Теми статей
Обрати теми

РРО-особливості воєнного часу: підбиваємо підсумки 2022 року

Децюра Сергій, податковий експерт
Суб’єкти господарювання, які використовують РРО при здійсненні розрахунків, із введенням у дію ВС почали замислюватися: а чи потрібно їх узагалі використовувати в воєнний час і якщо так, то які особливості використання? Відповідь на це запитання та інші проблеми, пов’язані з ВС, шукайте далі.

Звільнення від штрафів. Введення в Україні 24.02.2022 ВС не вплинуло на правила використання РРО/ПРРО. Їх мають використовувати всі суб’єкти господарювання, в тому числі ФОП, якщо вони:

— провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування, послуг;

— здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, зокрема, із застосуванням електронних платіжних засобів (ЕПЗ) при продажу товарів (наданні послуг);

не потрапляють під звільнення від РРО/ПРРО за ст. 9 або 10 Закону про РРО.

Крім того, протягом дії ВС податківці мають змогу виявити порушення, провівши один із видів дозволених під час ВС перевірок. Наприклад, таке порушення вони можуть виявити під час проведення фактичних перевірок. Такі перевірки дозволені під час ВС практично з самого початку запровадження ВС.

Інша справа, що навіть виявивши під час дії ВС порушення РРО-законодавства, фіскали можуть покарати не всіх суб’єктів господарювання.

І причина тут криється в п. 12 розд. ІІ Закону про РРО. Відповідно до нього

на період дії ВС санкції за порушення РРО-законодавства не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів

Отже, під час війни п. 12 розд. ІІ Закону про РРО рятує від штрафів за порушення РРО-законодавства тільки при продажу непідакцизних товарів.

Що стосується адмінвідповідальності, то від неї жодний суб’єкт господарювання на час дії ВС не звільнений. Отже, якщо під час проведення дозволених перевірок у ВС контролюючі органи виявлять РРО-порушення, то вони можуть притягнути до відповідальності фізосіб та посадових осіб юросіб за ст. 1551, 16315 КУпАП. При цьому не має значення, будуть ці порушення пов’язані з продажем підакцизних товарів чи непідакцизних.

Детально про це читайте у «РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Що буде після війни. На наш погляд, вищезгадані правила звільнення від РРО-відповідальності за РРО-порушення, допущені під час дії ВС, будуть діяти навіть тоді, коли вони будуть виявлені після закінчення ВС.

Тобто воєнні порушення при торгівлі непідакцизними товарами звільнені від санкцій назавжди.

Водночас фіскали з цього приводу мають іншу думку. Вони вважають, що у разі встановлення після війни РРО-порушень при торгівлі непідакцизними товарами, допущених у період дії ВС, вони будуть накладати штрафні санкції на порушника у звичайному порядку.

З цим погоджуватися не слід. Адже взагалі втрачається сам сенс надання такого звільнення. Детально про наші аргументи читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 49). Втім, якщо ви не хочете сперечатися з фіскалами після війни, краще і під час ВС не допускати РРО-порушень.

Без зв’язку. Під час війни доволі часто у господарських одиницях, де продають товар і знаходиться РРО/ПРРО, зникає світло і зв’язок. Тоді у суб’єкта господарювання є два варіанти: припинити торгівлю або переходити до екстремальної торгівлі.

Так, якщо суб’єкт використовує ПРРО, то для нього зазвичай критичним є зникнення зв’язку із сервером фіскалів. Так от, як тільки зник зв’язок, то ПРРО переводиться у офлайн-режим (звичайно, якщо суб’єкт господарювання при його встановленні не відмовився від роботи в офлайн-режимі).

До війни працювати на ПРРО в офлайн-режимі можна було тільки певний проміжок часу протягом місяця, а саме працювати не більше 36 годин підряд та не більше 168 годин на місяць. На час дії ВС ці обмеження були зняті.

Крім того, було дозволено

за відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером використовувати ПРРО навіть без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів.

Детально про роботу ПРРО без зв’язку читайте у «Вимкнули електроенергію: як працювати на ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87.

Без світла. Що стосується роботи на РРО в часи блекаутів, то як тільки світло зникає, РРО зазвичай також вимикається (якщо немає альтернативного джерела живлення). Так от, якщо світло зникло, то суб’єкт або припиняє торгівлю, або торгує без РРО, але з використанням КОРО та РК, що зареєстровані на такий РРО (звичайно, якщо він не відмовився від КОРО та РК при реєстрації РРО).

З деталями торгівлі у випадку використання КОРО та РК можна ознайомитися у «Працюємо без електрики: варіанти для РРО-зобов’язаних» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85 (ср. ).

Звертаємо увагу! На думку фіскалів, ті суб’єкти, які замість РРО використовують КОРО та РК (у тому числі й через зникнення світла), мають своєчасно подавати Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (форма № ЗВР-1), а саме вони це робити мають не пізніше 15-го числа наступного за звітним місяця.

На наш погляд, необхідності у поданні такої звітності немає, оскільки РРО після відновлення електропостачання передасть дані по операції у податкову після того, як суб’єкт господарювання внесе ці дані в РРО після відновлення електропостачання.

Але фіскали хочуть, щоб звітність була подана, і багато хто виконує їх вимоги. У зв’язку з цим виникає запитання: чи зупиняються на час ВС строки подання такої звітності?

На наш погляд, із буквального прочитання п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яким зупиняються на час дії ВС різні строки, випливає, що з 27.05.2022 перебіг строку для подання будь-якої звітності, у тому числі й щодо РРО, відновився.

Водночас якщо ви не подали таку звітність навіть з урахування відновлення строків вчасно и не торгуєте підакцизкою — не переймайтеся. Для вас на час ВС РРО-відповідальності немає. Ті ж суб’єкти, які торгують підакцизкою і несвоєчасно подали РРО-звітність, можуть постраждати.

Деталі шукайте у «Чи зупиняються під час війни строки подання РРО-звітності?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі