Теми статей
Обрати теми

Річна ЄП-декларація: від складання до подання

Децюра Сергій, податковий експерт
Усі ФОП за традицією на початку кожного року звітують за результатами своєї діяльності в минулому році. Не є винятком і 2022 рік. У цьому номері розглянемо всі тонкощі складання звітності ФОП як на спрощеній системі, так і загальносистемниками. Не залишиться без уваги і ЄСВ. Природньо, що більшість запитань виникає саме у спрощенців, адже їх набагато більше. Отже, розпочнемо з порядку заповнення річної декларації з єдиного податку за 2021 рік.

Строки звітування

Основи. Для звітування за 2021 рік, як і в минулі роки, ФОП-спрощенці груп 1, 2 та 3 використовують єдину форму ЄП-декларації, яка затверджена наказом № 578. Якщо ви подаєте звітність в електронному вигляді (наприклад через Електронний кабінет на сайті податкової), то для звітування слід використовувати (БЗ 107.01.07):

— ФОП груп 1 і 2 — декларацію за ідентифікатором форми F0103405;

— ФОП групи 3 — декларацію за ідентифікатором форми F0103307.

Щоб правильно створити декларацію, слід зайти у приватну частину Електронного кабінету, вибрати розділ «Введення звітності», де після встановлення фільтрів за параметрами «рік», «період», «тип форми» обрати необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307). У наступному вікні обираєте «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район» і переходите до заповнення декларації.

ФОП груп 1 і 2. Для спрощенців груп 1 і 2 установлений податковий (звітний) період — календарний рік (п. 294.1 ПКУ, 107.01.07 БЗ). У загальному випадку єдиноподатники груп 1 і 2 подають ЄП-декларацію за рік протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 і п. 296.2 ПКУ).

Тобто

за результатами 2021 року подати ЄП-декларацію ФОП груп 1 і 2 мають не пізніше 01.03.2022

Водночас в окремих випадках ФОП груп 1 і 2 доводиться звітувати і в інші строки, а саме в квартальні. Ідеться про випадки, коли ФОП-спрощенець груп 1 і 2 (п.п. 296.5.1 ПКУ):

— перевищив протягом 2021 року граничний обсяг доходу, що дає право перебувати у групі 1 (1,002 млн грн) або 2 (5,004 млн грн);

— самостійного перейшов у старшу групу ЄП, а саме у групу 2 чи 3;

— відмовився від ЄП і перейшов на загальну систему оподаткування.

Подання ЄП-декларації у квартальні строки в цих випадках звільняє єдиноподатників груп 1 і 2 від обов’язку подавати декларацію у строк, установлений для річного періоду.

Таким чином, тільки у випадку, коли у ФОП-єдинника груп 1 і 2 сталася одна з вищезгаданих подій у IV кварталі 2021 року, йому ЄП-декларацію слід подати протягом 40 (а не 60) календарних днів після закінчення звітного періоду.

Також у квартальні строки слід подати декларацію ФОП — платнику ЄП груп 1 і 2, якщо у IV кварталі 2021 року він ліквідується. І хоча це прямо з норм ПКУ не випливає, однак фіскали вважають саме так. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2021, № 68, с. 13.

Суму єдиного податку ФОП-спрощенці груп 1 і 2 перераховують щомісячно за місцем своєї податкової адреси (п. 295.4 ПКУ) авансом не пізніше за 20-те число (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ). Отже, після подання річної ЄП-декларації ФОП-єдинникам груп 1 і 2 зазвичай платити податок не потрібно.

Це не стосується випадку, коли у IV кварталі 2021 року було перевищено граничний розмір доходу. Тоді ФОП груп 1 і 2 має сплатити із суми перевищення податок, розрахований за підвищеною ставкою (15 %), протягом 10 календарних днів після граничного строку подання ЄП-декларації за квартал (п. 295.7 ПКУ).

ФОП групи 3. Для ФОП-спрощенців цієї групи встановлений звітний період — календарний квартал (п. 294.1 ПКУ). Подають квартальну декларацію ФОП-спрощенці групи 3 протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (п.п. 49.18.2 і п. 296.3 ПКУ). Отже,

за IV квартал 2021 року вони повинні відзвітувати не пізніше 09.02.2022

Сплачують ФОП-спрощенці групи 3 нарахований у декларації податок за місцем своєї податкової адреси протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання податкової декларації за звітний квартал (п. 295.3 ПКУ).

Звертаємо увагу! Граничний строк сплати податку ФОП-спрощенцями групи 3 припадає на вихідний день (суботу) 19 лютого. Водночас згідно зі святково-вихідним перенесенням строків сплати (п. 57.1 ПКУ) останнім днем сплати зобов’язань за IV квартал 2021 року для ФОП-єдинників групи 3 є не 19, а 21 лютого 2022 року.

Таким чином, за IV квартал 2021 року ФОП-єдинник групи 3 повинен сплатити податок не пізніше 21.02.2021 (включно). У ці самі строки спрощенець-порушник повинен сплатити ЄП за підвищеною ставкою (107.01.05 БЗ), якщо перевищення обсягу доходу відбулося у IV кварталі 2021 року.

Коли немає доходу

Якщо ФОП-спрощенець під час роботи у 2021 році отримав дохід, то він точно має відзвітувати за отриманий результат.

При цьому ФОП-спрощенець групи 3, який отримав дохід від здійснення діяльності тільки за результатами І кварталу 2021 року, має звітувати кожного наступного кварталу, навіть якщо за ці квартали він не отримає дохід. Річ у тому, що у нього кожного наступного кварталу будуть дані для декларування. ЄП-декларацію ФОП-спрощенець групи 3 заповнює наростаючим підсумком з початку кроку.

Водночас бувають випадки, коли ФОП за результатами роботи за рік не отримав жодного доходу. Враховуючи це, а також той факт, що відповідно до абзацу першого п. 49.2 ПКУ платник може не подавати звітність за відсутності у звітному періоді одночасно: (1) об’єкта оподаткування та (2) показників, які потрібно задекларувати, може здатися, що ФОП-спрощенець, який взагалі за 2021 рік не отримав доходу, може декларацію не подавати.

Цей висновок був справедливий минулого року для всіх ФОП (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 101, с. 11). Але сьогодні говорити це по відношенню до всіх єдиноподатників-бездохідників уже не вдасться. Справа в тому, що починаючи зі звітування за 2021 рік ФОП-спрощенці груп 1 — 3, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати ЄСВ за себе (ФОП, які отримують пенсію за віком чи за вислугою років або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують пенсію чи соцдопомогу, або працюють на умовах трудового договору і за них роботодавець сплачує ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний), мають разом із річною ЄП-декларацією подавати додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Отже, з цього випливає, що

за 2021 рік із числа ФОП-спрощенців-бездохідників не подавати ЄП-декларацію можуть тільки ті ФОП, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе»

Усі інші ФОП-єдинники-бездохідники мають подавати ЄП-декларацію із заповненим ряд. 21 і заповнений додаток 1 до неї. На цьому акцентують увагу і податківці у БЗ 107.01.07.

З правилами заповнення додатка 1 до декларації ви можете ознайомитися «Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік» цього номера. Ми ж далі поговоримо про правила заповнення самої декларації.

Заповнення звітності

Розпочинаючи заповнювати звітність, слід пам’ятати про основи, а саме:

1) у ЄП-декларації підлягають заповненню всі обов’язкові реквізити, зазначені в пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. При виявленні порушень у їх заповненні у прийнятті податкової декларації може бути відмовлено (п. 49.11 ПКУ);

2) ЄП-декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року (п. 296.7 ПКУ). При цьому ФОП використовують для її заповнення за 2021 рік дані своєї довільної форми обліку, у якій:

— ФОП груп 1 та 2, а також групи 3 без сплати ПДВ відображали помісячно записи про суму отриманого доходу;

— ФОП групи 3 зі сплатою ПДВ відображали у довільній формі помісячно записи про свої доходи та витрати;

3) ЄП-декларацію підписує сам ФОП або його представник (п.п. 48.5.2 ПКУ). За наявності печатки підпис скріплюють її відбитком (п. 48.3 ПКУ).

