Теми статей
Обрати теми

Розмір ставки ЄСВ після закінчення строку дії довідки МСЕК

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Під час дії воєнного стану бюджетні виплати особам з інвалідністю продовжуються без перекомісії. Тому у багатьох роботодавців з’явились працівники з нечинною довідкою до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) про встановлення інвалідності. Яку ставку ЄСВ у такому випадку застосовувати роботодавцю до зарплати таких працівників?

Підтвердження інвалідності

Працівник, якому встановлена інвалідність, повідомляє роботодавця про свій статус. Підтверджуючими документами для цього є:

— копія довідки до акта огляду МСЕК за формою № 157-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 30.07.2012 № 577. Цей документ підтверджує інвалідність як міру втрати здоров’я та вказує її причину, групу і строк інвалідності. Також у довідці містяться висновок про умови і характер праці та рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності інваліда;

— копія пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії. Ці посвідчення підтверджують інвалідність як підставу для отримання певних пільг чи державних виплат.

Також працівник з інвалідністю надає роботодавцю індивідуальну програму реабілітації (далі — ІПР), розроблену МСЕК, за формою, затвердженою наказом МОЗ від 08.10.2007 № 623.

Воєнні особливості встановлення і продовження інвалідності

На період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення (скасування) спрощена процедура встановлення інвалідності (див. п. 1 постанови № 225*).

* Постанова КМУ «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» від 08.03.2022 № 225.

Наразі МСЕК мають забезпечувати проведення експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії (далі — ЛКК) незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності. Також рішення щодо встановлення інвалідності МСЕК може приймати заочно на підставі направлення ЛКК закладу охорони здоров’я.

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше 6 місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю ЛКК на МСЕК. При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд (п. 3 постанови № 225).

Отже, маємо ситуацію, коли створено умови для того, щоб особа з інвалідністю могла пройти повторний огляд (зокрема, заочно). Проте інвалідність автоматично продовжується, за умови, якщо ЛКК не може направити особу з інвалідністю на повторний огляд.

Більшість працівників з інвалідністю не поспішають проходити повторний огляд, адже соціальні виплати їм продовжуються.

Що ж робити роботодавцю у такій ситуації? Чи можна продовжувати застосовувати пільгову ставку ЄСВ? Давайте розбиратись.

Розмір ставки ЄСВ

Для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, ставка ЄСВ установлюється у розмірі 8,41 % визначеної бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Проте з дня втрати чинності довідкою МСЕК пільгову ставку ЄСВ для осіб з інвалідністю не можна застосовувати. І нічого не поробиш, доведеться застосовувати ставку 22 % визначеної бази нарахування, як для звичайного працівника. Чому так? Вся справа в Інструкції № 449*.

* Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Підставою для застосування ЄСВ у розмірі 8,41 % є завірена копія довідки до акта огляду МСЕК (п.п. 5 п. 2 розд. III Інструкції № 449). До речі, завірення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо роботодавцями.

При цьому роботодавцями, в яких працюють особи з інвалідністю, нарахування ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності (абз. 8 п. 5 розд. ІІІ Інструкції № 449).

Отже, без чинної довідки МСЕК справляти ЄСВ за пільговою ставкою 8,41 % на дохід працівника з інвалідністю не можна. На цьому наполягають і податківці в індивідуальній податковій консультації від 27.04.2023 № 1031/ІПК/99-00-24-03-03-06.

Для можливості застосування роботодавцем пільгової ставки ЄСВ необхідно підтвердити встановлення працівнику інвалідності. Тобто поновити нечинну довідку МСЕК шляхом проходження МСЕК. У інтересах роботодавця спонукати працівника таки отримати нову довідку МСЕК. До речі, як ми зазначили вище, під час дії воєнного стану процедура встановлення/підтвердження інвалідності спрощена.

Таким чином, якщо термін інвалідності, встановлений у довідці МСЕК, у працівника закінчився і він не надав роботодавцю нову довідку МСЕК (продовження інвалідності), то роботодавець з дня втрати її чинності має застосовувати ставку ЄСВ 22 % до бази нарахування внеску, а не продовжувати справляти ЄСВ за пільговою 8,41 % ставкою.

Як нараховувати ЄСВ, якщо зміна розміру ставки внеску відбулася всередині місяця, ви можете почитати у статті «Працівнику встановлено інвалідність: з якої дати змінюється ставка ЄСВ?» // «Оплата праці», 2022, № 22.

Як відображати в Д1 Податкового розрахунку дохід працівника з інвалідністю, вам підкаже стаття «Працівник з інвалідністю і пільгова ставка ЄСВ у Д1» // «Оплата праці», 2023, № 9. А якщо ви припустилися помилки, застосували неправильну ставку ЄСВ до доходу працівника з інвалідністю і відзвітували в Об’єднаному звіті, то вам буде у пригоді стаття «Застосували помилкову ставку ЄСВ: виправляємося в Об’єднаному звіті» // «Оплата праці», 2023, № 10.

Висновки

  • Якщо ЛКК не має можливості направити особу з інвалідністю на перекомісію, то інвалідність продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.
  • До доходу працівника з автоматично продовженою інвалідністю без чинної довідки МСЕК пільгову ставку ЄСВ застосовувати не можна. З дати втрати чинності довідкою МСЕК ставка ЄСВ застосовується у розмірі 22 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі