№75

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 75 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Основні засоби: даємо визначення Щоб підприємству грамотно відобразити надходження матеріальних активів в обліку, потрібно перш за все з’ясувати для себе джерело джерел, визначити їх приналежність. Тому почнемо з визначення основних засобів (ОЗ) в обліку підприємства. Адже від нього доведеться відштовхуватися при здійсненні решти операцій з активом, що надійшов на підприємство.
  • Класифікація основних засобів Одне з головних питань, на яке повинен відповісти бухгалтер при обліку купленого (створеного або отриманого безоплатно) об’єкта ОЗ: до якої групи віднести такий об’єкт? Упевнені, кожен з вас розуміє важливість цього завдання. Вирішувати його будемо просто зараз.
  • Формуємо первісну вартість придбаних основних засобів Мабуть, жодне підприємство не обходиться у своїй діяльності без основних засобів. Наприклад, важко уявити собі виробничий цех без верстатів, технологічного обладнання і приладів, магазин — без РРО, ваг, прилавків і холодильного устаткування, а транспортне підприємство — без машин та механізмів. Зрозуміло, що всі ці об’єкти під час надходження на підприємство важливо правильно зарахувати на баланс. Орієнтиром для цього слугує їх первісна вартість. Давайте, друзі, разом з’ясуємо, як її формують і від чого залежить її розмір.
  • Купуємо основні засоби у кредит У цілому облік придбання необоротних активів за рахунок позикових коштів і на умовах товарного кредиту не відрізняється від обліку придбання таких активів за грошові кошти (див. с. 22). Але деякі особливості тут усе ж таки є. Це проценти за користування фінансовим або товарним кредитом. Чи беруть вони участь у формуванні первісної вартості куплених основних засобів, ми з вами й дізнаємося з цієї статті.
  • Купуємо ОЗ за гроші: відображаємо в обліку Придбання основних засобів за грошові кошти — мабуть, найпоширеніший варіант надходження таких матеріальних цінностей на підприємство. Давайте з’ясуємо, як документально оформляють таке надходження і як відображають його в обліку.
  • Придбаваємо основні засоби за кордоном Не завжди відповідні за функціями, технічними характеристиками та ціною машини, обладнання, інструменти можна знайти на вітчизняному ринку. Але вихід у цьому випадку є — придбати потрібні об’єкти основних засобів можна в закордонних постачальників. Як то кажуть, були б гроші. Про те, як таке придбання відобразити в обліку підприємства, ми зараз з вами й поговоримо.
  • Безоплатні ОЗ: відображаємо «солідний» подарунок в обліку Подарунки завжди приємні. Особливо, якщо вони дорогі та корисні і прослужать не один рік. Такий подарунок підприємству-отримувачу «прийняти» обліково слід як об’єкт основних засобів (ОЗ). Особливості церемонії прийняття та обліку дорогого подарунка й розглянемо прямо зараз.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі