01.12.2014

Чим запам’ятався листопад

Порядок застосування спецрахунків з ПДВ

Цей документ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569, без перебільшення, стосується кожного платника ПДВ. Адже він визначає механізм відкриття і закриття рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ, особливості складання податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування до них, а також процедуру проведення розрахунків з бюджетом з використанням зазначених рахунків.

Крім редакційного коментаря до Порядку, читайте також аналітичну статтю про перехідні ПДВ-моменти на межі 2014 — 2015 років. З неї ви дізнаєтеся: чи можна від’ємне значення ПДВ перенести з 2014 у 2015 рік; як будуть (і чи будуть узагалі?) стикуватися дані суміжних «грудневої» та «січневої» декларацій; як бути зі «старими» ПН 2014 року і чи вийде їх урахувати як такі, що запізнилися, у 2015 році?

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 88, с. 5

Л. Солошенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 94, с. 13

Ви запитували на вебінарі

Це третій у поточному році тематичний номер з відповідями на найцікавіші запитання, поставлені вами, шановані читачі, під час чергового вебінару. Причому їх потік не вичерпується, а стає все «повноводнішим». Це підказує нам, що таку приємну форму спілкування з нашими друзями варто продовжити і наступного року.

За традицією, найбільш почесне місце відведено запитанням з ПДВ і податку на прибуток. Проте не забуті ані ПДФО, ані військовий збір, ані єдиний податок, ані питання готівкового обігу. Окремий блок займають «трудові» і «зарплатні» запитання. Крім того, висвітлено нюанси відносин з фізособами та сплати спецводозбору. Словом, кожен знайде в цьому меню страву на свій смак!

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 89

Ліквідація неліквідів... поки ще не пізно

Головне завдання цієї статті — проаналізувати та порівняти приблизні податкові результати різних способів позбавити суб’єктів господарювання від непотрібних їм наразі ТМЦ (тобто неліквідів). Серед таких способів ліквідації неліквідів у статті розглянуто їх продаж, безоплатну передачу та списання.

Майте на увазі: багатьом СПД слід поквапитися, щоб позбавитися від своїх неліквідів ще до настання наступного, 2015-го, року. Перш за все це стосується платників ПДВ. Стаття допоможе вам зорієнтуватися і прийняти швидке і правильне управлінське рішення.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 90, с. 7

Готуємося до зими

«Голод — не тітка». А холод — і поготів! Особливо в настільки складній економічній і політичній обстановці, що склалася нині у країні. Ось чому цей тематичний номер потрібний усім і кожному. У ньому — і про утеплення приміщень, і про твердо(рідко)паливний опалювальний котел, і про міні-електростанції, і про зимовий одяг, і про підготовку авто до зими, і про прибирання снігу, та про інше, без чого пережити нинішню зиму буде не так і просто.

Але за вас, шановні читачі, ми спокійні...

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 91

ПН, Реєстр і декларація з ПДВ: передноворічні сюрпризи

Змін у формах/порядках заповнення/ведення ПН/Реєстру ПН чекали з квітня. Багато хто вже втратив надію побачити їх у роботі до початку 2015 року, і раптом — сюрприз. Щоправда, нові ПН і Реєстр запроваджуються всього на один місяць — грудень. Але щоб протягом цього місяця не наробити помилок, читайте першу статтю.

Друга присвячена новинкам найсвіжішої декларації з ПДВ. А вони, хоча й не революційні, але все-таки є. Подробиці — у самій статті. Тут досить сказати тільки, що подання нової форми ПДВ-звітності вперше має відбутися за грудень 2014 року. Тому відкладати на потім читання цього матеріалу ми б не рекомендували.

Н. Яновська, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 92, с. 5
; № 94, с. 8

Річна інвентаризація

Навіщо потрібна інвентаризація, вам відповість будь-хто. Щоб зіставити фактичну наявність ОЗ, НМА, ТМЦ, грошових коштів та інших активів підприємства з даними бухгалтерського обліку. А заразом установити надлишки або нестачу таких цінностей і коштів. І, звичайно ж, відобразити все це в річному балансі підприємства.

Але скільки ж у такій, на перший погляд, елементарній процедурі різних нюансів! Виявляється, рівно стільки, щоб цілком присвятити їм спецвипуск і запропонувати його вам, шановні колеги. Вивчіть його — і ви назавжди позбавитеся щорічного «інвентаризаційного» головного болю.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 93

Те, що потрібно не забути!

Ця стаття — своєрідний міні-органайзер, що нагадає і допоможе вам не пропустити важливі події та дати, пов’язані з поданням заяв, підтверджень, додаткової звітності. Усі ці дати та події, зібрані нами, пов’язані з роком, що минає, і переходом у рік майбутній. Тому неодмінно візьміть їх на замітку.

Серед них заяви про перехід на ЄП і про відмову від нього, про зміну групи/ставки ЄП, про збереження/перехід на «квартальний» ПДВ, про ПДВ-розреєстрацію, про відсутність об’єкта обкладення екоподатком і спецводозбором та інші, не менш важливі.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 94, с. 19

Облік позик

Недостатність власних оборотних коштів — явище у сфері бізнесу розповсюджене. І найлегший спосіб налагодити свій фінансовий стан — позичити кошти. Але біда: позичаєш чужі, а віддавати доводиться свої! Та ще й возитися потім з відображенням цієї операції в податковому та бухгалтерському обліку...

Після прочитання цього тематичного номера ви назавжди забудете про подібні проблеми. Фіндопомога від нерезидента, позики в єдиноподатника, товарні позики, позика та вексель, обмеження на позику готівкою — ось далеко не повний перелік тем, висвітлених у цьому номері. Упевнені, що з таким «джентльменським набором» ви не переплатите позикодавцю жодної зайвої копійки і не проколетеся на штрафах під час податкових перевірок.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2014, № 95