Що стосується заповнення самої декларації, то вона складається з шапки і 7 розділів. При цьому різні категорії ФОП заповнюють різні розділи. Так, наприклад, зазвичай при поданні річної декларації:

— ФОП групи 1 заповнюють розділи І, ІІ, V та VІІ;

— ФОП групи 2 — розділи І, ІІІ, V та VІІ;

— ФОП групи 3 — розділи І, ІV, V та VІІ.

До відома! Якщо ФОП-спрощенець має намір у звітній річній декларації уточнити помилки, допущені в минулих періодах, то він повинен заповнити, крім вищенаведених, і розділ VІ.

Розглянемо далі правила заповнення ЄП-декларації у таблиці нижче.

Порядок заповнення ЄП-декларації

Код рядка

Що відображають

Шапка декларації

1

Зазначають відповідну відмітку в одному з полів залежно від типу декларації: «Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча» і «Довідково». При заповненні річної декларації слід вказати позначку «Х» у графі «Звітна»

2

Вказують період, за який подається ЄП-декларація. При заповненні річної декларації вказують позначку «Х» у полі «рік» і зазначають «2021»

3

Вказують період, за який подається уточнююча ЄП-декларація. Заповнюється цей реквізит тільки у випадку подання уточнюючої декларації, тобто тієї, у якої у ряд. 1 і стоїть позначка «Х» у полі «Уточнююча». При заповненні річної декларації ця графа залишається порожньою

4

Вказують назву податкової, у яку подають декларацію, тобто податкову за місцем своєї податкової адреси

5

Ідентифікують себе як ФОП, а саме: вказують назву ФОП відповідно до реєстраційних документів

6

Вказують інформацію про свою податкову адресу, дані електронної пошти і номер телефону

7

Зазначають свій податковий номер (ідентифікаційний номер). Ті ФОП, що відмовилися від ідентифікаційного номера, вказують серію (за наявності) та номер паспорта

8

Зазначають особливі відмітки. А саме:

— у ряд. 8.1 вказують позначку «Х», якщо подають ліквідаційну ЄП-декларацію;

— у ряд. 8.2 вказують позначку «Х», якщо ФОП перейшов на загальну систему.

При поданні річної декларації один із цих рядків може бути заповнений, якщо ФОП припинився у ІV кварталі чи з початку певного року відмовився від ЄП (з 01.01.2022, наприклад, ФОП вирішив перейти на загальну систему)

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

9

Зазначають максимальну кількість працівників, які одночасно перебували з ФОП у трудових відносинах, за будь-який із місяців звітного періоду (107.01.07 БЗ). Не враховуються працівники, (1) які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і (2) у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, (3) мобілізовані (п.п. 291.4.1 ПКУ).

Зауважимо! У цьому рядку різні ФОП можуть вказувати різні дані, а саме:

— ФОП групи 1 мають вказувати виключно «0». Якщо вказати у цьому полі інше значення (наприклад 1), то це буде підставою для скидання ФОП зі спрощеної системи після здійснення перевірки, оскільки ФОП групи 1 найманих працівників мати не повинні (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ);

— ФОП групи 2 можуть вказати значення від «0» до «10». Якщо вказати більше 10, то це може стати причиною примусового переведення ФОП на загальну систему після здійснення перевірки — з ними у трудових відносинах одночасно можуть перебувати максимум 10 осіб (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ);

— ФОП групи 3 можуть зазначати будь-яку кількість працівників, оскільки для них ПКУ обмеження за кількістю осіб, що можуть працювати на умовах трудового договору, не встановлено (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ)

10

Наводять код і назву (згідно з КВЕД-2010) виду діяльності, яку фактично здійснював підприємець у звітному періоді (107.01.07 БЗ). Тобто переписувати всі види діяльності, зазначені в Реєстрі, не потрібно.

Якщо зазначити не всі види діяльності, які здійснювалися у звітному періоді, або вказати зайві за умови, що всі вони є в Реєстрі платників ЄП, чи взагалі лишити поле порожнім, то це жодним чином не вплине на перебування ФОП на спрощеній системі.

А от якщо вказати ті види діяльності, які не внесені до Реєстру ЄП або заборонено здійснювати на ЄП чи в певній групі ЄП, то це може стати причиною скидання з ЄП після здійснення перевірки, оскільки здійснення не внесених у Реєстр ЄП видів діяльності чи заборонених є підставою для анулювання реєстрації платника ЄП

Розділ ІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку першої групи / Розділ ІІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи

Таблиця

У таблиці, наведеній на початку розділу ІІ (ІІІ), ФОП групи 1 (2) мають зазначити дані про щомісячні авансові внески з ЄП у гривнях з копійками загальною сумою за кожен квартал. Причому відображаються у цій таблиці нараховані до сплати щомісячні авансові внески незалежно від суми їх фактичної сплати (107.01.07 БЗ).

Дані про суму нарахованих внесків краще брати у фіскалів, наприклад, зайшовши в Електронний кабінет, оскільки саме вони мають здійснювати нарахування авансових внесків для ФОП (БЗ 107.01.07)

01 (03)

Зазначають суму (у гривнях з копійками) отриманого доходу. Розмір вказаного доходу не може перевищувати граничного розміру доходу, установленого для групи 1 (2) (за 2021 рік граничний дохід для групи 1 — 1 002 000 грн, для групи 2 — 5 004 000 грн)

02 (04)

Вказують суму доходу, з якого слід сплатити ЄП за підвищеною ставкою 15 %, а саме дохід:

1) який перевищує граничну межу;

2) отриманий від діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників ЄП;

3) отриманий при застосуванні відмінного від грошового способу розрахунків;

4) отриманий від здійснення видів діяльності, яка не дає права застосовувати ЄП;

5) отриманий від здійснення діяльності, не сумісної з перебуванням у групі 1 або 2 згідно з п. 291.4 ПКУ

IV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи

05

Вказують суму доходу ті ФОП групи 3, які є платниками ПДВ. Розмір доходу не може бути більшим за граничну межу (у 2021 році — 7 002 000 грн)

06

Вказують суму доходу ті ФОП групи 3, які не є платниками ПДВ. Розмір доходу не може біти більшим за граничну межу (у 2021 році — 7 002 000 грн)

07

Вказують суму доходу, з якого слід сплатити ЄП за підвищеною ставкою 15 %. Перелік випадків, коли слід вказати дані у цьому рядку, такі ж, як і для груп 1 та 2 (див. вище)

Розділ V. Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку

08

Усі ФОП підсумовують дані про розмір отриманого доходу ФОП за рік. Щоб заповнити цей рядок, слід знайти суму значень ряд. 01 + ряд. 02 + ряд. 03 + ряд. 04 + ряд. 05 + ряд. 06 + ряд. 07 розділів II, III і IV декларації

09

Усі ФОП розраховують суму ЄП, яку слід сплатити за підвищеною ставкою 15 %. Для цього слід знайти 15 % від суми показників ряд. 02 + ряд. 04 + ряд. 07 (тобто доходу, отриманого з порушенням).

Показник, вказаний у цьому рядку, слід сплатити в бюджет протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал.

Заповнюється цей рядок тільки тоді, коли ФОП допустив перевищення обсягу доходу для певної групи

10/11

ФОП — платники групи 3 вписують суми ЄП, розраховані згідно з обраною ставкою — 3 та/або 5 % відповідно. Тобто тут (у графі 10 або 11) вказують дані, отримані від добутку показника ряд. 05 або 06 на ставку 3 або 5 % відповідно

12

Вказують суму нарахованого податку за звітний період як з доходів, отриманих з порушенням (за підвищеною ставкою), так і з доходів у межах дозволеної граничної межі. Щоб заповнити цей рядок, слід підсумувати показники ряд. 9, 10 та 11

13

ФОП групи 3 тут вказують суму податку, нарахованого за минулі періоди поточного року. Для заповнення цього рядка слід взяти значення ряд. 12 декларації попереднього звітного кварталу. При заповненні річної ЄП-декларації слід взяти дані ряд. 12 декларації за 9 місяців.

Водночас якщо в минулих періодах цього року після подання звітної декларації ФОП подавав уточнюючу декларацію, в якій виправляв суму нарахованого податку у поточному році, то у цей рядок слід переносити дані з урахуванням проведеного уточнення. Якщо цього не зробити, то суму нарахованого податку за звітний період буде спотворено.

Якщо виправлення стосувалося минулих років, то на дані звітної декларації вони не вплинули. Тому уточнення на заповнення ряд. 13 не впливає

14

Зазначають ФОП групи 3 суму податку, яка підлягає сплаті в бюджет за звітний період. Щоб заповнити цей рядок, слід знайти різницю між даними ряд. 12 і 13. При цьому рахувати суму, яка відображається в цій графі, слід уважно, щоб не припуститися помилки, яка вплине на суму податку до сплати. Як виправити цю помилку, читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 56, с. 21.

Якщо у ФОП є переплата з податку, то в декларації вона не відображається, а рахується тільки по особовому рахунку й автоматично враховується у зменшення сплаченого податку за певний період

Розділ VІ. Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок

15

Вказують неправильно нараховану суму ЄП до сплати за період, який уточнюється. Щоб заповнити цей рядок, слід перенести у нього дані ряд. 14 декларації, в якій виявлена помилка (деталі у «Податки & бухоблік», 2021, № 56)

16

Вказують правильно розраховану суму ЄП до сплати за період, у якому виявлена помилка

17

Цей рядок заповнюють у тому випадку, коли допущена помилка призвела до недоплати податку в бюджет (заниження зобов’язань). Щоб заповнити цей рядок, слід порівняти дані ряд. 16 та 15, і якщо дані ряд. 16 будуть переважати (ряд. 16 > ряд. 15), то сюди слід вказати різницю між показником ряд. 16 та 15

18

Цей рядок заповнюють у тому випадку, коли допущена помилка призвела до переплати податку в бюджет (завищення зобов’язань). Щоб заповнити цей рядок, слід порівняти дані ряд. 16 та 15, і якщо дані ряд. 15 будуть переважати (ряд. 16 < ряд. 15), то сюди слід вказати різницю між показником ряд. 15 та 16

19

Відображають суму нарахованого самоштрафу у випадку, коли допущена помилка призвела до недоплати податку в бюджет (заповнено ряд. 17). Щоб визначити суму штрафу, слід знайти добуток значення ряд. 17 і ставки самоштрафу. Якщо виправляти помилку у звітній декларації, то ставка штрафу дорівнює 5 %, а якщо в уточнюючій — 3 %.

До відома! Якщо виправляти помилку за періоди дії карантину, то нараховувати самоштраф не потрібно, оскільки на період карантину діє мораторій на штрафи (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 98, с. 12

20

Розраховують суму пені (п.п. 129.1.3 ПКУ) у випадку, коли допущена помилка призвела до недоплати податку в бюджет (заповнено ряд. 17). Водночас за період карантину пеню нараховувати не потрібно. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2021, № 98, с. 12

Розділ VII. Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду

21

Відображають суму нарахованого ФОП ЄСВ за «себе» за рік. Заповнювати цей рядок потрібно у випадку подання річної декларації ФОП груп 1 та 2 чи за IV квартал ФОП групи 3. Для заповнення цього рядка слід спочатку заповнити додаток 1 до ЄП-декларації (про це див. «Як ФОП-єдиноподатнику відзвітувати з ЄСВ за 2021 рік» цього номера), а потім взяти з нього показник ряд. «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1 і перенести в цей рядок

Щоб закріпити на практиці правила заповнення декларації, наведемо їх на умовному прикладі.

Приклад. Протягом 2021 року підприємець:

варіант 1 — працював у групі 2 і займався роздрібною торгівлею. За рік на нього працювало максимально 6 осіб. За результатами 2021 року він отримав дохід у сумі 4,5 млн грн. Ставка податку за рішенням місцевої ради становить 10 % від розміру МЗП;

варіант 2 — працював у групі 3 без сплати ПДВ та займався роздрібним продажем товарів і наданням послуги з громадського харчування (кафе). Протягом року максимальна кількість працівників складала 15 осіб. За 2021 рік отримав дохід у сумі 6,02 млн грн. За результатами декларації за 9 місяців розмір доходу становив 4,7 млн грн.

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі