№95

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2014/№ 95 Інші номери журналу ›
  • Реєстрація платників ПДВ здійснюється за новим Положенням
  • Мінфін змінив порядок обліку платників податків
  • Грудневий реєстр виданих та отриманих податкових накладних: як виправляти помилки?
  • Нумерація касових ордерів: з початку року чи до закінчення касової книги?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Позика в обліку платника податку на прибуток: від отримання до повернення Брак власних оборотних коштів — явище у сфері бізнесу досить часте. На щастя, ця проблема легко вирішується. Як? Можна, наприклад, продати що-небудь зайве, як казав герой відомого мультфільму «Троє з Простоквашино». Але щоб продати щось зайве, треба купити щось зайве, а для цього теж потрібні гроші. Тому краще вдатися до іншого, легшого, способу виправити своє фінансове становище — позичити кошти. У тому, які податковоприбуткові наслідки чекають підприємство у разі отримання та повернення позики, ми з вами, дорогі друзі, зараз і розберемося.
  • Фіндопомога від нерезидента: враховуємо інвалютні нюанси Напевно у кожного суб’єкта господарювання, який хоча б раз відчував дефіцит власних оборотних коштів, виникало запитання: де знайти необхідні суми, щоб підприємство нормально функціонувало і розвивалося? Враховуючи непросту ситуацію в нашій економіці, знайти помічників у цій справі в ріднім краї не надто просто. Тому своєрідною «паличкою-виручалочкою» тут може стати позика від нерезидента. Але, одержуючи таку допомогу, важливо пам’ятати: предмет договору тут — грошові кошти, виражені в іноземній валюті. А отже, підприємству-позичальникові, крім власне «позикових» нюансів такої операції, доведеться враховувати ще й її «інвалютну» складову. Про те, як це правильно зробити в нинішніх умовах, ми з вами зараз і поговоримо.
  • Позика і єдиний податок, або Як ускладнити спрощене Із попередніх статей сьогоднішнього номера ви, шановні читачі, вже помітили, що питання обліку поворотної фінансової допомоги, не завжди розглядаються однозначно. Здавалося б, спрощена система за визначенням мала б забезпечувати більш простий підхід до обліку позик. Але і тут податківці не зраджують своїй звичці ускладнювати навіть, здавалося б, елементарні речі. Замість вже вирішених проблем народжуються нові. Про них і поговоримо.
  • Вчора був Василь, а сьогодні — Петро (зміна статусу та оподаткування поворотної фіндопомоги) Рухаючись далі, простежимо податковооблікову долю поворотної фіндопомоги, отриманої суб’єктом господарювання на одній системі оподаткування, а тієї, що повертається, — на іншій. Так само дізнаємося, чи змінюється порядок обліку фіндопомоги, якщо свій статус протягом строку користування сумою допомоги змінює позикодавець. Усі ці цікаві ситуації розберемо просто зараз.
  • Бухгалтерський облік позики у позикодавця і позичальника При всій багатоманітності теми з податковим обліком позик, не можна забувати і про бухгалтерський облік. Можливо, він потребує менше уваги, але знати бухоблікові принципи для позик потрібно. В тому числі й для того, аби використовувати ці принципи у податковому обліку, бо часто це буває необхідно. «Бо Господь, Бог твій, поблагословить тебе, як був тобі обіцяв, так що ти позичатимеш багатьом народам, а сам не будеш позичати ні від кого...» (Біблія, Повторення Закону 15:6)
  • «Просю выдать во временное пользование бутыль самогону» Чи були настільки юридично «підковані» ті жителі Северинівки, які в безсмертній повісті О. Козачинського «Зелений фургон» просили видати в тимчасове користування олію чи бутель самогону?.. Швидше за все, вони й не підозрювали про існування якихось складних юридичних конструкцій цієї операції, просто була така традиція — видавати речові докази в тимчасове користування. Як не дивно, схожа операція в ЦКУ існує (зрозуміло, не речдоками) і називається позика річчю. Інформація сьогоднішнього номера буде не повною, якщо не розглянути і цей вид позики. Якщо юридично він практично нічим не відрізняється від позики грошовими коштами, то в податковому та бухгалтерському обліку є істотна специфіка.
  • Коли присвоїти гроші (строк позовної давності щодо ПФД) Гарне запитання надійшло до редакції. Його автор цікавиться, коли можна присвоїти гроші, отримані у вигляді поворотнї фіндопомоги. Цитуємо: «Підприємство-загальносистемник отримало поворотну фіндопомогу строком на 1 рік. Проте рік уже минув, але позикодавець не наполягає на її поверненні. Який строк позовної давності за такою заборгованістю? Які податкові наслідки слід чекати після її закінчення?» Цей випадок, поза сумнівом, буде цікавим усім нашим читачам.
  • Процентні позики: для кого з нефінустанов? Чи може підприємство, яке не є фінансовою установою, видавати процентну позику іншим підприємствам а також фізичним особам?
  • Позика і вексель Чи можна заборгованість за грошовою позикою погасити векселем?
  • Обмеження на позику готівкою Підприємець видав позику готівкою на суму понад 10 тисяч грн. Чи є правомірною така його дія?
  • Позичили грошей чи надали оподатковуваний дохід? Підприємство надало працівнику безвідсоткову позику. Чи потрібно суму такої позики обкладати ПДФО?
  • Календар бухгалтера на грудень 2014 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі