Теми статей
Обрати теми

Допомога до відпустки для працівників з інвалідністю

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Особи з інвалідністю потребують не тільки подовженого відпочинку, але й додаткової фінансової підтримки. На яку допомогу від роботодавця може розраховувати працівник з інвалідністю, що йде у відпустку, поговоримо далі.

Матеріальна допомога

Матдопомога на оздоровлення. Для окремих категорій працівників бюджетної сфери передбачено надання матдопомоги на оздоровлення до щорічної відпустки.

При цьому:

1) декому з таких працівників роботодавець зобов’язаний надати таку виплату. Це: держслужбовці, посадові особи місцевого самоврядування, педагогічні та науково-педагогічні працівники, медичні та фармацевтичні працівники тощо;

2) а декому таку допомогу виплачують за рішенням керівника та лише за наявності економії фонду оплати праці. Це, зокрема: службовці ОМС, працівники закладів освіти, які не обіймають педагогічні посади, працівники, роботу яких оплачують за ЄТС, тощо.

З переліком таких отримувачів та розміром матдопомоги на оздоровлення (як обов’язкової, так і не обов’язкової) ви можете ознайомитись у статті «Оздоровчі» і «соцпобут»: чи можна надати допомогу під час війни?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

А зараз зверніть увагу на те, що матдопомога на оздоровлення (і обов’язкова, і необов’язкова) є частиною зарплати (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5*).

А отже:

— на неї нараховується ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ**);

— з неї утримується ПДФО та ВЗ за правилами, встановленими для зарплати (п.п. 164.2.1 ПКУ, п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

— така виплата враховується при визначенні права працівника на ПСП.

* Інструкція зі статистики зарплати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Щодо підприємств і організацій, які не фінансуються з бюджетів, то вони також можуть передбачити у колективному або трудових договорах надання своїм працівникам матдопомоги на оздоровлення. Що це буде за матдопомога, як її надавати і оподатковувати — розкажемо далі детальніше.

Матдопомога від роботодавця. Роботодавець може надати працівнику з інвалідністю матдопомогу на лікування відповідно до п.п. 165.1.19 ПКУ.

Така допомога призначається для лікування або медичного обслуговування, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю.

Увага! Розмір такої допомоги не обмежений (див. статтю «Допомога на лікування: яку суму може надати роботодавець» // «Оплата праці», 2021, № 6).

Але зверніть увагу, що роботодавцю треба отримати від працівника:

— заяву з проханням надати допомогу на лікування;

— документи, що підтверджують вартість лікування / медичного обслуговування (договори, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо).

Лише при дотриманні зазначеного порядку вся cума наданої допомоги не оподатковується ані ПДФО, ані ВЗ (п.п. 165.1.19 ПКУ, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Якщо підтвердних документів немає, то суму допомоги розглядають як дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Згідно з п. 3.31 Інструкції № 5 допомога на лікування не входить до фонду оплати праці, тому ЄСВ на неї не нараховують.

Більше про надання благодійної допомоги читайте у статті «Надаємо благодійну допомогу у зв’язку з війною» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71 та статті «Допомога на лікування та реабілітацію» // «Податки & бухоблік», 2022, № 30.

Матдопомога на соцпобут (нецільова матдопомога). Якщо у працівника немає підтвердних документів на оплату лікування або медобслуговування або рахунку-фактури від закладу охорони здоров’я, роботодавець завжди може підтримати такого працівника матеріально, надавши йому нецільову матдопомогу.

Зокрема, для працівників бюджетної сфери передбачена виплата матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Право на отримання матдопомоги на соцпобут, визначене законодавством, є у держслужбовців, ОМС, працівників сфери культури, педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників тощо.

Така виплата не є обов’язковою. Адже її надають за заявою окремому працівнику і за відповідним рішенням керівника установи/закладу/підприємства.

Хто з працівників бюджетної сфери може отримати таку виплату відповідно до законодавства та щодо її розміру ви можете дізнатися із статті «Оздоровчі» і «соцпобут»: чи можна надати допомогу під час війни?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

Для підприємств і організацій, які не фінансуються з бюджетів, така матдопомога є звичайною нецільовою матдопомогою.

Тут треба пам’ятати, що така виплата:

— не входить до фонду оплати праці відповідно до п. 3.31 Інструкції № 5;

ПДФО та ВЗ з неї не утримуються в межах суми допомоги, що сукупно за звітний рік не перевищує граничного розміру доходу за п.п. 169.4.1 ПКУ (для 2023 року — 3760 грн) (п.п. 170.7.3 ПКУ). Сума перевищення оподатковується ПДФО 18 % та ВЗ. ПСП на суму допомоги не застосовується, оскільки це не зарплатна виплата;

ЄСВ на неї не нараховується (п. 14 розд. 1 Переліку № 1170).

Але це ще не все, на що може розраховувати працівник з інвалідністю.

Санаторно-курортні путівки

Особи з інвалідністю за наявності медичних показань мають право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками (ст. 38 Закону № 875*).

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII.

Навіть у воєнний час. Адже у 2023 році ст. 38 Закону № 875 застосовується у порядку, на умовах та у строки, що визначені КМУ у Порядку № 120* (п. 8 Прикінцевих положень Закону про держбюджет**).

* Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на соціальний захист осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ від 04.02.2023 № 120.

** Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Відповідно до цього документа у 2023 році за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті, право на отримання санаторно-курортної путівки мають особи з інвалідністю усіх категорій. А ось забезпечення путівками осіб з інвалідністю внаслідок війни здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів*.

* Зверніть увагу! До 01.01.2023 особам з інвалідністю щорічно безоплатно надавалися санаторно-курортні путівки за рахунок ФСС. Проте з 01.01.2023 такі путівки надають особам з інвалідністю за рахунок державного/місцевого бюджетів.

Як же її отримати? Для цього особи, зазначені вище, повинні:

— перебувати на обліку в органах соцзахисту населення за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання, а ВПО з їх числа — за фактичним місцем проживання згідно з довідкою про взяття на облік ВПО;

звернутись до органу соцзахисту населення з необхідними документами (заявою та медичною довідкою закладу охорони здоров’я за формою № 070/о).

У разі позитивного результату — особа з інвалідністю загального захворювання:

— отримає путівку відповідно до медрекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для такої категорії осіб, в порядку черговості;

— строком на 18 — 21 день.

Висновки

  • До щорічної відпустки роботодавець може надати працівнику з інвалідністю матдопомогу на оздоровлення, матдопомогу на лікування або нецільову матдопомогу.
  • За наявності медичних показань особи з інвалідністю також можуть отримати санаторно-курортні путівки від органів соцзахисту населення (навіть під час війни).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі