Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку виплати зарплати звільненому працівнику

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Законодавством передбачене нарахування компенсації за затримку виплати зарплати. Роботодавець має її нарахувати, виплатити працівнику і показати в Об’єднаній звітності. Як це зробити, коли працівник вже звільнився? Порядок заповнення звітності залежатиме від того, коли саме була виплачена заборгованість із зарплати. Тож розглянемо два випадки.

Заборговану зарплату працівнику виплатили до звільнення

Компенсація звільненому працівнику. Порядок та механізм нарахування компенсації при затримці виплати зарплати ви знайдете у статті «Компенсація за затримку виплати зарплати: 7 популярних запитань» // «Оплата праці», 2023, № 24. Про оподаткування та правила відображення в Об’єднаному звіті суми компенсації читайте у статті «Компенсація за затримку виплати зарплати: оподатковуємо та заповнюємо Об’єднаний звіт» // «Оплата праці», 2023, № 24.

Компенсація за затримку виплати зарплати оподатковується ПДФО, ВЗ, а також на неї нараховується ЄСВ. При цьому ЄСВ також справляється, якщо компенсація нарахована після звільнення працівника. Отже, компенсацію за прострочення виплати, нараховану працівнику після звільнення, маємо відобразити в Д1 Податкового розрахунку.

У ситуації, яку ми розглядаємо, є нюанси, як із нарахуванням суми компенсації, так і з відображенням її в Д1. Розберемо їх на прикладі.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі