Теми статей
Обрати теми

У чеку РРО не виділено акциз: на яку суму ПДВ розраховувати?

Децюра Сергій
Працівник підприємства придбав на АЗС 10 л дизпалива за ціною 22,68 грн./л на суму 226,80 грн. У чеку РРО, який надав на підприємство працівник, вказано лише суму ПДВ — 37,80 грн. Акцизний податок окремо в ньому не виділений. На яку суму податкового кредиту з ПДВ ми маємо право, коли у чеку РРО на придбання підакцизних товарів не виділено роздрібний акцизний податок?

З 01.01.15 р. платниками акцизного податку (далі — АП) стали і суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів. Цей податок позиціонують як податок з обороту. Тому, щоб його розрахувати, роздрібному торговцеві варто знайти 5 % від вартості підакцизних товарів з ПДВ (п.п. 214.1.4 ПКУ). Детально про цей податок читайте у «БТ», 2015, № 5, с. 26; № 7, с. 21; № 9, с. 30.

Суму розрахованого АП, як стверджують податківці (лист ДФСУ від 31.01.15 р. № 1848/6/99-99-22-07-03-15 та категорія 109.10 ЗІР ДФСУ), роздрібні торгівці обов’язково виділяють у чеку РРО. Водночас значна частина платників АП не виконує такі вимоги. На це є ряд причин:

1) вимоги податківців не підкріплені положеннями жодного нормативно-правового акта, а тому ігноруються деякими платниками (див. «БТ», 2015, № 16, с. 43);

2) навіть якщо платники АП погодилися включити АП до чека РРО, то не факт, що це їм вдасться зробити. Річ у тім, що значна частина РРО просто нездатна виділити у чеку РРО «роздрібний» АП (див. «БТ», 2015, № 7, с. 22 та № 8, с. 8).

Тому платники АП, які з якихось причин (об’єктивних або суб’єктивних) не відображають АП у чеку РРО, видають покупцю неправильно оформлений розрахунковий документ. Такий чек РРО з дефектом, як свідчить практика, теоретично містить в собі всі необхідні складові (і ПДВ, і АП), які приховані у вартості товару. Водночас фактично в ньому виділено лише їх частину: ПДВ, який розрахований виходячи з неправильної бази оподаткування (включає в себе і вартість товару, і АП, а не лише вартість товару).

У зв’язку з цим виникає запитання: яку саме суму ПДВ на підставі такого «дефектного» розрахункового документа можна віднести до податкового кредиту (ПК)*?

* Нагадаємо: згідно з п.п. «б» п. 201.11 ПКУ відобразити ПК за касовим чеком можна, тільки якщо загальна вартість товарів/послуг не перевищує 200 грн. за день без урахування ПДВ.>

Прямої відповіді на це запитання у нормативно-правових актах не міститься. Податківці поки що також жодних роз’яснень із цього приводу не давали.

Якщо формально виходити з норм п.п. «б» п. 201.11 ПКУ, то платник має право включити до свого ПК всю сум ПДВ, що виділена у чеку РРО (дещо завищену). Водночас це тільки перше враження, яке до того ж є помилковим. Річ у тім, що чек РРО є замінником податкової накладної (ПН). А як ви пам’ятає, платник ПДВ втрачає право на ПК за ПН, в якій вказана неправильна сума ПДВ (абз. 14 п. 201.10 ПКУ). Тому податківці, скоріше за все, «виріжуть» всю суму ПДВ за таким чеком із вашого ПК.

Інший варіант: покупець самостійно розраховує суму АП та правильний розмір ПДВ із загальної суми по чеку РРО (див. «БТ», 2015, № 5, с. 26). Та й це не панацея. У цьому випадку до ПК потрапить правильна сума ПДВ. Однак претензії до документа, що підтверджує цю суму, можуть бути у контролерів. Відстояти своє право на ПК можна у суді, але ніхто не гарантує, що суд підтримає вашу позицію.

Як бачимо, обидва варіанти є доволі небезпечними. Тому радимо вам перед тим, як включати такі суми до свого ПК за чеком РРО з дефектом, спробувати отримати у продавця правильно оформлену ПН. І тоді чек РРО з дефектом буде виступати лише документом, що підтверджує придбання товару, а правильно оформлена ПН дасть право на ПК. Звичайно, заднім числом вам мало хто погодиться видати ПН, та ще й у випадку придбання палива (детально про це читайте на с. 20). Та все ж спробувати варто. Якщо ж ПН отримати не вдасться, то тоді вирішувати вам: чи відображати ПК за неправильно оформленим чеком РРО, чи просто махнути на такі суми рукою і спати спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі