Теми статей
Обрати теми

Місцезнаходження — домашня адреса, директор — єдиний засновник

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Реєструємо ТОВ. Один із засновників — директор. Як місцезнаходження товариства хочемо встановити домашню адресу засновника-директора. Чи потрібно якось оформляти таке використання його квартири? Наприклад, договором оренди або позички.

Ситуація, про яку запитує учасник наших семінарів, звичайно ж, не нова. З тим, чи дозволено так робити і до чого це може призвести, ми розбиралися з вами детально в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 74, с. 41.

В ідеалі, оформляти подібні відносини між засновником і юридичною особою потрібно. Тим більше якщо юрособа реально використовує квартиру засновника як офіс. Про наслідки бездоговірного використання скажемо трохи пізніше.

Який договір краще і чи можна зовсім без нього?

Обираємо договір. Візьмемо договір оренди. Без платежів за користування нерухомістю тут не обійтися. Договір найму (оренди) — оплатний, про що нам говорить ч. 1 ст. 759 ЦКУ. А отже, виникнуть зобов’язання зі сплати податків і подання звітності (ПДФО, військовий збір і подання 1ДФ). Адже в такому разі юрособа вважається податковим агентом.

Крім того, формально, якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати житло тільки для проживання в ньому фізичних осіб (ч. 2 ст. 813 ЦКУ). Звідси і ризик визнання договору оренди між засновником (як фізособою) і юрособою недійсним, оскільки його положення суперечать ЦКУ. Ініціювати визнання в суді договору оренди недійсним можуть і податківці (п.п. 20.1.30 ПКУ).

Тепер що стосується договору позички. Він, на відміну від договору оренди, безоплатний. Проте в такому разі може йтися про безоплатну передачу в розумінні п.п. 14.1.13 ПКУ.

Нагадаємо: відповідно до цього підпункту під безоплатно наданими роботами, послугами розуміють роботи (послуги), які виконуються (надаються) без пред’явлення вимоги про компенсацію їх вартості.

З точки зору цивільного законодавства позичка (втім, як і оренда) не є послугами і вже тим більше роботами. Але якщо говорити про ПКУ, то позичка вважається послугою. Тому договір позички — це безоплатно надані послуги згідно з п.п. 14.1.13 ПКУ.

За загальним правилом у бухобліку безоплатно отримані послуги породжують і доходи, і витрати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82, с. 42). Тому якщо буде договір позички, то зайвих зобов’язань у підприємства з’явитися не повинно.

Чи можна без договору і платежів? У цьому випадку ми повертаємося до п.п. 14.1.13 ПКУ.

Податківці можуть розцінити використання квартири директора як безоплатну передачу і без договору

Але оскільки жодних документів ви не оформляєте, то й обґрунтувати витрати буде вкрай складно. Вихід із ситуації — оформити «самоакт» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102, с. 75).

Відсутність договору фіскали можуть спробувати вивернути в орендні відносини між засновником і юрособою. І такий поворот для бюджету вигідніший. Адже це спричинить донарахування з ПДФО, військового збору і відповідні штрафні санкції (пп. 119.2 і 127.1 ПКУ). Але довести факт орендних відносин у ситуації з відсутніми платежами і договором навряд чи можливо. Дуже сумніваємося, що суд у цій ситуації стане на бік податківців.

Тому, на нашу думку, в цьому випадку договір позички буде оптимальним рішенням.

Ось тільки не забувайте, що реєстрація ТОВ на домашню адресу засновника-директора призведе до втрати ним пільги з податку на нерухоме майно (п.п. 266.4.3 ПКУ, роз’яснення з БЗ у категорії 106.05). Причому самого факту реєстрації місцезнаходження товариства достатньо (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 20.03.2019 р. у справі № 2340/3133/18*).

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/80702558#

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі