Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа — 2017

Напередодні Нового року прийнято підбивати підсумки року, що минув. У бухгалтерських буднях подій було чимало — це і блокування ПН, і трудові перевірки з гігантськими штрафами тощо. Ось і ми також вирішили підбити підсумки року, що минає. У сьогоднішньому номері було зібрано всі ті гучні питання, про які ми писали протягом 2017 року. Безумовно, не скрізь відбувалися кардинальні зміни. Але оскільки бухгалтер стикається з ними день у день, ми не могли їх оминути. Ми чітко розуміємо, що двох-трьох сторінок для охоплення тієї чи іншої теми — замало. Тож у цьому матеріалі згадаємо лише ключові моменти, а подробиці дивіться в тих публікаціях, на які посилаємося.

Для платників уже стало традицією розпочинати чи не кожен рік із чергової «податкової реформи». Не є винятком і 2017 рік, із початком якого платники зіткнулися із масштабними змінами, які принесли Закони № 1791 і № 1797. Давайте згадаємо ключові аспекти тих нововведень!

ПДВ

Строки реєстрації ПН/РК. Податкова реформа-2017 установила, що ПН/РК, складені в першій половині місяця, реєструються до останнього числа (включно) такого місяця, а ПН/РК, складені у другій половині місяця, — до 15 числа (включно) наступного місяця. Крім того, граничні строки реєстрації ПН/РК було офіційно збільшено від 180 до 365 днів. А наприкінці року внесли чергові зміни, і цей строк фактично став безстроковим (Закон від 09.11.2017 р. № 2198-VII).

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. До 2017 року штрафні санкції застосовувалися тільки у випадку несвоєчасної реєстрації РН/РК, які видаються покупцю. У 2017 році це правило було порушено, оскільки відповідне чітке формулювання зникло зі ст. 1201 ПКУ. Натомість з’явилася двозначна ремарка про те, що ЄРПН-штрафи не застосовуються до ПН, що не надається покупцю, «складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою». Фіскали потрактували ще так, що штрафи не застосовуються тільки до тих ПН, де ПДВ і так дорівнює нулю, а решту ПН, які не видаються покупцю, — можна штрафувати. Водночас Мінфін був більш лояльним: штраф не застосовується при реєстрації компенсуючої ПН при використанні товарів/послуг в операціях, звільнених від оподаткування (лист Мінфіну від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306).

Код УКТ ЗЕД/ДКПУ. До 2017 року код УКТ ЗЕД у ПН/РК мали зазначати тільки ті, хто постачав імпортні і підакцизні товари. У 2017 році було встановлено, що зазначені товари у ПН/РК, як і раніше, позначаються 10-значним кодом УКТ ЗЕД, а решту товарів — першими чотирма знаками їх коду УКТ ЗЕД. Більше того, у ПН/РК також необхідно вказувати коди послуг згідно з їх Держкласифікатором (теж на рівні чотирьох цифр). Причому цей реквізит ПН/РК є суттєвим, і, незважаючи на появу «залізної» норми про податковий кредит за зареєстрованою ПН/РК,

відсутність коду ПН/РК чи зазначення його з помилкою може призвести до втрати ПК

Недоплата за УР. До 2017 року недоплату, яка відображена в УР до декларації з ПДВ, платники сплачували «по-старому» — з поточного рахунка. Починаючи з 2017 року така недоплата, як і основна сума ПДВ-зобов’язань, сплачується з електронного рахунка (за винятком недоплати за УР до декларацій за періоди до 01.07.2015 р.).

Одначе реально це правило запрацювало тільки після внесення змін до підзаконної нормативки постановою КМУ від 19.07.2017 р. № 536 (від з 22.07.2017 р.)

Бюджетне відшкодування. Замість двох у 2017 році було запроваджено єдиний реєстр «ПДВшників», які мають право на бюджетне відшкодування. Відшкодування, як і раніше, має відбуватися у хронологічному порядку та за узгодженням з податківцями.

Блокування реєстрації ПН/РК. Це, мабуть, наймасштабніша новація 2017 року.

Починаючи з 01.07.2017 р. фіскали отримали право призупиняти реєстрацію ПН, які видавалися їм «підозрілими»

Аби довести «нормальність» своєї ПН, платники, яким призупинили ПН, повинні надавати спеціальній комісії ДФСУ повне пояснення щодо операції, яку фіксує зазначена ПН: починаючи від угоди з контрагентом і закінчуючи первинними документами, які підтверджують реальність зазначеної операції. Слабкою втіхою для платників стало те, що на дату блокування таких ПН за ними переривається строк давності для відображення ПК і строк реєстрації для застосування ЄРПН-штрафів. Адже на практиці впровадження зазначеної системи призвело до блокування чи не усіх ПН у виробників і надавачів послуг.

Олії у вогонь додали зміни до наказу №567, якими встановлено додаткові критерії блокування РК, що призвело до тотальної зупинки реєстрації практично усіх зменшуючих РК і РК на зміну номенклатури.

Неоднаковість і суб’єктивність у застосуванні системи блокування ПН (особливо на етапі їх розблокування) спричинилися до того, що наприкінці року законодавці ухвалили рішення тимчасово призупинити роботу системи. Однак наразі невідомо, як це призупинення буде працювати.

Строк давності для податкового кредиту. У попередні роки податківці неодноразово говорили, що податковий кредит можна відображати аж до 1095 днів — через УР. Наприкінці року законодавці ухвалили зміни до ПКУ, згідно з якими податковий кредит відтепер можна включати до будь-якого ПДВ-періоду протягом 1095 днів без УР.

Отже,

відтепер, якщо ПН зареєстровано в ЄРПН, податковий кредит можна включати в декларацію з ПДВ за будь-який період протягом усіх 1095 днів

Тобто доти, доки ПН має статус податкового документа і доки діють строки давності, визначені ст. 102 ПКУ.

Податок на прибуток

Фінзвітність — додаток до декларації. Починаючи від 2017 року встановлено, що фінзвітність є додатком до декларації з податку на прибуток (п. 46.2 ПКУ), і цей додаток має спеціальне позначення — «ФЗ».

Переоцінки ОЗ і НМА. З 2017 року в ПКУ прямо прописано, що вартість ОЗ і НМА для цілей «податкової» амортизації встановлюється без урахування їх переоцінки — дооцінки чи уцінки (п.п. 138.3.1 ПКУ).

Прискорена амортизація. Для ОЗ групи 4, які введено в експлуатацію починаючи з 2017 року, встановлено можливість податкової амортизації за два роки. Зрозуміло, за умови дотримання певних умов (п. 43 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Різниці за невиробничими ОЗ і НМА. Встановлено нові правила визначення різниць у випадку ліквідації, продажу і ремонту невиробничих ОЗ і НМА.

Резерв сумнівних боргів. До п. 139.2 ПКУ, нарешті, унесли зміни, які дозволяють зменшувати фінрезультат до оподаткування при списанні безнадійної заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів.

Податок на нерухомість. Починаючи з 2017 року

податок на прибуток більше не зменшується на суму податку на нерухоме майно

Нові різниці. У розд. ІІІ ПКУ додано нові різниці — фінрезультат має збільшуватися на суми витрат, пов’язаних з безоплатними передачами (п.п. 140.5.10), господарськими санкціями (штрафи, пені, неустойки) (п.п. 140.5.11), а також на суму доходів, отриманих платником податку на прибуток як оплата за товари, відвантажені під час перебування на спрощеній системі (п.п. 140.5.12).

Перехідні доходи/витрати. Доходи і витрати, які було враховано в податковоприбутковому обліку до 01.01.2015 р., але які в бухгалтерському обліку відображалися після 01.01.2015 р., на об’єкт оподаткування податком на прибуток після 2015 року не впливають.

Адміністрування

У царині адміністрування 2017 рік запам’ятається платникам запровадженням електронного кабінету, запровадженням реєстрації індивідуальних консультацій та спецправилами підтвердження звітності для платників із зони АТО, які отримують право складати фінзвітність навіть за відсутності первинних документів.

Інше

РРО. Для продавців технічно складних побутових приладів уведено обов’язкове проведення операцій з продажу таких приладів через РРО. Незалежно від обсягу доходів і системи оподаткування.

Підприємці-загальносистемники. ФОПам на загальній системі оподаткування, нарешті, офіційно було дозволено амортизувати ОЗ та включати їх вартість до складу своїх витрат (за винятком автомобілів, житлових будинків і земельних ділянок). Крім того, підприємцям-загальносистемникам дещо уточнили склад їхніх доходів і витрат.

Акцизний податок. Скасовано роздрібний акциз з продажу пального, а також встановлено, що не вважаються реалізацією операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального у споживчій тарі ємністю до 2 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками (доповнено абзац другий п.п. 14.1.212 ПКУ). Тим самим полегшено життя супермаркетам та іншим торговцям, які реалізовують у дрібній тарі будь-які види «пального» (у тому числі розчинники типу вайт-спірит тощо).

Спецводорента. Встановлено, що з 01.01.2018 р. сплачувати спецводоренту будуть тільки первинні водокористувачі. Отже, для вторинних водокористувачів 2017 рік повинен би стати останнім роком, протягом якого вони сплачували спецводоренту. Однак, за найсвіжішою інформацією з Верховної Ради,

наприкінці року парламентарі планують ухвалити законопроект, згідно із яким вторинні водокористувачі залишатимуться платниками спецводоренти

Зазначений законопроект, зокрема, підтримує Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, про що повідомляє газета «Голос України»*.

* Див.: http://www.golos.com.ua/article/297431.

Що ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

«Перехідні» доходи/витрати: коли прибирати задвоєння?

2017, № 95, с. 3

2

Основні засоби та нематеріальні активи в обліку ФОП-загальносистемника

2017, № 13, с. 33

3

Податок на прибуток

2017, № 5, с. 4

4

Адміністрування «по-новому»

2017, № 5, с. 15

5

Інші цікавинки (РРО, акциз, місцеві податки, алкотютюн)

2017, № 3, с. 19

6

ПДВ-«покращення»

2017, № 3, с. 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі