04.03.2019

Чим запам’ятався лютий

Податкова накладна: код послуг

Хоча кодувати послуги в податковій накладній (ПН) почали ще навесні 2017 року, питання щодо їх кодування виникають донині. Ось тільки деякі з цікавих ситуацій, що хвилюють читачів: простій транспорту при перевезеннях, інформаційно-консультаційні послуги, програмна продукція, компенсація комуналки при оренді, експедитори і послуги третіх осіб, переробка давальницької сировини, послуги у сфері громадського харчування, компенсація витрат на доставку…

Зрозуміло, усі хитрі випадки кодування в одній статті охопити не можна. Але вам цілком під силу і самим розібратися з цим. Визначити «послуговий» код вам допоможуть КВЕД, а також Методологічні основи і пояснення до позицій цього Класифікатора. Ну і ще така підказка: витрати, що компенсуються, кодують або тим же кодом, що й постачання за договором, або кодом діяльності з ЄДР — зважаючи на те, з чим більший зв’язок.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 10, с. 4

Декларація з податку на прибуток за 2018 рік (ч. 2)

Традиційне двокнижжя на допомогу усім платникам податку на прибуток. У січні вийшла перша частина (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9) — ми її вже анонсували. Зараз перед вами друга.

Отже, що ж увійшло до другої частини податковоприбуткової дилогії? Спершу — стаття про найбільший додаток до декларації — РI. Заповнювати його повинні платники податку на прибуток, у яких протягом звітного року виникли «різничні» операції.

Услід — стаття про додаток ЗП. Вона — для вузького кола платників, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування. Інші суб’єкти господарювання його не заповнюють. Ну і під кінець дві статті — про амортизаційний додаток АМ і ціннопаперовий ЦП (обидві — для високодохідних підприємств і малодохідників-добровольців).

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 11

Податкова пеня: можна не платити?

До теми пені ми звернулися не випадково. На те є як мінімум дві вагомі причини: останні ПКУ-зміни і революція в розрахунку пені, яка замилена практикою «від податківців».

Чому замилена? Та тому, що при донарахуваннях вони досі рахують пеню по-старому — за увесь період заниження. Тоді як законних підстав для такого підходу давно немає. Пеня за період заниження тепер нараховуватися не повинна — ні при донарахуванні зобов’язань фіскалами, ні при самовиправленні. І це встигли підтвердити суди. Ми ж, у свою чергу, не мали права про це умовчати.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4

Виплачуємо дивіденди

Початок нового року — час не лише нових сподівань. Для більшості господарських товариств — це ще й чудова можливість підбити підсумки роботи за попередній рік. Якщо минулі 12 календарних місяців для підприємства були продуктивними, то чом би не виплатити дивіденди його учасникам? ТОВ у цьому випадку треба бути особливо уважними, адже діє Закон про ТОВ.

Загалом, цей тематичний номер цілком присвячений дивідендам. Почали ми його з азів — зі статті про юридичні нюанси нарахування і виплати частини прибутку в ТОВ і АТ. А ось наступні матеріали номера вже складніше — про дивіденди в обліку платника й одержувача, про виплату дивідендів фізичним особам, про погашення позики дивідендами і про багато що інше.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 13

Спецодяг

Узагалі-то, на будь-якій роботі можна отримати травму або іншим чином постраждати. Навіть звичайна робота, наприклад, у несприятливих погодних умовах може чинити негативний вплив на здоров’я людини. Що вже говорити про ті професії, які безпосередньо пов’язані з ризиками для здоров’я, а то й для життя.

Тому до обов’язків роботодавця входить захистити працівника від дії шкідливих і небезпечних умов праці. Один із методів такого захисту — забезпечення працівників засобами індивідуального захисту і, зокрема, спецодягом. Йому ми присвятили цілих дві статті.

У першій ідеться про основні вимоги до спецодягу і порядок забезпечення ним з урахуванням останніх змін у законодавстві. Питанням документального оформлення, а також відображення операцій із спецодягом у податковому і бухгалтерському обліку підприємства присвячена друга стаття.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 14, с. 10, № 16, с. 10

Оплата праці

Ця тема ніколи не втратить своєї актуальності. Адже підприємства у своїй господарській діяльності не можуть обійтися без залучення найманих працівників. Досить часто найману працю використовують і фізособи-підприємці.

У зв’язку з цим надзвичайно важливо правильно нарахувати і виплатити заробітну плату працівникам з дотриманням усіх законодавчо встановлених гарантій в оплаті праці. Саме про це розповідає наш спецвипуск.

З нього ви дізнаєтеся, які документи регулюють питання оплати праці, в чому полягають зарплатні мінгарантії працюючим, з чого складається фонд оплати праці, які режими роботи можуть мати місце на підприємстві, як установлюються норми робочого часу в різних випадках, якими документами оформлюють працю працівників, як розрахувати основну й окремі складові додаткової заробітної плати, в якому порядку виплачують зарплату, а також знайдете відповіді на інші важливі зарплатні запитання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 15

Зміни в касове Положення: третя спроба

Ви, ймовірно, пам’ятаєте, скільки нарікань на початку минулого року викликала перша редакція нового касового Положення. Тому незабаром Нацбанк був змушений нашвидкуруч його підправити, хоча так остаточно і не усунув внутрішні суперечності цього документа і його неузгодженість з іншими РРОшно-готівковими нормативами.

І ось маємо третю спробу регулятора привести своє касове дітище в порядок. Навряд чи вона буде останньою, але розібратися з черговими нововведеннями все одно потрібно.

Ця стаття присвячена постанові Правління НБУ від 12.02.2019 р. № 37, яка внесла низку принципових змін у касове Положення. Запрацювали такі зміни з 15 лютого. Серед них — нові правила оприбуткування готівки, скасування обмежень на виплату зарплати готівкою понад 50 тис. грн., врегулювання питання з оформленням документа на кожен товар, що продається ФОП.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7

Реєстрація ПН і РК

Для правильної роботи СЕА складені ПН/РК треба реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Які терміни встановлені для реєстрації ПН/РК, як правильно «процедурно» зареєструвати ПН/РК і не прострочити з реєстрацією, як правильно зберігати зареєстровані ПН/РК? З цих основних моментів розпочинається наш тематичний номер.

На продовження «реєстраційної» розмови — статті про ПН/РК, що запізнилися і незареєстровані, про розблоковані ПН/РК, про штрафи за нереєстрацію ПН та про багато що інше.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 17