Теми статей
Обрати теми

Оприбуткували товар за 1 грн.: наслідки

Ольховик Ольга, податковий експерт
У 1 кварталі 2018 року оприбуткували товар за 1 грн. за одиницю (оскільки документи від постачальника на момент оприбуткування були відсутні і його точна вартість була невідома). До кінця кварталу цей товар був реалізований. А документи від постачальника надійшли лише у травні, коли період був уже закритий і звіти здані. Як бути?

Оприбуткувавши товар за 1 грн. за одиницю, ви припустилися помилки, яку необхідно виправити. У бухгалтерському обліку відповідне коригування здійснюють поточним періодом — зміни до фінансової звітності за 1 квартал не вносять. А ось «першоквартальну» декларацію з податку на прибуток (звичайно, якщо підприємство звітує поквартально) краще уточнити. Пояснимо детальніше.

Оскільки товар оприбуткований за 1 грн. за одиницю, а не за справедливою вартістю (як того вимагає п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»), то вважати таку операцію «самозадокументованою» (згідно з п. 2.6 Положення № 88*) не можна.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Тобто відбутися складанням внутрішнього документа, тим самим обґрунтувавши факт оприбуткування товару за вартістю, що відрізняється від вартості, зафіксованої в документах постачальника, тут не вийде.

Цю ситуацію однозначно слід розглядати як помилку (звичайно, крім випадку, коли справедлива вартість одиниці товару коливається в «одногривневому» діапазоні).

У бухгалтерському обліку таку помилку виправляють поточним періодом (оскільки вона внутрішньорічна**) методом додаткових записів. Тобто в періоді отримання документів від постачальника на суму реальної первісної вартості товару мінус 1 грн. слід відобразити проводки: 1) Дт 281 — Кт 631, 2) Дт 902 — Кт 281, 3) Дт 791 — Кт 902.

** Детальніше про виправлення помилок поточного року див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 28.

Якщо товар був придбаний з ПДВ (і підприємство є ПДВшником), то суму податкового кредиту теж потрібно довідобразити: Дт 644/1 — Кт 631.

Здійснюють такі коригування на підставі бухгалтерської довідки. У ній вказують зміст помилки, причину її виникнення, суму і кореспонденцію рахунків, якою помилка виправлена.

Більше про механізм виправлення бухпомилок див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 4.

Жодних змін до фінансової звітності за 1 квартал вносити не треба. А ось «першоквартальну» декларацію з податку на прибуток ми радимо виправити

І це попри те, що об’єкт оподаткування за 1 квартал завищений (тобто недоплата не вилізе), а при складанні піврічної декларації ситуація вирівнялася б і без виправлень***.

*** Чому все-таки краще уточнитися, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 7.

Нагадаємо, що уточнитися можна двома способами (п. 50.1 ПКУ):

1) подати уточнюючу декларацію (УД) до декларації за 1 квартал 2018 року (детальніше про виправлення через УД див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 18);

2) відобразити уточнені показники у складі декларації за 1 півріччя 2018 року, заповнивши до неї додаток ВП (детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 22).

Зауважте: повторно додавати фінансову звітність за 1 квартал 2018 року до декларацій, що виправляють «внутрішньорічні» помилки, не треба. Це випливає з роз’яснення податківців (див. БЗ 102.23.02), в якому сказано: платник може не подавати фінансову звітність повторно, якщо її показники виправленню не підлягають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі