Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався вересень

Витрати на рекламу і просування

Якщо раніше рекламні можливості були дуже обмежені, зокрема інформацію можна було почерпнути з радіо, телебачення, газет, то зараз реклама зайняла ще й величезний пласт в інтернет-просторі. Хоча водночас продовжують працювати старі й перевірені методи реклами — безоплатні роздачі зразків товарів, рекламних листівок, заохочувальні виплати дистриб’юторам та інші рекламні динозаври. І доки маркетологи б’ються над новими креативними методами реклами, ми з вами продовжуємо розбирати по кісточках податково-прибуткові нюанси обліку цієї самої реклами. У цьому тематичному номері ми розповіли про облікові особливості перелічених вище операцій. Хочете знати, як правильно відображати різні рекламні операції в обліку? Читайте, вивчайте та аналізуйте матеріал у цьому номері журналу.

«Податки & бухоблік», 2021, № 70

Як не помилитися в даті ПЗ

У загальному випадку дата податкових зобов’язань з ПДВ визначається за правилом «першої події». Здавалося б, що тут складного? Відображаємо ПЗ або на дату відвантаження товару / оформлення документа, що засвідчує факт постачання робіт/послуг, або на дату надходження грошових коштів у рахунок оплати товарів/послуг. Але й тут виникають запитання: що вважати відвантаженням товару або оформленням документа на постачання послуг? Коли відображати ПЗ при отриманні оплати товарів/послуг від третьої особи?

Крім того, є й особливі випадки визначення дати нарахування ПЗ, які залежать від характеру операції. Чи завжди погоджуються з ними податківці в таких ситуаціях? Усі подробиці знайдете в статті.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2021, № 71

Офісні питання

Офіси мають усі — від будівельної організації до рекламної компанії, від величезного заводу з тисячами працівників до невеликої фірми з десятком співробітників. Функціонування офісу — це так чи інакше витрати, причому дуже різноманітні: від канцелярської скріпки до приміщення офісу. Тому ми підготували для вас, шановні читачі, цілий номер, присвячений обліку офісних витрат. Чи можна під офіс використовувати житлову квартиру? Що потрібно для того, щоб обліковувати офіс для цілей бухгалтерського та податкового обліку за частинами? Як обліковувати комунальні платежі та озеленення офісу? Куди подіти стару офісну техніку?

Відповіді на ці й інші офісні запитання знайдете в тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2021, № 72

Середня за Порядком № 100: зміни

Недавні зміни в механізмі обчислення середньої зарплати згідно з Порядком № 100 наробили багато галасу у бухгалтерському середовищі. Що змінилося?

1. Знову змінено порядок уключення до розрахунку середньої зарплати премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат за підсумками роботи за певний період.

2. Перелік виплат, що не враховуються при обчисленні середньої зарплати, доповнили (1) виплати, пов’язані зі святковими датами; (2) грошова винагорода за добросовісну працю і зразкове виконання службових обов’язків. А ось перелік виплат, що беруть участь у розрахунку середньої, залишили без змін.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 73

Оренда

Часто суб’єкти господарювання не придбавають майно, а йдуть іншим шляхом — беруть/передають його в оперативну оренду або фінансовий лізинг. Але перш ніж удатися до цієї ідеї, слід вивчити правові тонкощі операцій, а також навчитися їх правильно проводити в обліку. У цьому вам допоможе наш «орендний» спецвипуск. У ньому розглянуто головні аспекти оренди і лізингу майна як з боку орендодавця/лізингодавця, так і з боку орендаря/лізингоотримувача. Окремо тут порушено питання операційної оренди в орендодавця-єдиноподатника і взяття в оренду майна у фізосіб-непідприємців.

«Податки & бухоблік», 2021, № 74

«Перевірки» Держпраці поза законом?

Неждано-негадано постанова КМУ від 21.08.2019 № 823 була остаточно визнана судом протиправною. Так, той самий порядок, який регулює проведення інспекційних відвідувань Держпраці і наводить жах на всіх роботодавців. Виявлення неоформлених працівників у будь-який час дня і ночі плюс космічні штрафи за КЗпП — результат саме цих заходів. Причому незалежно від «карантинного» мораторію на перевірки. Так-от, спочатку суд першої інстанції визнав документ протиправним і недійсним. Потім цю позицію підтримав апеляційний суд (тобто рішення набрало законної сили). Але чи можна у такому разі не допускати інспекторів Держпраці з інспекційними відвідуваннями? Усе не так однозначно, як хотілося б. Наші аргументи і застереження знайдете в цій статті.

«Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 28

Лікарняні

Ми підготували для вас номер, в якому ви знайдете відповіді на більшість питань, пов’язаних із переходом на е-лікарняні. Як створюються е-лікарняні та як із ними працювати? Чи треба у працівника вимагати електронний медичний висновок (е-медвисновок)? Де шукати е-лікарняний? Як його роздрукувати? Якщо е-лікарняні йдуть один за одним, як зрозуміти, це один випадок тимчасової непрацездатності чи різні? Відповіді на ці та багато інших запитань про е-лікарняні — у цьому тематичному номері.

Ну й паперові листки непрацездатності ми також не залишили за бортом та приділили їм увагу.

«Податки & бухоблік», 2021, № 76

Звітність по бенефіціарах

Найгарячіша тема щонайменше останніх трьох місяців — бенефіціари. Здавалося б, законодавець прозоро описав усю ситуацію: юрособи, зареєстровані до появи нових правил, повинні актуалізувати «бенефіціарні» дані, а ті, хто реєструються пізніше, — подають дані при держреєстрації. Також у нормативці описаний перелік необхідних документів. Але виявилось, що на практиці виникла кількість запитань, варта цілого тематичного номера. І, можливо, це не було б такою гострою проблемою, але адмінштраф підштовхує розібратися. Яку заяву подати? Як її заповнити? Як вирішити проблеми зі збором документів? Куди подавати пакет документів? Усі відповіді — у тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2021, № 78

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі