Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався серпень

Помилки за додатковою базою ЄСВ

Вимога про сплату ЄСВ у частині нарахувань з мінзарплати вдарила не тільки по кишені підприємств і підприємців, а й по робочому часу бухгалтера. З початку року в багатьох ум за розум зайшов, коли треба було розбиратися, доплачувати чи не доплачувати, і відображати ЄСВ у звіті за ф. № Д4.

Але й після подання звітності не всі змогли зітхнути з полегшенням. Причиною цього стали виявлені помилки. Як же правильно відобразити в поточному звіті за ф. № Д4 доплати ЄСВ за минулі періоди чи, навпаки, відсторновану переплату через донарахування до МЗП у місяці звільнення? Прочитайте нашу статтю, отримайте відповіді — і заповнення звіту займе у вас лічені хвилини.

В. Боршовська, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 62, с. 39

Негосподарсько-неоподаткований ПДВ

Як відомо, з 1 липня 2015 року набули чинності зміни до ПКУ, які передбачають принципово інший порядок відображення «вхідного» ПДВ за придбаними товарами (послугами), які надалі використовуються в неоподатковуваних операціях або негосподарській діяльності.

Покупець повинен повністю включити цей ПДВ до складу податкового кредиту та компенсувати його відображенням податкових зобов’язань. Причому стосується це й тих, хто здійснює розподіл згідно зі ст. 199 ПКУ. На перший погляд, нічого складного. Але якщо копнути дещо глибше, з’явиться чимало запитань. Саме на ці запитання ми відповідаємо в цьому номері нашого видання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 63

ПДВ з 1 липня: що в результаті вийшло? (коментар до Закону № 643)

29 липня 2015 року набув чинності Закон України від 16.07.2015 р. № 643-VIII. Саме він обнулив відому формулу, змінив порядок розрахунку «бонусів», які збільшують реєстраційний ліміт, і запровадив низку інших новацій. Це і продовження строків реєстрації ПН, складених у липні-вересні, і відновлення 365- денного строку для відображення ПН, і скасування двох обов’язкових реквізитів ПН, і уточнення щодо відображення РК, і скасування додаткових «необоротних» перерахунків та багато іншого.

Л. Солошенко, М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 64, с. 4

Нове у сфері РРО

Багато галасу наробила спроба тотального впровадження РРО. Передбачалося, що використовувати його будуть усі, хто працює з готівкою, навіть єдиноподатники (гр. 2 і 3). Проте в результаті саме для цієї категорії зробили послаблення, запровадивши загальновідомий мільйонний критерій.

У цьому номері ми окремо розглянули, як тепер бути єдиноподатникам кожної групи, а також звернули увагу на інші нововведення. Серед них — новий підхід до застосування штрафів, дії суб’єктів господарювання в разі поломки РРО, питання фіскалізації ПТКС і торговельних автоматів, питання необхідності застосування РРО в разі закупівлі в населення тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 65

Декларація з ПДВ за липень, або Як заповнити «стару» форму на «новий» лад

Липнева декларація з ПДВ для всіх без перебільшення стала справжнім ребусом. Адже з’явилася надзадача охопити неосяжне: поєднати «стару» форму з «новими» правилами обліку ПДВ. Благо, деякі роз’яснення вже прозвучали з вуст самих податківців. Хоча білі плями все ж залишаються. Заповненню цих пропусків присвячено цю статтю, побудовану у стилі «від рядка до рядка».

Л. Солошенко, А. Бобро, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 66, с. 4

ПДФО і військовий збір

Якщо фізособа отримує дохід від підприємця або підприємства, тобто податкових агентів, то клопоти про стягнення з нього ПДФО і військового збору ляжуть на їх плечі. Але види доходів не обмежуються заробітною платою або винагородами за цивільно-правовими договорами. Ви можете виплачувати й рідші і навіть «екзотичні» доходи: видані візитки, дохід від продажу тварин, нерухомості у Криму, компенсація вартості проїзду тощо. Чи потрібно їх оподатковувати та за якими правилами?

Відповіді на ці запитання, а також іншу корисну інформацію ви дізнаєтеся в цьому спеціальному випуску. Крім того, у ньому ви зможете ознайомитися з роз’ясненнями фахівців ДФСУ і коментарями редакції з найрізноманітніших запитань, пов’язаних з виплатами доходів фізособам.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 67

Примарний дохід, реальні штрафи і нереальні податки

У кризові часи чимало роботодавців стали «заручниками ситуації» і намагаються урізувати витрати, у тому числі й на оплату праці працівників. Наприклад, через тимчасову відсутність грошей на рахунку не нараховують зарплату співробітникам або «забувають» про її індексацію. Безперечно, це порушення трудового законодавства і роботодавцям загрожують значні розміри штрафних санкцій, дізнатися про які ви можете у статті.

Але одразу ж виникає інше запитання: чи потрібно в такому разі нараховувати ЄСВ, ПДФО і ВЗ на «повітря»? Логіка роботодавців: «немає доходу — немає нарахувань та утримань». А ось інтуїція податківців підказує інше. На запитання, на чиєму боці буква закону, ви також отримаєте вичерпну відповідь.

Я. Клиженко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 68-69

РРО для мільйонерів-єдинників: податківці пояснили «з коли»

Ще раз нагадаємо, що з 23.07.2015 р. набули чинності нові правила, що стосуються застосування РРО єдиноподатниками. Основна ідея цих правил така: у разі перевищення ФОП — єдиноподатниками груп 2 і 3 в календарному році обсягу доходу 1 млн грн. їм доведеться запроваджувати РРО. Проте додатковим тягарем висять і «старі» норми, що приписують свої строки застосування РРО.

Ураховуючи це, податківці все ж таки дали час підготуватися до застосування РРО. Якщо ФОП гр. 3 перевищив мільйонний критерій у першому півріччі 2015 року, то він повинен буде застосовувати РРО тільки з 1 жовтня 2015 року, а групи 2 — з 1 січня 2016 року.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 70, с. 35

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі