Теми статей
Обрати теми

Формула регліміту та її складові

Павленко Олексій, податковий експерт
«Це повинен знати кожен»1… платник ПДВ. У цій статті йтиметься про формулу СЕА, згідно з якою розраховується дуже важливий показник — сума ПДВ, на яку платник може зареєструвати ПН і РК в ЄРПН (так званий регліміт). Розглянемо детально всі складові цієї формули, щоб наші читачі могли легше орієнтуватися в тому, що їм там ПЗ СЕА нараховує…

1 Так у СРСР називалися масові брошури із цивільної оборони ☺.

Спочатку зазначимо, що про формулу СЕА (далі — формула регліміту) та її показники ми вже детально писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 5 і 2016, № 55, с. 24. Але на прохання читачів, оскільки відтоді вже пару років минуло ☹ і відбулася низка пов’язаних із цим нормативних та інших змін, ми вирішили зробити римейк.

Формула

Формула регліміту в її «базовому» вигляді викладена в п. 2001.3 ПКУ. Проте, окрім основних її показників, які наведені в цьому пункті, у формулі беруть участь ще три, про які йдеться в пп. 34 і 341 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Про це прямо зазначено в самому ж п. 2001.3 ПКУ.

Показники формули регліміту обчислюються з 1 липня 2015 року. Усі основні показники формули (окрім ∑Овердрафт, а з вересня 2017 року — також і окрім ∑Перевищ2) обчислюються з 01.07.2015 р.3 наростаючим підсумком. Під час розрахунку показників ∑НаклОтр і ∑НаклВид також використовуються РК, складені (і зареєстровані в ЄРПН), починаючи з 1 липня 2015 року до ПН, складених до 1 липня 2015 року, які підлягали наданню покупцям — платникам ПДВ.

2 Цей показник теж повинен рахуватися наростаючим (див. п. 2001.3 ПКУ і п. 11 Порядку № 569), але фіскали на це начхали, і він тепер рахується дивним чином: окремо за кожним місяцем, але з урахуванням підсумків минулих періодів (чим іноді незаконно зрізується регліміт) — див. нижче.

3 Або — з дати реєстрації платником ПДВ — для платників, зареєстрованих після цієї дати.

Нижче ми наводимо діючий варіант формули регліміту з урахуванням усіх її складових — як основних, так і трьох додаткових:

img 1

Для розрахунку показників ∑НаклОтр, ∑НаклВид і ∑Митн використовуються документи (ПН, РК, МД, аркуші коригування і додаткові МД), складені починаючи з 1 липня 2015 року. А ось будь-які інші документи, згадані в пп. «а» — «в» п. 201.11 ПКУ, на підставі яких відображається ПК (так звані замінники ПН), у розрахунку формули не беруть участі й регліміт не збільшують ☹.

Тепер перейдемо до характеристики і тонкощів обчислення кожного з показників формули регліміту з орієнтиром на відповідні до цих показників рядки основного Витягу із СЕА за формою F/J1401206 (далі — Витяг) щоб читачам було простіше зрозуміти, звідки береться кожна цифра Витягу і на чому їх «нагрівають».

∑Накл

«Заголовний» рядок б/н Витягу або — «його величність» регліміт — результат формули, що показує платникові, на яку суму ПДВ він може в конкретний момент зареєструвати ПН і РК у ЄРПН;

У Витягу він розраховується за таким алгоритмом:

img 2

Сума цього показника Витягу, сформованого на день подання декларації з ПДВ, відображається у «віконці» за рядком 19.1 декларації, будучи при цьому граничною для відшкодування ПДВ (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ). Повернення сум з рахунку СЕА теж можна робити тільки в межах суми регліміту (п. 21 Порядку № 569).

У разі реорганізації платника сума регліміту (∑Накл), що була в нього на момент держреєстрації його припинення, повинна перейти до правонаступника, а у разі поділу/виділення — регліміт розподіляється між особами пропорційно отриманим ними за розділовим балансом частинам майна (останні два абзаци п. 2001.3 ПКУ).

∑НаклОтр

Рядок 1 Витягу — загальна сума «вхідного» ПДВ за зареєстрованими в ЄРПН на платника ПН і РК починаючи з 1 липня 2015 року і по дату/час Витягу4. Нагадаємо, що в цьому показнику враховуються і суми ПДВ за ПН, виписаними самим платником на суму послуг, отриманих ним від нерезидентів згідно з п. 208.2 ПКУ (реєстрація в ЄРПН таких «нерез-ПН» теж вимагає наявності регліміту). Зазначимо, що показник ∑НаклОтр покупцям «псують» також «зменшуючі» РК до ПН, які зобов’язані реєструвати вони, а не продавці (п. 16 Порядку № 569). Крім того, щоб мати можливість зареєструвати такі РК, у покупця на момент реєстрації має бути необхідна сума регліміту (∑Накл).

4 В обчисленні цього показника також беруть участь зареєстровані в ЄРПН РК, складені починаючи з 1 липня 2015 року до ПН з датою виписування до 1 липня 2015 року.

Невідображення або несвоєчасне відображення платником сум ПДВ за ПН і РК у складі ПК за декларацією на показник ∑НаклОтр, як і на результат формули (суму регліміту), не впливає

На ці показники безпосередньо впливає тільки сам факт реєстрації ПН і РК в ЄРПН.

Крім того, зазначимо, що в результат цього рядка Витягу повинні включатися і суми показника формули — ∑НаклОтрКас (див. про нього нижче).

∑Митн

Рядок 2 Витягу — загальна сума сплаченого «ввізного» ПДВ починаючи з 1 липня 2015 року і по дату/час Витягу. Нагадаємо, що такі суми сплачуються на митниці, тобто без використання електронного ПДВ-рахунку. Цей показник формується в СЕА на підставі даних митних декларацій (МД), поданих до контролюючого органу платником, з урахуванням аркушів коригування (+/-) і додаткових МД (+/-), складених з 01.07.2015 р. Із цим показником на практиці не все гладко. Суми «ввізного» ПДВ можуть бути не враховані в СЕА, якщо в графі В МД не був зазначений (чи зазначений неправильно) додатковий реквізит — податковий номер (код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника/реєстраційний (обліковий) номер платника) особи, що претендує на ПК. Про «механізм» зазначення в МД цього «додаткового реквізиту» і про типи МД, у яких він повинен зазначатися, див. у листі ДФСУ від 15.12.2014 р. № 15182/7/99-99-24-02-02-17 і БЗ 101.17 (див. на цю тему також лист ДФСУ від 28.05.2015 р. № 11245/6/99-99-19-03-02-15). Крім того, у БЗ 101.17 фіскали зазначають, що для виправлення помилки, допущеної в МД у коді ЄДРПОУ, або у разі незазначення такого коду особи, що претендує на ПК за «ввізним» ПДВ, необхідно звернутися у відповідну митницю ДФС для оформлення аркуша коригування до МД.

∑ПопРах

Рядок 3 Витягу — загальна сума ПДВ, сплачена на електронний рахунок, починаючи з 3 серпня 2015 року і по дату/час Витягу як для оплати ПДВ-зобов’язань за поданими деклараціями, так і у вигляді «непланових» поповнень рахунку для реєстрації ПН/РК. Ця сума також включає «стартову» суму залишку коштів на рахунку платника в СЕА станом на 3 серпня 2015 року (яка у квартальників була зменшена на суму ПЗ за 2 квартал 2015 року).

Показник ∑ПопРах зменшується на суму коштів, заявлених платником у додатку Д4 до декларації на перерахування з електронного рахунку на поточний рахунок платника та/або до бюджету (в рахунок сплати податкового боргу з ПДВ або відстроченого ПЗ). Причому в такому разі зменшення цього показника і суми регліміту згідно з п. 21 Порядку № 569 відбудеться відразу — на дату подання декларації з додатком Д4. Тобто на заявлену до повернення (або до перерахування до бюджету в рахунок податкового боргу тощо) суму ПДВ відразу зменшиться показник рядка 3 Витягу (і сума регліміту), а повернення доведеться почекати ще мінімум днів п’ять… (Про повернення коштів із СЕА-рахунку детальніше читайте на с. 16 цього номера). Якщо Казначейство не поверне гроші протягом 10 днів від граничного терміну сплати податку за декларацією, з якою подали заяву на повернення і додаток Д4, неповернена сума має бути відновлена в показнику ∑ПопРах (останній абзац п. 21 Порядку № 569).

І ще, майте на увазі:

ПЗ фіскалів налаштоване так, що суми переплат, повернених з бюджету згідно з п. 43.4 ПКУ і п. 26 Порядку № 569 на СЕА-рахунок платника5, показник ∑ПопРах і відповідно ∑Накл (регліміт) не збільшують

5 Згідно з цими нормами переплати з ПДВ можуть повернути тільки на СЕА-рахунок.

∑Овердрафт

Рядок 8 Витягу сума середньомісячного розміру сум ПДВ, задекларованих платником за останні 12 звітних місяців до сплати до бюджету і погашених або розстрочених/відстрочених. Цей показник щокварталу повинен «автоматом» перераховуватися (протягом перших шести робочих днів такого кварталу) з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, за останні 12 звітних (податкових) місяців станом на дату такого перерахунку, які були задекларовані платником до сплати до бюджету (за рядком 18 ПДВшної декларації) і погашені (розстрочені або відстрочені).

Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього овердрафту і збільшення суми, отриманої згідно з поточним перерахунком. Тобто податок за декларацією останнього місяця/останнього кварталу в цих 12 місяцях не враховується (адже за ним нарахування ПЗ відбудеться вже в наступному місяці).

Наприклад, під перерахунок ∑Овердрафт станом на 1 жовтня 2018 увійдуть нарахування ПДВ за деклараціями з вересня 2017 року по серпень 2018 року включно. А також — УР, нарахування за якими були здійснені в періоді з 01.10.2017 р. до 01.10.2018 р.

Цей показник погіршують звітні періоди, в яких були відсутні ПЗ, а також ті задекларовані періоди, ПЗ за які не були погашені (відстрочені або розстрочені). «Молодим» (новозареєстрованим) платникам первинне збільшення регліміту на ∑Овердрафт повинне відбутися протягом перших шести робочих днів кварталу, що настає за кварталом, у якому строк такої реєстрації досягне 12 звітних (податкових) місяців.

∑НаклВид

Рядок 4 Витягу загальна сума податку за виданими платником ПН і РК до таких ПН, зареєстрованими в ЄРПН. Тут наростаючим підсумком підсумовується ПДВ за всіма ПН і РК, виписаними і зареєстрованими в ЄРПН починаючи з 01.07.2015 р.6.

6 У розрахунку також беруть участь РК, складені починаючи з 1 липня 2015 року (і зареєстровані в ЄРПН), до ПН, що складені до цієї дати і підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ. Якщо «стара» ПН не була в ЄРПН, то спочатку потрібно зареєструвати її (на що не потрібен регліміт — п. 9 Порядку № 569), а потім уже РК до неї.

∑Відшкод

Рядок 5 Витягу — наростаючий підсумок сум, заявлених платником, починаючи з декларації за липень/3 квартал 2015 року, і в подальших деклараціях — до дати Витягу, до відшкодування з бюджету (з урахуванням коригувань за результатами перевірок і поданих УР — див. п. 9 Порядку № 569).

Нам не зрозуміло, на якій підставі фіскали і раніше, і зараз зменшують платникам регліміт шляхом незаконного збільшення показника ∑Відшкод на суму від’ємного значення, що направляється в погашення податкового боргу (у тому числі відстроченого або розстроченого) з ПДВ (рядок 23.1 старої форми декларації і рядок 20.1 діючої форми). Адже така сума однозначно не є сумою відшкодування (див. п. 200.4 ПКУ), а обґрунтування для включення цієї суми в ∑Відшкод, наведені фіскалами у БЗ 101.17 і в достатньо свіжому листі ДФСУ від 05.06.2018 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, виглядають непереконливо…

Облік усіх згаданих сум (як справжнього, так і псевдовідшкодування) у формулі відбувається на момент отримання (!) ДФС декларації з ПДВ або УР, що змінює ці показники.

∑Перевищ

Рядок 6 Витягу — згідно з п. 2001.3 ПКУ — це загальна сума перевищення ПЗ, зазначених платником у поданих податкових деклараціях (з урахуванням поданих УР до них), над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН і РК до таких ПН, зареєстрованих у ЄРПН. Цей показник перераховується при поданні декларації (і УР до декларацій, поданих за періоди починаючи з 01.07.2015 р.). Але, окрім цього, показник ∑Перевищ повинен змінюватися і в міру реєстрації в ЄРПН тих ПН/РК, які належать до вже задекларованих періодів.

Раніше цей показник розраховувався наростаючим підсумком, починаючи з декларації за липень/3 квартал 2015 року і закінчуючи останньою декларацією (або останньою зареєстрованою «минулоперіодною» ПН), поданою до моменту формування Витягу. Але з вересня 2017 року фіскали почали рахувати його помісячно, зробивши незаконні переналаштування в ПЗ СЕА під приводом змін з 01.01.2017 р. норм п. 2001.9 ПКУ. Від цих електронних «ДФСУ-маніпуляцій» постраждала безліч платників, оскільки показник ∑Перевищ став збільшуватися на суми, так званого «override» (так зазначалося у Витягу), що фактично повторно зменшували платникам регліміт на вже враховані у формулі суми перевищень ПЗ над зареєстрованими ПН/РК.

Детально про цю проблему і незаконні дії податківців ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3, а про те, як оскаржити це беззаконня, — див. 2017, № 91, с. 20.

Відрадно зазначити, що є ряд позитивних рішень судів, які змушують фіскалів відновити незаконно відібрані в такий спосіб суми регліміту

Див., наприклад: ухвалу Одеського апеляційного адмінсуду від 01.06.2018 р. у справі № 814/2113/177 (уже набрала чинності), рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 21.05.2018 р. у справі № 826/1390/188, рішення Запорізького окружного адмінсуду від 23.07.2018 р. у справі № 808/1569/189. Утім, нас здивувала дуже мала кількість судових спорів з приводу вкраденого в платників регліміту через незаконний спосіб розрахунку ∑Перевищ

7 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74407015#

8 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74169410#

9 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75637196#

Детальніше про судові тяжби за вкрадений (різними способами) у платників регліміт читайте на с. 26 цього номера.

Майте на увазі! Податківці налаштували ПЗ СЕА так, що показник ∑Перевищ може мати тільки додатне значення. При від’ємному значенні показника вважається, що його значення дорівнює нулю. Цей момент частенько дуже негативно впливає на показники регліміту платника, незаконно його збільшуючи через помісячний розрахунок ∑Перевищ. Причому через «хибний» алгоритм розрахунку цей показник іноді «роздувається» до таких розмірів, що результат формули — регліміт (∑Накл) стає від’ємним!

Детально про різні ситуації з виникненням ∑Перевищ, нюанси його розрахунку (і боротьбу з ним) читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7.

Додаткові показники

Вони визначені пп. 34 і 341 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ:

∑Перепл (рядок 9 Витягу) Загальна сума переплат з ПДВ (у тому числі помилкових), що була за особовим рахунком платника станом на 01.07.2015 р., на яку був одноразово збільшений регліміт (п.п. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Така сума у Витягу повинна залишатися незмінною.

∑ВЗ (рядок 7 Витягу) сума від’ємного значення, яка включається до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду, і сума непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, зазначеного в деклараціях з ПДВ за червень/2 квартал 2015 року (відповідно до пп. 4 і 5 п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Ця сума визначалася як сума рядків 24 і 31 декларації з ПДВ за червень/2 квартал 2015 року.

Стосовно цього показника фіскали спочатку проводили однобоку політику. Вони його в СЕА зменшували відразу — або за підсумками податкової перевірки, або при поданні платником УР до декларації за червень/2 квартал 2015 року, що зменшував від’ємне значення. Якщо ж платник подавав УР до такої декларації, збільшуючий ∑ВЗ, то податківці частенько просто не збільшували цю суму (і відповідно — суму регліміту). Продовжують проводити свою незаконну лінію в цьому питанні фіскали і зараз — див. лист ДФСУ від 30.08.2018 р. № 3779/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

Із цієї причини платники неодноразово зверталися до суду, який змушував податківців збільшувати ∑ВЗ згідно з оформленим УР до декларації за червень/2 квартал 2015 року. Детально про такі судові тяжби ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 15, с. 15.

Зазначимо, що суди продовжують приймати подібні рішення і змушують ДФСУ збільшувати регліміт

Як приклад можно навести ухвалу ВАСУ від 17.05.2017 р. у справі № 818/586/1610 постанови Київського апеляційного адмінсуду від 12.06.2018 р. у справах № 826/662/1811, № 826/15247/1712 і № 826/16936/1613.

10 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66851313

11 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74717299#

12 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74759156

13 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74759958

НаклОтрКас — сума ПДВ за ПН, складеними до 1 липня 2015 року, у платників, що застосовують касовий метод обліку з ПДВ відповідно до п. 187.10 ПКУ. Ці суми беруть участь в обчисленні суми регліміту на підставі декларації з ПДВ за той звітний період, у якому відображений ПК за такими ПН (після оплати постачання). Цей показник був введений п. 341 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до формули лише з 2016 року. До цього в «касовиків» при відображенні ПК за ПН/РК, складеними до 01.07.2015 р., регліміт не збільшувався. Цей показник у СЕА «спрацьовує» (збільшує регліміт) протягом 5 днів після граничного строку подання декларації. Для того, щоб цей показник збільшив регліміт, у декларації (або в УР), у тому числі в додатку Д5, мають бути відмітки про застосування касового методу.

Закінчення

Формула регліміту — штука тонка, і, як ви переконалися, на практиці рахується вона фіскалами дуже оригінально. Тому нерідкі випадки, коли кошти на СЕА-рахунку у платника є, а ПН (РК) через нестачу суми регліміту не зареєструєш. Частенько напередодні закінчення граничних строків реєстрації ПН/РК СЕА «раптом» починає збоїти і при фактичній наявності регліміту платникам неможливо зареєструвати ПН/РК. Ну, а потім — здрастуйте, штрафи за «1201»!

Та й при перерахуванні платниками коштів на СЕА-рахунок іноді кошти десь «гуляють» і зараховуються не того ж дня, а із запізненням. Через це платники можуть теж не зі своєї вини потрапляти під штрафи за «1201» (за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Загалом при роботі із СЕА будьте гранично обережні — інакше доведеться позиватися до фіскалів або розщедрюватися на штрафи.

Якщо вам щось у показниках формули не подобається/не сходиться, то тепер зручніше звірятися в електронному кабінеті або ж можна, окрім основного Витягу, замовити додатково Витяг у розрізі операцій — за формою F/J1401902 та/або Витяг про реквізити і залишок коштів на електронному рахунку — за формою F/J1402301, щоб, звіривши свої і СЕА дані, спробувати зрозуміти, що не так із реглімітом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі