Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався липень

Підрозділи підприємства

Для здійснення господарської діяльності будь-яке підприємство має право створювати:

1) структурні підрозділи — виробничі (виробництва, цехи, відділення, дільниці, бригади) та функціональні (управління, відділи, бюро, служби тощо);

2) відокремлені підрозділи — філії (розташовані поза місцезнаходженням підприємства та здійснюють усі або частину його функцій), представництва (також розташовані поза місцезнаходженням юрособи і здійснюють представництво та захист її інтересів), відділення та інші.

У цьому тематичному номері — усі подробиці про підрозділи підприємства: специфіка створення та трудових відносин, каса і РРО/ПРРО, бухоблік і ПДВ-особливості, а також багато іншого.

«Податки & бухоблік», 2021, № 52

Відображення результатів перевірки

Приймати до себе в гості фіскалів із перевіркою ніхто не бажає. Добре, що карантин запровадив мораторій на деякі види перевірок. Тому до багатьох платників фіскали не навідувалися доволі давно. Але так пощастило не всім. До декого навіть у карантин вони добралися і зробили свою справу. Тепер перевіреним залишилося чекати тільки на вердикт фіскалів за результатами перевірки і відображати її результати в обліку.

Про те, як обліковувати результати перевірки, розповідає цей тематичний номер. Ним охоплені такі податки, як ПДВ, податок на прибуток та єдиний, а також податок на майно та екологічний податок.

«Податки & бухоблік», 2021, № 54

Форма № 20-ОПП: топ-запитання

Про заповнення і подання ф. № 20-ОПП ми говорили вже багато разів. Коротко нагадаємо: ф. № 20-ОПП — це Повідомлення про об’єкти оподаткування. У ній також відображають об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, та об’єкти, через які здійснюється діяльність.

На перший погляд — це папірець, який нічого не вартий. Проте останнім часом фіскали піднесли його на нечувану висоту. Як наслідок, маємо безліч запитань про його заповнення, які ви ставите на нашій гарячій лінії.

Серед них: як відображати будмайданчик у ф. № 20-ОПП на етапі будівництва, чи треба передані в оренду приміщення виділяти в окремий об’єкт оподаткування, чи подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про оренду таких об’єктів, як паркомісця і ноутбуки, яким чином відобразити інформацію у ф. № 20-ОПП про офіс, що знаходиться за кордоном і не має статусу відокремленого підрозділу. І це ще не все. Інші запитання та наші відповіді на них — у статті.

М. Нестеренко, «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 2

Виправлення єдиноподаткових помилок

Від помилок не застрахований ніхто. У тому числі й платники єдиного податку.

Яким чином єдиноподатники мають виправляти свої помилки? Які санкції застосовують наразі за заниження єдиного податку? Як вплине на порядок самовиправлення наявність у декларації ЄСВ-додатка? ФОП закрився: чи можна виправити ЄП-помилку? Коли помилка… допомагає?

Про це та про багато інших єдиноподаткових нюансів самовиправлення розповідає наш тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2021, № 56

Вода для працівників: як облікувати?

Сьогодні питна вода, мабуть, невід’ємний атрибут будь-якого офісу. Особливо у спекотний період, коли потреба організму у воді зростає. Тому недивно, що дбайливі роботодавці намагаються забезпечити персонал і відвідувачів екологічно чистою питною водою. Зазвичай у цьому випадку в підприємства можуть виникати витрати на придбання кулера, води й одноразового посуду.

Як «водні» витрати відобразити в обліку? Загалом особливих премудрощів тут немає. Але знаючи спритність фіскалів, які можуть угледіти дохід у тих, хто споживає воду, якщо їхнє коло обмежене, наприклад, тільки працівниками, цю статтю краще все ж прочитати.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 57, с. 4

Ремонти і поліпшення

Щоб підприємство нормально функціонувало, воно повинно бути забезпечене необхідними основними засобами. При цьому, щоб вони давали належний ефект, їх треба постійно підтримувати в робочому стані. Для цього необхідно проводити поточний і капітальний ремонти, технічне обслуговування, модернізацію, реконструкцію та інші види поліпшень. Про здійснення цих операцій і розповідає наш тематичний номер.

Перша стаття номера присвячена відповіді на запитання, як же відрізнити, які здійснені підприємством операції є ремонтом, а які — поліпшенням? Дві наступних — обліку витрат на ремонт і поліпшення основних засобів. А про що йдеться в інших, дізнайтеся самі. І будьте впевненими — ви не витратите час марно. Багато що з прочитаного може стати вам у пригоді вже завтра.

«Податки & бухоблік», 2021, № 58

Топ-10: дисконтування заборгованості

Чи можна не дисконтувати довгострокові заборгованості і зобов’язання, посилаючись на те, що НП(С)БО не містять методики дисконтування? Якщо ні, то за якою тоді методикою дисконтувати заборгованість підприємству, що звітує за нацстандартами? Чи дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»? Якщо в договорі не зазначити строк повернення позики, чи рятує це від дисконтування?

Напевно ви знайшли серед наведених запитань ті, над якими ви особисто ламали голову не один день. А все, виявляється, просто. Треба було всього лише дочекатися цієї статті та уважно вивчити її.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 6

Особа з інвалідністю: гарантії та пільги

Організації, засновані особами з інвалідністю, користуються певними податковими пільгами. Причому застосовувати право на пільгу підприємства інвалідів можуть тільки за наявності відповідного дозволу. Так, зокрема, при дотриманні певних умов вони можуть скористатися ПДВ-пільгою. Про те, в якому випадку застосовується ПДВ-пільга такими підприємствами та які особливості її застосування, йдеться в першій статті тематичного номера.

Окрім ПДВ-пільги, для підприємств осіб з інвалідністю передбачена пільга й зі сплати податку на прибуток. Це, безумовно, два найсолодших пиріжки. ☺ Але на цьому держпідтримка підприємств, заснованих особами з інвалідністю, не закінчується. Є ще низка пільг, якими такі підприємства можуть успішно користуватися. Про них — інші матеріали цього номера.

«Податки & бухоблік», 2021, № 60

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі