Теми статей
Обрати теми

Складаємо розрахунок коригування

У разі зміни суми компенсації, повернення товару/передоплати, зміни, номенклатури при виправленні помилки в ПН складається РК. Протягом усього 2017 року зі складанням і реєстрацією РК були великі складнощі. Нагадаємо про все по порядку.

Момент складання РК. Єдиного правила тут немає. Усе залежить від конкретної ситуації:

— при поверненнях РК складають на дату першої події — повернення товару або повернення грошових коштів (при цьому якщо гроші поки що ще знаходяться в продавця, то на них не потрібно виписувати нової ПН);

— при зміні ціни податківці радять складати РК або на дату відвантаження (постачання) товарів, або на дату оплати (повернення) грошей (хоча правильніше було б орієнтуватися на дату підписання додаткової угоди);

— при зарахуванні коштів у рахунок інших постачань — РК складається на дату повернення товарів (а на дату додаткової угоди виписуємо нову ПН). Якщо ж ідеться про залік авансу, то РК складаємо на дату підписання додаткової угоди й одночасно нову ПН, але тільки якщо товари ще не були відвантажені (якщо товари вже було поставлено, то ПН уже була складена);

— при виправленні помилки в ПН РК складається на дату виявлення і виправлення помилки.

Зміна номенклатури. Окремо потрібно сказати про зміну номенклатури. Згідно з традиційними правилами потрібно складати один РК з двома записами (один на мінус, другий на плюс). Якщо першою подією була передоплата, то податківці рекомендували складати його на дату відвантаження нового товару (хоча правильніше було б зробити це на дату додаткової угоди). Потім вони передумали — зобов’язали складати два РК (один на зменшення, другий на збільшения). Це призводило до великих незручностей, оскільки сторонам для реєстрації цих РК потрібний регліміт.

Благо, остання версія податківців традиційна — можна обійтися одним РК

Причому рядки, що видаляються, нумеруються тим номером, яким вони були вказані в ПН, а нові рядки, що додаються, — новим наступним номером, якого в ПН не було (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 101, с. 2). Це дуже важливе правило, якщо ним нехтувати, може привести до того, що РК не буде зареєстровано.

РК за операціями з неплатником. Згідно з п.192.2 ПКУ зменшувати ПЗ при операціях з неплатником можна тільки в разі повернення раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачеві повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів.

Цією нормою не охоплені повернення передоплат і неоплачених постачань. Незважаючи на це, податківці розумно роз’яснили ситуацію — і в тому, і в іншому випадку ПЗ зменшувати можна. А ось якщо було часткове зменшення суми компенсації, податківці, схоже, забороняють коригувати ПЗ, хоча, по суті, ситуації мало чим відрізняються.

Ще один нюанс — повернення в роздробі. Протягом тривалого часу податківці дозволяли при поверненнях не складати РК, а враховувати повернення в поточній підсумковій ПН, тобто в тій ПН, яку складаємо в день повернення, просто зменшуємо на вартість повернених товарів. Це не зовсім відповідало ПКУ, але було дуже зручно і влаштовувало роздрібних продавців. Проте тепер вони поміняли позицію та вимагають за роздрібними поверненнями складання РК.

Виправлення помилок у ПН. Помилки бувають двох видів: сумові і несумові. Виправити помилки першої категорії можна шляхом складання РК з двома рядками: «на мінус» — показники, що виправляються, «на плюс» — правильні. Друга категорія багатогранніша:

— якщо помилка допущена в заголовній частині (окрім ІПН) — складається РК з правильно заповненою заголовною частиною, таблична частина не заповнюється;

— помилка в номері/ІПН/даті виправляється шляхом складання зменшуючого РК (анулює ПН) і нової ПН з правильною датою або номером (зверніть увагу, що тут можливий штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН, якщо строк реєстрації минув);

— помилка в табличній частині — заповненням одного РК з двома рядками «на плюс» і «на мінус».

Реєстрація РК і блокування. РК реєструється в ті ж строки, що і ПН: складені з 1 по 15 календарний день (включно) — до останнього дня місяця, складені з 16 по останній день — до 15 дня (включно) місяця, наступного за місяцем складання. Порушення цих строків багате на штраф (ст. 1201 ПКУ). Граничний же строк реєстрації донедавна складав 365 днів. Проте з 3 грудня (Закон України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII) його скасували — тепер РК (так само як і ПН) можна зареєструвати безстроково.

При цьому якщо РК збільшуючий, нульовий або не підлягає наданню одержувачеві, його реєструє постачальник, якщо РК зменшуючий — одержувач.

За загальним правилом на РК поширюються ті ж премудрощі призупинення реєстрації, що і на ПН. Є лише одна відмінність: з 13 жовтня наказом № 567 для РК уведений свій, особливий критерій блокування. Так, РК (виписаний на платника ПДВ) блокується, якщо відбувається:

— зміна вартості товару/послуг більше ніж удвічі;

— та/або зміна номенклатури товарів/послуг (кодів УКТ ЗЕД — зміна перших чотирьох цифр, для кодів ДКПП — перших двох цифр).

Якщо президент підпише Закон (законопроект 6776-д), то після його публікації блокування ПН/РК тимчасово скасовується, а строк безштрафної реєстрації зменшуючого РК, виписаного на платника ПДВ, буде сформульований по-іншому:

одержувач повинен його зареєструвати протягом 15 календарних днів з дня отримання цього РК

Зрозуміло, це зніме проблему застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК, якщо постачальник затягує з його передачею покупцеві.

До речі, для того щоб розблокувати зменшуючий РК, пояснення та копії документів для розблокування повинен подавати продавець, а не покупець.

І ще одна особливість: якщо ПН заблокована, то і РК до неї зареєструвати не вийде.

Відображення в декларації. Зменшуючий РК покупець повинен відобразити в декларації у зменшення ПК уже в періоді проведення перерахунку (тобто не має значення, зареєстрований РК чи ні), а покупець зможе зменшити ПЗ тільки в періоді реєстрації РК (якщо реєстрація відбулася вчасно, то ПЗ можна зменшити в періоді виписки РК).

Збільшуючий РК, навпаки, постачальник повинен відобразити в збільшення ПЗ уже в періоді проведення перерахунку (і не має значення, зареєстрований РК чи ні), покупець же зможе відобразити збільшення ПК тільки після реєстрації РК (якщо реєстрація відбулася вчасно, то ПК можна збільшити в періоді виписки РК)

І ще один нюанс. Помилково виписані ПН, так само як і РК, що їх виправляють, не відображаються в декларації. Якщо ДФСУ про це постійно говорить, то податківці на місцях настійно вимагають зворотного й у разі невідображення складають ППР. На жаль, невідображення зареєстрованих помилкових ПН/РК може призвести до необґрунтованого зменшення регліміту.

Що ми ще писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Важливо! Міняємо номенклатуру одним РК

2017, № 101, с. 2

2

Нові критерії блокування ПН, або Усіх — під «блокувальний» прес!

2017, № 99, с. 10

3

Складаємо розрахунок коригування

2017, № 92

4

Повернення в роздробі — через РК до підсумкової ПН!

2017, № 63, с. 3

5

Повернення, залік, зміна номенклатури: як провести ПДВ-коригування

2017, № 43, с. 10

6

Коригуємо умовні ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ: коли (не) потрібний РК

2017, № 25, с. 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі