснення статутної діяльності та (2) на своє утримання. А ось розподіляти доходи серед «своїх» (членів/працівників/учасників) НПО не можна.

Інакше за порушення таких умов і здійснення витрат на інші цілі (зокрема, розподіл доходів між учасниками/членами/працівниками) неприбуткову організацію можуть позбавити НПО-статусу і виключити з Реєстру НПО (і перевести при цьому в платники податку на прибуток). До того ж НПО-порушникам у такому разі з нецільового використання доходів доведеться заплатити податок на прибуток (пп. 133.4.3, 133.4.4 ПКУ).

Втім, на воєнному стані для НПО діють воєнні особливості.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі