Теми статей
Обрати теми

Прострочили реєстрацію ПН/РК? Не поспішайте «милити мотузок»

Павленко Олексій, податковий експерт
Ой, як боляче іноді «кусаються» штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (10 % — 50 % від суми ПДВ!)... Тому багато платників ПДВ, коли не встигають вчасно зареєструвати ПН/РК, намагаються якось виправляти ситуації, щоб не потрапити під такі штрафи. На цю, трепетну для багатьох «ПДВшників», тему сьогодні й поспілкуємося.

Не завжди бажання платників ПДВ (щодо реєстрації ПН/РК) збігаються з можливостями, а іноді й «бухсклероз» підводить, ось і доводиться викручуватися... Наведемо декілька «обхідно-штрафних» способів з практики за тими ситуаціями, коли граничний строк реєстрації ПН/РК уже «пройшов повз» платника.

Зсув першої події

Дуже часто уникають прострочення реєстрації, відсовуючи (за документами) дату першої події.

Перша — відвантаження (виконання) — переоформляються документи на пізнішу дату (найбільш безболісно — з першої половини місяця на другу).

Перша — передоплата — змінюється «Призначення платежу» в платіжці — зазвичай на поворотну фіндопомогу*. Потім за датою відвантаження виписують ПН, після цього — залік заборгованостей (за фіндопомогу — за постачання). Попутно згадаємо і про такий ліберальний факт — у постанові Київського окружного адмінсуду від 22.08.2017 р. № 826/12262/16 зазначалося, що навіть якщо платник виписав ПН з передоплати і зареєстрував її із запізненням, але згодом виявилось, що в платіжці була помилка (платіж не був передоплатою за товар), то штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН не застосовується, оскільки ПН виявилася помилковою. А з незастосуванням штрафів за несвоєчасну реєстрацію помилкових ПН суди цілком згодні (читайте детальніше на цю тему в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 24).

* Як виправляти помилки в реквізиті «Призначення платежу», читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 87, с. 20.

За низькою ціною або ставкою

Занижена ціна. Після граничного строку реєструється ПН/РК, але — з дуже заниженою ціною і малою сумою ПДВ. Адже саме від цієї суми і повинен розраховуватися штраф за п. 120.1 ПКУ. Потім платник, залежно від того, під яким «соусом» він занизив у ПН суму ПДВ — або «виявляє помилку», або «здійснює перегляд/збільшення ціни за договором» — і оформляє до цієї ПН поточною датою відповідний РК «на плюс» (що збільшує ПЗ).

Звісно, коли така ПН/РК була виписана на платника ПДВ, то тоді необхідно з ним погоджувати подібні маніпуляції, — адже він не відразу отримає весь регліміт і ПК. Тому, крім того, такі «комбінації» зазвичай документально проводяться в межах 1 місяця. Тобто — коли перша подія відбулася (ПЗ виникло) і ПН із «куцим» ПДВ була датована першою половиною місяця**, а «збільшуючий» РК до неї датований другою половиною цього місяця (і реєструється своєчасно — тобто до 15-го числа наступного місяця).

** А зареєстрована з простроченням — у наступному місяці.

Датування і ПН, і РК одним місяцем дозволить покупцеві вже за цей місяць відобразити ПК, хоча і дещо затримає (до реєстрації РК) передачу частини суми регліміту.

Можна вдатися до цього, коли ПН і РК будуть у різних місяцях, але це краще робити, коли «прострочена» ПН виписана на неплатника, бо у випадку з платником ПК покупця «перекочує» в інший місяць. Крім того, у будь-якій ситуації вписуватися в межі місяця бажано:

— коли імітується помилка або перегляд ціни — щоб не вискочила ΣПеревищ);

— коли імітується не помилка, а перегляд ціни — щоб не потрапити під ПЗ з мінбази.

Занижена ставка. Окремий випадок описаного вище способу, але при цьому в ПН (яка складена на платника або неплатника ПДВ) не занижується ціна, а «імітується» операція, оподатковувана за нульовою (або 7 %-ю) ставкою*. Тобто — намагаються уникати штрафу, реєструючи ПН із заниженою ставкою (на кшталт, «помилилися» в ставці або номенклатурі, зазначивши там «0 %» (або «7 %») замість належних «20 %» (але не потрібно показувати експорт, оскільки тоді одним РК не виправити). До того ж реєстрація такої ПН не потребує витрачання регліміту!

* Якщо «намалювати» пільгову операцію, то фіскали вимагатимуть виправляти з виписуванням нової ПН. Те ж стосується й імітації експорту та ПН «на себе» з типом причини «09».

Тобто спочатку реєструється «помилкова» ПН, що не містить суми ПДВ. Причому намагайтеся зареєструвати її вчасно (регліміт для «0 %» не потрібен, для «7 %» потрібно менше), оскільки при її простроченій реєстрації цей факт може привернути увагу фіскалів, хоча штрафу і не буде (якщо суми ПДВ у ПН не було) або буде лише від «7 %». Потім виписується РК з правильною ставкою (і номенклатурою). Зручніше, щоб ПН і РК були одним місяцем — інакше виникне ΣПеревищ**, з якою не завжди легко управитися, якщо РК датований іншим місяцем.

** Адже ПЗ за таким постачанням у декларації все одно відобразити доведеться...

Той факт, що при виправленні такої («ставкової») помилки достатньо одного РК і не потрібно виписувати нову ПН, підтверджують і фіскали (див. БЗ, 101.16 і «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 14, с. 3).

Детальніше про цей спосіб читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 69, с. 11.

«Розмноження» постачання (для зведеної ПН)

Коли було відвантаження в першій половині місяця і виписану ПН можливо зареєструвати тільки з простроченням, дроблять це постачання (за документами) на два-три (нехай навіть і в один день***), виписують зведену ПН останнім днем місяця й у такий спосіб зсувають граничний строк реєстрації на 15 днів... (Про такі зведені ПН читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 10).

*** Тут може стати в пригоді лист ДФСУ від 29.01.2018 р. № 309/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Помилка в даті

Це — небезпечний спосіб. І до нього вдаються тільки найсміливіші, та й то — коли сума ПДВ (і штрафів) дуже велика. Якщо перша подія відбулася в першій половині місяця, «помиляються» в даті ПН і спочатку виписують ПН з датою другої половини місяця, щоб «уписатися» в наступний граничний строк (звісно, ПЗ за декларацією за цей місяць відображається). Потім виправляється «помилка»: спочатку складається «мінусовий» РК до цієї ПН, після чого відразу реєструється ПН з правильною датою (звісно, її реєстрація буде прострочена). А після застосування фіскалами штрафу (якого тут навряд чи уникнути) — звертаються до суду з посиланням на судовий прецедент — висновки постанови ВС від 26.06.2018 р. № 805/4998/16-а (читайте детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 22). Шанси на успіх оцінюємо як — не дуже…

Коли строк ще не минув

На закінчення — на кшталт «бонусу» — для тих випадків, коли граничний строк наближається, але для реєстрації ПН/РК у платника замало регліміту.

Декілька простих порад. Дійте за принципом «даруйте й обдаровані будете» — реєструйте (витрачайте регліміт) передусім на ті ПН/РК, які видаються платникам ПДВ. Зрозуміло, що за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, складених на неплатників, штрафи теж застосовують, але завдяки тому, що ви запустите своїми ПН «ПК-ланцюжок», можливо, і до вас швидше стануть приходити і збільшувати ваш регліміт чужі (вхідні) ПН/РК.

А взагалі в найостаннішу чергу реєструйте «пільгово-компенсуючі» ПН за п. «б» п. 198.5 ПКУ. Адже, на думку Мінфіну, штраф за несвоєчасну реєстрацію таких ПН (з типом причини 09) не застосовується — див. лист від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3. Схоже, фіскали не «плюватимуть проти вітру» (див. с. 2)...

P. S. Що роблять, коли не вистачає регліміту, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі