Теми статей
Обрати теми

Ресторанні ПН — із кодом послуг у гр. 3.3

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 25.11.2020 р. № 4813/ІПК/99-00-05-06-02-06

Висновок документа

Якщо за своєю суттю і згідно з первинними документами платник надає послуги з громадського харчування, то за такими операціями в гр. 3.3 підсумкової податкової накладної (ПН) зазначають код послуг із ДКПП*. При цьому коди товарів, використаних для постачання таких послуг (компоненти страв), у підсумковій ПН розписувати не треба

* Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457.

Приємно, що податківці вже не вперше висловлюються за можливість складання підсумкових ПН у громадському харчуванні з послуговим кодом (наприклад, 56.10 «Послуги ресторанів і пунктів швидкого харчування») в гр. 3.3. Схожі висновки звучали в листі ДПСУ від 18.02.2020 р. № 117/2/99-00-07-03-02-02 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 64, с. 30). Зважаючи на специфіку ресторанного господарства (здійснення виробничо-торгової діяльності), фіскали визнають, що, по суті, надаються послуги. Тим паче що послуговий характер операцій і те, що діяльність у сфері ресторанного господарства є нічим іншим, як наданням споживачам послуг, підтверджує п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219.

Тому хоча з 01.01.2020 р. для підсумкових ПН передбачений загальний порядок заповнення (тобто в них треба заповнювати усі графи і розшифровувати номенклатуру; п. 14 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 102, с. 2), таких правил цілком вдасться дотриматися, якщо ПН у громадському харчуванні заповнювати як на послуги. Адже при послуговому підході пономенклатурно усю реалізовану продукцію в підсумковій ресторанній ПН можна не розписувати, з чим погоджуються і податківці.

При цьому послугова спрямованість, як відмічають контролери, має підкріплятися первинкою. Зважаючи на це, нам уявляється достатнім, якщо, приміром, згадка про послугову виручку (тобто від реалізації послуг громадського харчування) фігуруватиме в первинних документах — прибуткових касових ордерах (ПКО). Адже чеки РРО, насправді, документи, перш за все, розрахункові, — первинними назвати їх складно. Та і п. 2.2 Положення № 88** при продажах за готівку прямо допускає, що первинний документ може складатися не рідше одного разу на день на підставі даних РРО, чеків тощо. Ось і виходить, що, як правило, саме ПКО (виписка банку) і буде повноцінним первинним документом для відображення отриманих грошових коштів в обліку.

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Щоправда, якщо продаєте, наприклад, підакцизні пиво/алкоголь/тютюн, майте на увазі, що податківці останнім часом взялися зіставляти в харчуванні-роздробі підакцизні обсяги з даними ЄРПН. Тому якщо немає бажання відповідати на запити контролерів і пояснювати причину розбіжностей, то простіше закодувати в підсумкових ресторанних ПН хоча б підакцизні товари за окремими групами (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 98, с. 12). Тим паче що це не повинно викликати особливих складнощів. Адже підакцизні постачання вже і так з 01.08.2020 р. кодують кодами УКТ ЗЕД у чеках РРО (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 61, с. 13; № 56, с. 2 і № 29, с. 12).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі