Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування переселенців: «біля мікрофону» Мінсоцполітики

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист Мінсоцполітики України від 24.07.15 р. № 233/021/1/106-15

Обстановка на південному сході Україні все ще залишається неспокійною. Багато хто з місцевих жителів знайшли дах над головою на «мирній» території країни. А для того, щоб сприяти їх працевлаштуванню, законодавці пообіцяли роботодавцям, які працевлаштують у себе внутрішньо переміщених осіб (ВПО), компенсувати частину витрат на виплату зарплати таким працівникам («БТ», 2015, № 14, с. 5, 6). Потім з’явився Порядок № 696* («БТ», 2015, № 38, с. 4; № 40, с. 37), в якому Кабмін нарешті прописав подробиці надання компенсації. Тепер тримаємо в руках роз’яснення Мінсоцполітики щодо правил отримання роботодавцями компенсації за працевлаштування ВПО. Щоправда, цей лист підписано ще до появи Порядку № 696. Однак скористатися висновками можна і навіть потрібно.

* Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою КМУ від 08.09.15 р. № 696.

Безстроковий трудовий договір. Однією з умов, за яких потрібно прийняти ВПО, щоб отримати компенсацію, є працевлаштування за строковими трудовими договорами. А що як прийняти ВПО на безстроковій основі? Мінсоцполітики зазначає, що Законом про зайнятість** компенсація для оплати праці ВПО, які працюють за безстроковими трудовими договорами, не передбачена. Логіка правильна: строковий трудовий договір — запорука впевненості ВПО в «завтрашньому дні».

** Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

При цьому строковий ТД може стати безстроковим, якщо після його закінчення трудові відносини тривають і сторони не вимагають їх припинення ( ст. 391 КЗпП).

У будь-якому разі ст. 241 Закону про зайнятість чітко говорить, що роботодавець отримуватиме компенсацію за зарплату не більше 6 місяців, а якщо прийме ВПО з додатковими гарантіями у працевлаштуванні — не більше 12 місяців. Простіше кажучи, максимальний строк, на який можна укласти строковий трудовий договір з отриманням компенсації на половину цього строку, — 24 календарні місяці (2 роки).

Звідси висновок: строковий трудовий договір, звичайно ж, може плавно перейти у безстроковий, але роботодавець і так виплачуватиме зі своєї кишені зарплату за другу половину строку договору, і за свої старання на благо ближнього компенсацію більше законних меж він не отримає. З іншого боку, чому б не залишити вправного робітника на безкомпенсаційних умовах праці.

«Старі» працівники — ВПО. Закони не мають зворотної дії в часі ( ст. 58 Конституції України), а тому роботодавці можуть претендувати на компенсацію за ВПО, працевлаштованих після 27.03.15 р. (набуття чинності Законом України від 05.03.15 р. № 245-VIII, далі — Закон № 245).

Проте сьогодні питання стоїть гостріше: чи можна отримати компенсацію витрат за ВПО, працевлаштованих після набуття чинності Законом № 245, але до появи Порядку № 696, тобто з 27.03.15 р. по 24.09.15 р. (25.09.15 р. набув чинності Порядок № 696)? На практиці чиновників не влаштовує наявність однієї лише законодавчої норми, якщо передбачений ще й додатковий порядок дій (затверджений, наприклад, Кабміном). Як правило, у такому разі право на пільги, компенсації або інші «корисності» надаються госпсуб’єкту саме в період дії порядку. На жаль, за усними роз’ясненнями фахівців, виплата компенсації за працевлаштування ВПО не є винятком: роботодавці зможуть отримати «грошики» за ВПО, прийнятих на роботу після набуття чинності Порядком № 696 (з 25.09.15 р.).

Ми з такою позицією не згодні та вважаємо, що роботодавці мають право на компенсацію за працівників, прийнятих починаючи з 27.03.15 р. Залишається лише сподіватися, що чиновники не втратять здорового глузду та повернуть час назад: пропишуть норму в самому Порядку № 696 (як це зробили з порядком компенсації витрат на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам // «БТ», 2015, № 46, с. 5) або хоча б повідомлять про це в офіційному роз’ясненні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі