Теми статей
Обрати теми

…учасник

Амброзяк Наталя, юрист
Зміни у складі учасників ТОВ/ТДВ можуть відбуватися з різних причин. Це і купівля-продаж частки, і входження нового учасника за допомогою збільшення статутного капіталу за рахунок його додаткового вкладу, й успадкування частки. Але все-таки найчастіше трапляється купівля-продаж. Як це зробити в ТОВ/ТДВ, читайте в статті.

Купівля-продаж частки — це угода між діючим і майбутнім учасниками товариства. Участь самого товариства тут мінімальна.

Продати можна як усю частку цілком (тоді учасник-продавець залишає товариство), так і тільки частину. Ціну можна встановлювати будь-яку: як нижче номінальної вартості, так і вище. Головне — зважати на податкові наслідки (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 33, с. 56).

Процедура складається з трьох дій: (1) погодження продажу з іншими учасниками; (2) підготовка документів для внесення змін до ЄДР*; (3) внесення даних до цього держреєстру.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Про переважне право інших учасників на придбання читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 33, с. 56. А про пп. 2 і 3 ми поговоримо детальніше.

Підготовка документів

Після того, як продавець порозумівся з іншими учасниками ☺, потрібно укласти договір купівлі-продажу частки. До нього обов’язково складається акт приймання-передачі.

Увага! По-перше, акт приймання-передачі частки має бути на нотаріальному бланку, а підписи продавця і покупця — нотаріально посвідченими (ч. 5 ст. 17 Закону № 755). По-друге, договір купівлі-продажу посвідчувати нотаріально не обов’язково. Але продавець або покупець можуть наполягти на такому оформленні. Цю вимогу може містити і корпдоговір (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 34, с. 5). Але для держреєстрації потрібен тільки акт.

Внесення даних до ЄДР

Для внесення даних до ЄДР звернутися можна до держреєстратора (зазвичай, через центри надання адмінпослуг) або нотаріуса. Подавати документи можна поштою.

В електронному вигляді зробити це поки не вийде. Відстежувати появу функціоналу можна на порталах: «Он-лайн будинок юстиції» і «Дія»**.

** Див. за посиланнями: online.minjust.gov.ua/ та guide.diia.gov.ua відповідно.

Сама процедура залежить від змісту статуту (чи є в ньому дані про учасників) і того, чи потрібно оновлювати склад бенефіціарів***.

*** Про те, хто такі бенефіціари, див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 25.

Учасників немає, бенефіціари не змінюються. У цьому випадку документи для проведення реєстраційної дії з внесення даних про нового учасника подає покупець або продавець частки (абзац восьмий п. 8 ч. 1 ст. 1 Закону № 755).

Про зміни до ЄДР товариство дізнається з виписки, яку йому повинен надіслати реєстратор (ч. 4 ст. 25 Закону № 755).

Продавцю/покупцю будуть потрібні:

— заява (форма 2, затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5). Графа «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника» не заповнюється (див. лист Мін’юсту від 29.07.2020 р. № 179/8.4.4/32-20 // «Податки & бухоблік», 2020, № 70, с. 27);

— квитанція про сплату адмінзбору. У 2020 році — 630 грн плюс по 20 грн за Виписку для кожного з учасників товариства (включаючи старого й нового) і для самого ТОВ/ТДВ (ч. 4 ст. 25, абзац восьмий ч. 1 ст. 36 Закону № 755);

— акт приймання-передачі частки на нотаріальному бланку із засвідченими нотаріально підписами.

Статут реєстраторові не потрібен.

Якщо документи подає представник покупця/продавця, то подається оригінал або копія нотаріально засвідченої довіреності (ч. 5 ст. 6 Закону № 755).

Учасники є. Тут 2 етапи:

1) внесення даних про нового учасника до ЄДР продавцем/покупцем частки (див. вище);

2) внесення змін до статуту товариства.

Якогось визначеного строку для змін до статуту закон у цьому випадку не встановлює. Тут уже заявником буде представник ТОВ/ТДВ. Будуть потрібні такі документи:

— заява (все та ж форма 2);

— протокол/рішення загальних зборів учасників про затвердження нової редакції статуту. Підписи на протоколі/рішенні посвідчуються нотаріально;

— статут у новій редакції. Підписи на ньому посвідчуються нотаріально;

— оригінал або копія нотаріально посвідченої довіреності на здійснення реєстраційних дій (якщо документи подаватиме уповноважений представник юрособи) (ч. 5 ст. 6 Закону № 755).

Якщо документи подає директор або представник, внесений до ЄДР, то довіреність не потрібна.

Адмінзбір, вважаємо, платити не потрібно. Зміни до ЄДР не вносяться, а згідно з абзацом восьмим ч. 1 ст. 36 Закону № 755 оплаті підлягають саме зміни, які вносяться до ЄДР.

Важливо! Графу «Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника» в заяві потрібно заповнювати обов’язково.

Просто якщо змін немає, то ставимо відмітку в полі «в актуальному стані». «Бенефіціарні» документи в цьому випадку не подаємо (див. лист Мін’юсту від 23.04.2020 р. № 3887/8.4.4/32-20).

Потрібно змінювати бенефіціарів. Зміни знову ж проходять у 2 етапи:

1) внесення даних про нового учасника до ЄДР продавцем/покупцем частки (див. вище);

2) внесення змін до даних про бенефіціарів у цьому держреєстрі.

Зверніть увагу: змінити дані про бенефіціарів треба протягом 30 робочих днів після внесення змін до складу учасників до ЄДР (ч. 22 ст. 17 Закону № 755).

Вам будуть потрібні такі документи:

— заява (все та ж форма 2);

— оригінал або копія нотаріально посвідченої довіреності на здійснення реєстраційних дій (якщо документи подаватиме уповноважений представник юрособи) (ч. 5 ст. 6 Закону № 755). Якщо документи подає директор або представник з ЄДР, то довіреність не потрібна.

А ось щодо інших «бенефіціарних» документів поки питання.

З одного боку, Мін’юст у листі від 29.07.2020 р. № 179/8.4.4/32-20, схоже, сказав: поки форму та зміст структури власності не затвердять, «бенефіціарні» документи не подаємо.

З іншого боку, логічно було б на сьогодні до пакета документів додати:

— витяг, виписку або інший документ, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента (якщо засновник — юрособа-нерезидент);

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу (для бенефіціара — фізособи-нерезидента) або паспорти у формі книжечки (для бенефіціара — фізособи-резидента).

Радимо тим, хто не готовий сперечатися з держреєстратором, підготувати ці документи. До речі, дехто з реєстраторів взагалі не проводить зміни щодо бенефіціарів, відмовляючи у прийнятті «бенефіціарних» документів.

А ось сплата адмінзбору залежить від конкретної ситуації:

1) юрособам, зареєстрованим до 28.04.2020 р.:

а) до затвердження бланка структури власності адмінзбір доведеться сплатити (у 2020 році — 630 грн);

б) після затвердження бланка структури власності оновлення можна провести протягом наступних 3 місяців без адмінзбору;

2) юрособам, зареєстрованим після 28.04.2020 р., адмінзбір доведеться сплатити.

Більше повідомляти про зміни у складі учасників/бенефіціарів нікому не потрібно.

Податківці та Держстат отримають інформацію з ЄДР автоматично.

Хіба що банк захоче отримати цю інформацію, але тільки якщо про це зазначено у договорі з ним. Або ж учасник виступає ще й директором (див. «…директор») чи головбухом (див. «...головний бухгалтер »).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі