№53

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2014/№ 53 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Довіряй, але перевіряй: сутність та призначення довіреності Видача довіреності належить до так званих фідуціарних правочинів (від лат. fiducia — довіра, упевненість) або, інакше кажучи, до правочинів, заснованих на особливих, довірчих відносинах. І недарма: видаючи її, ви, без перебільшення, вручаєте себе (у певному обсязі) в руки представника, унаслідок чого його дії прирівнюються до ваших. Аби кому такі повноваження не передаси… але це теорія. На ділі ж довіра в подібних відношеннях — розкіш, яка зустрічається нечасто. Отже, при складанні та видачі довіреності потрібно бути пильним. З одного боку, це допоможе представнику. З іншого боку — вам, якщо він не виправдає очікувань. Впоратися з цим завданням вам допоможе цей тематичний номер і, зокрема, ця стаття.
  • Директор підприємства (філії) та довіреність Директор — перша особа підприємства, тому його особа доволі відома ☺. Щоправда, така популярність поширюється, як правило, лише на власників підприємства, його працівників та деяких інших осіб. Але як про це дізнається новий контрагент? Інакше кажучи, як він дізнається про те, що підпис у договорі дійсно належить директору підприємства-контрагента? Про це та деякі інші нюанси, пов’язані з представницькими повноваженнями директора, ви зможете прочитати в цій статті.
  • Складаємо довіреність — дотримуємося форми Якщо ви дочитали номер до цього місця, то у вас вже повинна була сформуватися думка про довіреність як про дуже серйозний документ. При цьому за загальним правилом чим серйозніше документ, тим суворіші вимоги до його оформлення. Чи працює це правило у випадку з довіреністю? І так, і ні… Якщо говорити про обов’язкові реквізити, то їх у ній не так багато. Але загалом до її змісту (у тому числі, до опису дій, що доручаються) потрібно поставитися дуже уважно. Що стосується нотаріального посвідчення, то тут все, головним чином, залежить від суті правочину, що доручається. Про все це ви зможете прочитати в цій статті.
  • Якщо представник перебрав міру… (перевищення повноважень) У представницьких відносинах далеко не завжди все відбувається «гладко». Так, іноді з тих чи інших причин представники перевищують свої повноваження. Чи спричинюють такі дії наслідки для особи, яку представляють? Про це ви зможете дізнатися з цієї статті.
  • Довіреність на одержання ТМЦ Найбільш популярною довіреністю в діяльності суб’єктів господарювання, звісно, є довіреність за ф. № М-2. Вона — невід’ємний супутник одержання/відпустку товарів і не тільки. Хто і в яких випадках повинен пред’являти/вимагати таку довіреність? Як її правильно скласти? Які наслідки очікують суб’єктів господарювання, що ігнорують вимоги про наявність цього документа? Коли вона і зовсім не потрібна? Розглянемо ці важливі питання.
  • Чи може зарплату за працівника отримати сусід? (довіреність на отримання зарплати) Погодьтеся, день видачі зарплати — це майже свято ☺. Але, на жаль, не всі та не завжди можуть отримати її в день видачі (зокрема, через хворобу, відрядження тощо). Чи можна якось виправити ситуацію для таких працівників? Так, така можливість є. Про те, як її реалізувати, читайте в цій статті.
  • Довіреність і податкові документи Серед запитань, що надходять від наших читачів на «Гарячу лінію», популярними залишаються запитання щодо «податкових документів», а саме податкової накладної та податкових декларацій. Як завжди, раді відповісти на них.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі