Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався грудень

Переплати

Переплата з податків, на відміну від несплати податку, — штука не штрафонебезпечна. Зрештою контролюючі органи за переплату платника вже точно не покарають. Тому достатньо часто бухгалтери із цього приводу взагалі не переживають. Хоча надлишок, що утворився в бюджеті, однозначно потрібно тримати на контролі. Інакше переплата може бути списана до доходу бюджету. В які строки це може відбутися, як діяти, щоб цього не сталося? У цьому тематичному номері ми не лише відповімо на ці запитання, але й поговоримо про такі специфічні «борги» бюджету, як відшкодування та від’ємне значення з ПДВ, а також зайвий регліміт у СЕА.

«Податки & бухоблік», 2020, № 97

Оновили декларацію з податку на прибуток

Наказом Мінфіну від 29.10.2020 р. № 649 внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток і її додатків ЗП, ВП, ПП. У новій редакції викладені додатки РІ, ПН, АМ. З’явилися нові додатки для контрольованих іноземних компаній (КІК). Скасовано старі Розрахунки для постійних представництв нерезидентів.

Наказ набрав чинності з 1 грудня 2020 року. У зв’язку з цим податківці вже поспішили роз’яснити, що оновлену декларацію з податку на прибуток платникам уперше потрібно подавати зі звітних періодів 2021 року — починаючи зі звітності за I квартал.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2020, № 98, с. 25

Новорічні радощі

Напередодні свята потрібно прикрасити офіс або магазин, привітати покупців та клієнтів, порадувати подарунками працівників і їхніх діточок, ну і, звичайно ж, не забути відправити новорічні листівки постачальникам та іншим контрагентам. Усі ці заходи пов’язані з додатковими витратами.

У цьому тематичному номері ми поговоримо про те, як облікувати витрати на всі ці святкові активності та новорічні атрибути. Подарунки дітям і працівникам, 13-та зарплата, новорічні ярмарки — про все це і не лише читайте в цьому номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 99

Річний перерахунок ПДФО

Річний перерахунок ПДФО належить до обов’язкових видів перерахунку. Його проводять при нарахуванні заробітної плати за останній місяць звітного року. Таким чином, перерахунок за підсумками 2020 року необхідно провести в грудні 2020 року.

Результат проведеного річного перерахунку з ПДФО слід відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2020 року.

О. Марченко, «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 8

Простій

Тривала і поки, на жаль, ще не закінчена історія з коронавірусом, карантином, локдаунами так чи інакше позначається на підприємствах з усіх сфер економіки. Чи можна поставити на паузу діяльність підприємства? Якоюсь мірою так. Але при цьому потрібно вирішити безліч питань. Серед них питання найманих працівників, подання звітності, проведення можливих поточних платежів. Відповіді на більшість із них ви знайдете в цьому номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 101

Порядок № 100 оновлено. Розраховуємо середню зарплату по-новому

КМУ вніс зміни до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Саме його ви використовуєте при розрахунку середньої зарплати для обчислення суми відпускних, а також інших виплат із середньої зарплати за 2 місяці (оплати відрядження, військової служби («солдатів підприємства»), вихідної допомоги тощо).

Серед іншого, переписали механізм уключення премій у розрахунок середньої зарплати. Скасували коригування виплат у разі зміни окладів (тарифних ставок). Є уточнення щодо розрахункового періоду. Детальніше — у статті.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 2

Фінзвітність-2020

«Фінзвітний» спецвипуск давно став традиційним у нашому виданні. Цей рік — не виняток. Ми підготували для вас номер, який стосується складання, подання й оприлюднення фінзвітності за 2020 рік. З нього ви дізнаєтеся, які саме форми звітності, кому і в які строки подають ті чи інші суб’єкти господарювання, хто і в якому порядку зобов’язаний оприлюднювати фінансову звітність і яка відповідальність загрожує, якщо цього не зробити. Крім того, в цьому номері представлений постатейний порядок заповнення форм як повноформатної, так і скороченої фінансової звітності для підприємств, які керуються національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

«Податки & бухоблік», 2020, № 103

Підсумований облік робочого часу

Підсумований облік — один із варіантів обліку робочого часу. Оплата праці працівників з підсумованим обліком робочого часу має свої нюанси. Адже вони можуть працювати в нічний час, у святкові та неробочі дні. Та й роботою у вихідні дні тут нікого не здивуєш. Отже, час такої роботи потрібно належним чином оплатити.

Крім того, практично завжди в працівників із підсумованим обліком є години, відпрацьовані надурочно. Оплата таких годин залежить від облікового періоду. Зацікавили? Усі нюанси в статті.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 104, с. 2

Розподіл і перерахунок ПДВ

Щороку, 31 грудня… платники ПДВ, які здійснюють не лише оподатковувані, але й пільгові постачання, готуються до процедури перерахунку ПДВ. А ми традиційно готуємо номер на цю тему. За яких умов виникає необхідність розподілу ПДВ? На яку дату нараховують розподільчі податкові зобов’язання? Які правила ПДВ-перерахунку? І як усе це відобразити в декларації з ПДВ? Як впливає на розподіл ПДВ така проста операція, як здавання макулатури? Про це і не лише читайте в цьому номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 105

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі