02.12.2021

Чим запам’ятався листопад

«Читаємо» електронний лікарняний

Лікарняний з’явився в особистому кабінеті страхувальника-роботодавця. Що цікавого можна побачити, якщо його відкрити? Як правильно його читати? Як розібратися з нумерацією електронного лікарняного? А якщо роботодавець бачить два лікарняних з різними номерами у випадку тимчасової непрацездатності, які частково перекривають один одного? А що, як статус е-лікарняного змінився на «Готово до сплати» раніше закінчення семиденного періоду очікування або, навпаки, не змінився в призначений строк? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 87, с. 2

Торгівля алкоголем

Цей тематичний номер присвячений торгівлі алкоголем. У ньому ви знайдете і нюанси роздрібної торгівлі алкоголем на розлив та коктейлями, дізнаєтеся, як торговцеві організувати виїзд на ярмарок/виставку. Для реалізації треба мати ліцензію і використовувати РРО/ПРРО. Скільки знадобиться ліцензій? Як бути із залишками, якщо ліцензія закінчилася? Чи можна без ліцензії купувати алкоголь в оптовика? Яким алкоголем може торгувати єдиноподатник? Цікаво буде дізнатися й про майбутнє алкоторгівлі (законопроєкт № 5600). Крім того, окрема увага приділена розрахунку та обліку роздрібного акцизу, а також правилам розрахунку мінціни на алкоголь.

«Податки & бухоблік», 2021, № 88

Блокування ПН: гарячі запитання

Блокують ПН/РК досить давно. Але запитань менше не стає. Ось свіжа їх порція. В якому періоді розблоковані ПН враховувати в декларації? Коли при блокуванні зменшуючого РК продавцеві зменшувати ПЗ, а покупцеві ПК? Чи можна не розблоковувати ПН, якщо зареєстрували нову? Чому блокують ПН навіть після поданої Таблиці? Чому можуть заблокувати зменшуючий РК при хороших показниках податкового навантаження і РК на неплатника? Як скасувати ризиковий статус? Відповіді на ці та інші запитання — у статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 89

Реєстраційний ліміт з ПДВ

Реєстраційний ліміт — це сума податку, на яку платник ПДВ має право зареєструвати ПН/РК. І хоча регліміт у СЕА обчислюється за формулою автоматично, проте платникові все ж слід контролювати складові формули та їх вплив. У номері ви знайдете детальну інформацію про всі складові формули. Окремо розглянуто найкаверзніший показник — ∑Перевищ, а також ви дізнаєтеся, коли такий показник може виникати і чи можна його якось усунути; як впливає помилкова ПН на регліміт і як можна виправити ситуацію; чим небезпечні для регліміту сплати ПДВ «не туди» і як із цим боротися. Про все це читайте в тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2021, № 90

ФОП: товарний облік

У статті проаналізовано порядок обліку товарних запасів, який затвердив Мінфін. Стаття дає відповіді на запитання, які саме ФОП мають вести товарний облік, яким чином його вести і якими будуть наслідки невиконання цієї вимоги. Також у статті наголошуються деякі проблеми, які виникають при практичному застосуванні нового порядку, наводяться можливі шляхи їх вирішення.

М. Нестеренко, «Податки & бухобік», 2021, № 91, с. 2

Трудові відносини

Щоб вам було простіше впоратися, основні питання, що стосуються трудових відносин між працівниками і роботодавцями, ми структуровано таі зрозуміло виклали для вас у цьому спецвипуску. Про що ж конкретно в ньому йде мова?

Передусім про колективний договір — основний документ, що регулює трудові відносини на підприємстві. Також у спецвипуску розказано, як правильно прийняти фізичну особу на роботу, які документи вона повинна надати і як оформити з нею трудовий договір. Крім того, у ньому розглянуто різні режими роботи та форми організації праці, трудові гарантії, порядок застосування заохочень і дисциплінарних стягнень. Безумовно, звернуто увагу й на актуальні правила ведення трудових книжок працівників.

«Податки & бухоблік», 2021, № 92

Витрати не в тому періоді: наслідки

Серед запитань, що надходять до нас на гарячу лінію, є й такі, які стосуються моменту відображення витрат. Наприклад: не показали витрати в II кварталі 2021 року, чи можна їх врахувати зараз при складанні декларації з прибутку за рік? На жаль, так зробити не можна. Витрати треба визнавати в періоді, до якого вони належать. Інакше це може призвести до викривлення фінансової звітності і викривлення податку на прибуток у квартальних деклараціях. Причому навіть якщо помилка внутрішньорічна (витрати відобразили не в тому кварталі року), квартальників не врятує й наростаючий підсумок. Подробиці — у статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 93

Обираємо спрощенку

Зекономити на сплаті податків бажає кожен суб’єкт господарювання. Тому багато ФОП і юросіб бажають працювати саме на спрощеній системі оподаткування. Але щоб обрати її, а після цього успішно на ній працювати, вони мають дотримуватися низки вимог. Про їх дотримання й розповідає цей спецвипуск. Також у цьому номері висвітлено всі переваги спрощеної системи перед загальною, а також детально розібрано, як претенденту заповнити і подати реєстраційну заяву, перевірити, що податківці зареєстрували його спрощенцем, а не відмовили в реєстрації. Крім того, цікаве в цьому номері знайдуть й уже діючі спрощенці. Наприклад, тут є інформація про те, як перейти із однієї групи в іншу, тощо.

«Податки & бухоблік», 2021, № 94

Запізніла підзвітна сума: як облікувати?

Як бути, якщо працівник витратив власні кошти для потреб підприємства, проте відзвітував про це із запізненням — приніс авансовий звіт через три місяці. Як провести таку запізнілу підзвітну суму в обліку? В якому періоді показувати витрати і відображати податковий кредит? За бухобліковими правилами показувати витрати поточним періодом неправильно, оскільки минулі послуги до нього не мають жодного стосунку. Витрати слід було показати ще в періоді фактичного споживання послуг. Тобто доведеться виправляти помилки в бухобліку і в деклараціях з прибутку. Тож із поданням авансового звіту краще не зволікати.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 95, с. 17.